Sparta Laarne wint wedstrijd met twee gezichten

Gepubliceerd op 6 maart 2023 om 13:00

Waar in de eerste helft de aanval in een hoog tempo verliep, betrof het in de tweede helft voornamelijk wie het meeste scoorde uit de geringe puntenproductie van beide teams. Thuisploeg Athenas Lummen had een ruime voorsprong in de eerste helft te pakken, maar de bezoekers KBBC Sparta Laarne had de aanvalsformule van Athenas door. Zodoende wisten ze in de verdediging de thuisploeg niet tot scoren te laten komen en verzilverden zij op het juiste moment de schoten. Ook niet onbelangrijk: de effort die Isabelle Degels bracht in verdedigende intensiteit en vechtlucht. Dat leidde tot veel rebounds en nieuwe kansen voor Sparta Laarne, en bovendeel veel steals in de tweede helft. Alles bij elkaar leidde tot een 62-68 overwinning voor Sparta Laarne dat daardoor klimt op de ranglijst.

Snel spel en hoge scores

Het balbezit is voor thuisploeg Athenas Lummen, spelend in het geel/blauw. De inbreng van Ine Vanderhoydonks wordt al een tijdje gemist. De voormalige jeugdinternational van de Belgian Cats was dit seizoen goed voor gemiddeld 10 punten per wedstrijd. Ook mist de thuisploeg Nikki Strackx. Annika van Heukelom is in balbezit namens Athenas. Bij Basketbal Academie Limburg liet ze zien hoe ze haar schoten verzilverd kreeg, en doet dat ook in de beginfase van deze wedstrijd. Sparta Laarne heeft moeite met de verdediging van de thuisploeg, die er vervolgens sterk uitkomt via Asha Ndabukiye met een driepunter, en de drive van Emma Ndiribe: 9-0. Een hoge score voor Athenas na twee minuten spelen, maar Sparta gaat de scoreproductie wat opvoeren als Kim Beeckmans doorkomt met een driepunter. Door het snelle spel van Athenas komt de bal snel bij de tegenstander terecht, en is het opnieuw Beeckmans die de driepunter verzilvert en Sparta terugbrengt tot 11-9. Sportcomplex Vijfsprong is goed gevuld, en de thuisploeg wordt luid aangemoedigd door haar thuispubliek. Ze zien hoe Victoria Cuyvers vrij staat en de driepunter verzilvert zoals ze dat het hele seizoen al doet: op vertrouwde wijze en trefzeker. Eerder dit seizoen schoot Cuyvers in de buzzer een driepunter raak die voor de overwinning zorgde. Coach Tom Poppe neemt een time-out nadat hij Sara Hostyn namens zij ploeg Sparta de drive naar de basket heeft zien verzilveren. In het eerste kwart komt Lummen veelal op de vrije worp lijn te staan, en weet daardoor veel punten te maken. Toch gaan de bezoekers door. Een mooie pass van Lore Capoen bedient Kato Aertssens die onder het bord afrondt, en het verschil terugbrengt tot vijf punten. Daar blijft het niet bij, en de time-out van coach Poppe lijkt te werken. Nina Marcou gaat naar de basket, en zorgt met een and-1 voor een kleiner verschil: 18-16. Dat weerhoudt de thuisploeg er niet van om niet meer te scoren. In de aanval gaat het heel vlot, getuige de snelle pass van Van Heukelom die Ndabukiye bedient. Aanvallend scoren beide ploegen snel en effectief. Marcou pakt de steal en tekent voor het 20e punt voor Sparta. Marcou gaat door. Ze verzilvert uit de persoonlijke fout van Lummen één vrije worp, waarna ze haar eigen rebound pakt en een and-1 verzilvert waarmee ze al op acht punten komt. Dat zorgt voor een 24-24 gelijke stand, maar in de laatste 5,5 seconden sprint Athenas naar de overkant en weet Amy Filtjens in de buzzer te scoren. Een hoge stand staat na het eerste kwart op het bord: 26-24.

Begin tweede kwart is het Isabelle Degels die veel rebounds pakt namens Sparta. Beide ploegen komen minder makkelijk tot scoren vergeleken het eerste kwart. Na tweeënhalve minuut is het Tatiana Verdonck die namens de thuisploeg naar de basket snijdt en scoort. De thuisploeg krijgt kansen om verder uit te lopen, maar het gebeurt niet. In plaats daarvan is het Lore Capoen die met een driepunter het verschil weer verkleint: 30-28. Beide ploegen weten op dat moment weer vlotte aanvallen klaar te spelen, waaruit Ilse Deforche opnieuw het verschil verkleint voor Sparta. Aan de andere kant is het Verdonck die opnieuw naar de basket snijdt, waarna Filtjens hetzelfde doet en het aan de andere kant Beeckmans is die haar derde driepunter verzilvert namens de Sparta Laarne: 38-33 nog altijd voor de thuisploeg. Het is ook Athenas die ervandoor lijkt te gaan. Asha Ndabukiye gaat omhoog en vergroot het verschil naar zeven punten. Ze komt dan al op 14 punten, en via vrije worpen van Emma Ndiribe wordt het verschil groter en komt zij op 13 punten te staan. Bij de bezoekers wil het dan niet lukken, en bij de thuisploeg des te meer. Ook vanaf de driepuntslijn waar Annika van Heukelom trefzeker is. Het verschil is 12 punten, en bij Beeckmans is het besef gekomen dat er iets moet gebeuren bij Sparta willen ze terugkomen. Na de driepunter van Van Heukelom schiet zij haar vierde driepunter raak met nog een halve minuut voor rust. Kato Aertssens pakt de steal, in de hoop voor de bezoekers dat ze nog kunnen toeslaan bij rust. Marcou passt naar de vrijstaande Aertssens die niet de driepunter verzilvert, maar Lore Capoen die vanuit de rebound nog scoort namens Sparta: 45-38.

De juiste effort, intensiteit en trefzeker op het juiste moment

Het schot wil na rust niet vallen bij beide teams. Gehaaste schoten treffen geen doel gedurende de eerste drie minuten in de tweede helft. Bij Sparta vallen de schoten niet, en Athenas lijdt veel balverlies. Na drieënhalve minuut komt de eerste score van de tweede helft tot stand via een vrije worp van Nina Marcou en een tweepunter van Kim Beeckmans. Het verschil is verkleind tot vier punten, en dat worden er twee als Sara Hostyn scoort. Athenas lijdt opnieuw balverlies, en Kim Beeckmans zet Sparta dankzij haar vijfde driepunter op voorsprong: 45-46, een 0-13 run voor de bezoekers. Al een lange tijd staat de thuisploeg droog qua scores, en coach Thomas Johnson weet ook niet wat te doen. Er wordt steeds gemikt op het vinden van Emma Ndiribe, maar Sparta heeft deze tactiek inmiddels door waardoor er veel balverlies tot stand komt. Sparta krijgt veel kansen, mede door de sterke effort van Isabelle Degels. Het verschil blijft één punt, totdat bij Sparta Marcou wordt gevonden die wederom een driepunter erin gooit. De bezoekers staan vier punten voor, en pas na acht minuten vindt de eerste score van Athenas plaats via vrije worpen van Asha Ndabukiye. Doordat Sparta zelf ook niet scoort is het Amy Filtjens die aan het einde van het derde kwart omhoog gaat en toch nog voor een voorsprong zorgt voor de thuisploeg: 51-49.

Om en om scores bij beide teams is in de eerste minuut van het laatste kwart het geval. Sara Hostyn zorgt voor de gelijkmaker, maar Janne Schillebeeks en Emma Ndiribe vergroten de voorsprong voor Athenas opnieuw met vier punten. Sparta wil er nog niet aan. Isabelle Degels geeft een mooie pass op Kato Aertssens die iets terugdoet. Bovendien pakt Degels een steal en is het Kim Beeckmans die met driepunter nummer zes voor een nieuwe voorsprong voor Sparta Laarne zorgt: 55-56. Beeckmans is daarmee met 20 punten de topscorer. Athenas komt opnieuw in moeilijkheden door balverlies, wederom dankzij een cruciale steal van Degels. Kato Aertssens wordt gevonden bij Sparta, en zorgt voor een grotere voorsprong met een driepunter: 55-59, nu weer vier punten het verschil aan de andere kant. Het blijft intens spannend. Filtjens staat vrij bij de driepuntslijn, en zorgt voor een minimaal verschil. Kansen voor de thuisploeg om iets terug te doen, en met nog vijf minuten zorgt Filtjens met een drive naar de basket voor een nieuwe voorsprong voor Athenas: 60-59. Sparta speelt gehaast, maar vindt via Hostyn een nieuwe voorsprong. Stuivertje wisselen in de laatste vier minuten. Beide teams leiden of balverlies of slaan op het juiste moment toe. Filtjens heeft opnieuw de bal, maar wordt geblockt door Hostyn waardoor de 24-secondenklok af gaat. Hostyn mag na een persoonlijke fout vrije worpen nemen. Daarvan gaat er eentje raak, en is het aan de andere kant Victoria Cuyvers die een belangrijke jumper verzilvert: 62-62. Zo is er nog van alles mogelijk in de laatste twee minuten. In de inbounce wordt Lore Capoen vrij gevonden onder de basket die de bezoekers weer het voordeel geven. Een cruciale fase breekt aan. Kan Sparta Laarne nog een keer toeslaan in verdedigend opzicht, of is het Athenas Lummen die net als in de eerste helft sterke aanvallen kan afronden? Athenas scoort niet, en Laarne heeft een nieuwe kans op het vergroten van de voorsprong. Het is in de laatste minuut Kato Aertssens die op een heel belangrijk moment een driepunter erin gooit namens de bezoekers: 62-67. Sparta Laarne is dichtbij een overwinning in Lummen. Athenas moet snel iets terugdoen om terug te komen in de wedstrijd. Een block van Lore Capoen is een belangrijke voor de bezoekers, maar Athenas behoudt het balbezit. Onder het bord wordt gemist, en Sparta kan de wedstrijd uitspelen. Hostyn benut één vrije worp, maar in 10 seconden is dat voldoende voor de overwinning. Sparta Laarne wint met 62-68 na een comeback in de tweede helft.