Lisa Lambrechts terug van weggeweest als basketbalspeelster

Gepubliceerd op 30 juli 2022 om 10:00

Al heel haar leven is de 27-jarige Lisa Lambrechts gepassioneerd van basketbal. Ze is in het dagelijks leven leerkracht en geeft les in Brussel. “Leerkracht zijn is heel lang mijn droom geweest,” vertelt Lisa. “Mijn moeder heeft lang voor de klas gestaan en is nu directrice. Dat was het pad wat ik zelf ook altijd wilde bewandelen. Het verveelt nooit, en je hebt elke dag nieuwe uitdagingen. De voldoening die je uiteindelijk krijgt is het meer dan waard! Ook geef ik les aan kinderen uit kansarme situaties. Hopelijk kan ik iets voor ze betekenen in dat opzicht, dat ik ze wat bij kan brengen ondanks dat ze het moeilijk hebben.” Een hart van goud, een basketbalhart en vooral een kracht vanuit haar hart om jonge kinderen wat moois te kunnen geven, ook als coach!

Terug op het veld

Het zal niet makkelijk zijn, basketballen met daarnaast nog een drukke baan. Toch begon bij Lisa het verlangen om te spelen weer teruggekomen, en is ze weer waar ze ook hoort te staan. “Het feit dat je jezelf enorm kan uitleven, samen met het clubgevoel, zijn dingen die je nooit meer loslaten. Een tijdje geleden was ik gestopt met spelen, aangezien ik mij focuste op het coachen en daarbij werd het lesgeven in Brussel een te zware combi. Als ik het niet 100% kan doen, dan kan ik eventjes een time-out nemen. Met de coronaperiode is het weer gaan kriebelen, waardoor ik hard ben gaan trainen en weer terug ben gaan spelen bij de club waar ik eerste speelde: BC GUCO Lier. Ik voelde opnieuw een enorm club gevoel.”

Lisa is ook een sturende speelster. Met haar coaching eigenschappen spoort ze haar medespeelsters aan wat bijdraagt aan een grotere teamspirit. “Voor mijn gevoel bezet ik beide forward posities; dus de small forward en power forward positie. Als ik kijk naar wat ik op het veld doe, dan denk ik dat ik coachend ben op het veld. Ik praat heel veel, en vind het heel fijn om met mijn ploeg in volle enthousiasme er echt voor te gaan. Wat dat betreft ben ik een sturende speler, die natuurlijk ook voor het driepuntsschot wil gaan, maar zeker ook voor assists en verdedigende stops wil zorgen!”

Nog contact met veel oud-spelers in België

In Lisa haar familie was basketbal vrijwel altijd aanwezig, voornamelijk bij haar vader. “Mijn vader was vroeger algemeen directeur van de Belgische basketbalbond. Zo hebben wij veel goede spelers leren kennen, waaronder Bill Varner. Hij is een Amerikaanse basketballer geweest die met Racing Club Mechelen, de voorloper van Kangoeroes Mechelen, voor fantastische tijden heeft gezorgd en vijf keer kampioen van België werd. Hij kwam bij ons vaak over de vloer. Er zijn spelers waar we nog steeds contact mee hebben, waaronder Steve Ibens en vroeger ben ik vaak naar de kampen van Pieter Loridon geweest. Zo ben ik steeds meer in basketbal betrokken geraakt, aangezien zij echt voorbeelden voor mij zijn geweest. De Belgische ploeg heb ik vaak zijn spelen, en vroeger ben ik vaak naar wedstrijden van Racing Basket Antwerpen gaan kijken. Dat was immens sfeervol en geweldig!”

Het fantastische gevolg van de fusie tussen Sint-Katelijne-Waver en Kangoeroes

In Mechelen zijn enorm veel stappen gemaakt op basketbalgebied. De mannen in de BNXT League zijn tweede geworden in de competitie, en de dames onttronen Castors Braine uit Eigenbrakel als kampioen! “Met de dames met wie ik vroeger heb gespeeld, hebben we nog steeds erg veel contact,” vertelt Lisa. “We spelen al een tijdje niet meer samen in het team. De dames van Sint-Katelijne-Waver is sinds vorig jaar gaan fuseren met Kangoeroes waardoor het Kangoeroes Mechelen is geworden, net als bij de mannen. Voor mij was het heel fijn, want ik coach Kangoeroes Mechelen. Het geheel van de coaching stijl van Arvid Diels en Daphne Van Dessel zie je zeker erin terug. Dat zijn coaches waar ikzelf heel veel aan heb gehad en veel van heb bijgeleerd. Je voelt in Mechelen nog die sfeer van Sint-Katelijne-Waver erin terug. Het is prachtig hoe zij het kampioenschap in de Eerste Klasse hebben binnen gehaald. Castors Braine is natuurlijk jaar in jaar uit kampioen in de damescompetitie geweest, en dat het Kangoeroes dan lukt om hen te verslaan is gewoon fantastisch!”

Voormalige teamgenoten met wie Lisa nog steeds omgaat

“De manier hoe jonge speelsters kunnen bijdrage aan een kampioenschap is fantastisch om te zien”

De band die Lisa met haar spelers heeft is geweldig. Ze gaat op in het succes wat haar (voormalige) spelers tegemoet gaan. “Nu bij Kangoeroes zie je een van de sterkste eigenschappen van Arvid als coach terugkomen. Hij weet altijd de jonge talenten op succesvolle wijze door te laten groeien naar een nog hoger niveau. Hij haalt het beste uit je spel. De manier hoe jonge speelsters kunnen bijdrage aan een kampioenschap is fantastisch om te zien! Er is ook een meisje die ik bij de onder 12 heb gecoacht, en zij mag nu in Lummen in Eerste Nationale de eerste minuten maken. Ze vindt het ook altijd heel fijn dat ik naar haar wedstrijd kom kijken, en zelf vind ik het ook om te zien dat ze zo vooruit gaan.”

Een coach waar elke club en elke speler enorm mee mag boffen!

Diverse clubs die geluk hebben gehad met Lisa als speelster

BC GUCO Lier is de eerste club geweest waar Lisa is gaan basketballen. “De jongens waren allemaal grotere en sterker, hoewel ik toch de sport graag beoefende. Dat heeft mij toch sterker gemaakt, dat harde spel en toch mijn mannetje staan. Het is een hele rit geweest. Bij Sint-Katelijne-Waver ben ik op landelijk niveau gaan spelen. Daar merkte je direct het tempoverschil, de hardheid in het trainen en de winnaarsmentaliteit. Het was een enorm verschil, en ik ben heel blij dat ik zoiets heb mogen meemaken en dat we nog steeds een hechte groep zijn. Het brengt je altijd terug naar mooie herinneringen die wij samen hebben beleefd. Bij Sint-Katelijne-Waver wordt echt aandacht geschonken aan potentieel talent, en krijgt het talent ook de kans om hogerop te komen.

Het was heel spannend om twee jaar geleden weer terug te keren naar BC GUCO Lier. Er is een ploeg gevormd in de jaren dat ik er niet meer speelde, maar ik ben door de dames enorm fijn onthaald. Ik heb hard getraind voor mijn plekje, en dat kan alleen maar beter worden.”

Een gepassioneerde coach die we zeker weten nog terug zullen zien!

Op dit moment coacht Lisa even geen team. Dit vanwege haar baan als leerkracht. Toch komen we haar zeker weten nog tegen! “Ik ben bij Pitzemburg Mechelen begonnen als coach van de onder 8, vanaf de allerkleinste. Dat deed ik samen met Hannelore Decramer. Daar hebben wij zoveel voldoening uit gekregen in dat wij in het eerste jaar deze spelers sterker zagen worden. Ik ben andere teams gaan coaches, waarbij ik nu bij de onder 14 ben blijven hangen. Bij onder 14 ben je nog bezig met fundamentals. Het is het basketbaltechnische wat je hen in die lichting aanleert, maar je bent niet echt meer de allereerste basisbeginselen aan het bijleren. Die balans in wat je zoal hebt geleerd en nog gaat leren vind ik heel inspirerend. Ik heb wel besloten om even een jaartje niet meer te coachen, aangezien ik het met mijn werk moeilijk kon combineren. Toch ben ik zeker van plan om terug te komen als coach.”

Lisa Lambrechts (hier in het midden); een fantastische speelster die we nog veel zullen zien schitteren. Als coach kan ze veel voor jou betekenen, en je een nog betere speler maken die klaar is om de grootste uitdagingen te kunnen verwezenlijken! Foto: Nathalie Mulkens

Reactie plaatsen

Reacties

Yasmine
een jaar geleden

ik hou van juf lisa
I LOVE YOU LISA

lieve groetjes van Yasmine

manal
een jaar geleden

beste 'lisa je bent de beste coach van vandaag


danku lisa


groeten lisa

Maissae
een jaar geleden

Juf Lisa je bent de sterkste. je bent super lieve groetjes Maissae L5

sirine
een jaar geleden

juf lisa is de beste juf ter wereld er is niet beter dan haar!!

Rizlain
een jaar geleden

Juf Lisa is de beste juf ter wereld, zoals Sirine het zecht

Rama
een jaar geleden

je bent de beste juf en de liefste juf ❤️‍🔥❤️‍🔥
🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍
you are the best teacher and the sweetest teacher❤️‍🔥❤️‍🔥

Yasmine El Azzaoui
een jaar geleden

hallo
de speler van de juf lisa jullie hebben veel geluk om haar te hebben zoals caoch

Rizlain
10 maanden geleden

hallo het is heel tof in het secundair

yasmine B
10 maanden geleden

hallo juf lisa je ben de beste juf we missen jouw

Yasmine B
9 maanden geleden

je bent super lief met juf Lisa en juf Lisa mist je ook!.

Yasmine El Azzaoui
10 maanden geleden

Juf Lisa is gewoon perfect

sirine
9 maanden geleden

je bent de beste juffff ter wereld
ik weet ik stuur deze bericht nu ik ben in secundaire maar ik heb veel spijt van
we moesten veel veel veel liever zijn tegen jouw
als de 6de van nu dit bericht ziet profiteer van het 6de want OMG het secundaire gaat SUPERRR anders zijn
bon
mvg sirine
ik hoe van jouuuuuuu juf lisa

sirine
9 maanden geleden

maar echt profiteer in het 6de want secundzire is supeeerrrrr anders dus
ja ik mis juf lisa ook heel hard

Maissae
7 maanden geleden

Juf Lisa je bent de liefste, juf en de leukste juf 🖤

Manal.B
6 maanden geleden

lisa je ben te mooi en te best juf love