1 tegen 1 met Victoria Cuyvers

Gepubliceerd op 19 oktober 2022 om 08:30

Ze maakt progressie, realiseert doelstellingen en kent het belang van spelen in teamverband. Victoria Cuyvers beleefde afgelopen zomer een geweldige tijd door met twee nationale jeugdploegen van België te spelen. Een bijzonder fantastisch en potentieel talent, en waar het nooit aan ontbreekt is de garantie dat zij kan zorgen voor geweldig spel, fantastische chemie en de dingen die nodig zijn om prestaties te realiseren! Foto: FIBA Europe.

1. Introduceer jezelf eens, wie ben jij?

“Ik ben Victoria Cuyvers, 17 jaar en speel basketbal op het hoogste niveau van België bij Athenas Lummen. Daarnaast heb ik in diverse nationale jeugdteams gespeeld, waarvan afgelopen zomer met onder 18 tijdens het Europees kampioenschap en met onder 17 tijdens het wereldkampioenschap.”

2. Hoe ben je begonnen met basketbal?

“Toen ik vijf jaar was, ben ik begonnen met basketballen bij Oxaco BBC Boechout. Een vriendin van mij had mij uitgenodigd om te komen spelen, en mijn vader heeft vroeger ook gebasketbald. Zo ben ik eigenlijk begonnen met basketballen.”

3. Wat maakt basketbal precies jouw passie?

“Alles wat te maken heeft met teamspirit en andere mensen helpen maakt mij ook beter in hetgeen wat ik doe op het veld. Ik krijg enorm veel energie om dat naar voren te laten brengen, want het is echt heel mooi om zoiets te begrijpen en ook omdat er veel tactieken en gedachten achter elke beslissing zit. Het is echt heel mooi om daarin verdiept te raken.”

4. Waar heb je zoal gebasketbald?

“Bij vrij veel clubs. Ik ben zoals gezegd begonnen bij Oxaco BBC Boechout. Toen ik onder 12 ging spelen, ben ik naar Guco Lier gegaan. Daar heb ik een jaar gespeeld, waarna ik een jaar naar BBC Lyra-Nila in Nijlen ben gaan spelen. Van daaruit ben ik drie jaar gaan spelen in Sint-Katelijne-Waver en sinds vorig seizoen kom ik in actie namens Athenas Lummen.”

5. Hoe was het om voor het eerst te basketballen in Boechout?

“Ik speelde samen met mijn broer en een paar vriendinnen. Het was op dat moment nog vrij speels, maar ik wist dat ik hierin verder wilde komen. Ik moet wel zeggen dat ik een tijdje was gestopt, omdat ik tussen hobby’s moest kiezen. Toch ben ik nog altijd gaan kiezen voor basketbal. Spelen in Lier en Nijlen heb ik ook heel leuk gevonden!”

Foto: FIBA Europe

6. Na Lier en Nijlen ben je naar Sint-Katelijne-Waver gegaan. Heb je daar nog bijzonderheden meegemaakt?

“Ik kwam in Sint-Katelijne-Waver terecht in de onder 14 ploeg. Daar hebben we in de finale van de beker van Vlaanderen gestaan. Toen ik naar onder 16 ging konden we vanwege corona niet spelen. Zo nu en dan mocht ik van coach Arvid Diels meetrainen met de dames ploeg in de Eerste Klasse en mocht ik daar ook banken.”

7. Hoe was het om daarna voor het eerst op het hoogste niveau van België te spelen in Lummen?

“Dat was echt heel gek. Toen ik klein was, had ik een aantal doelen gesteld die ik zou willen bereiken met basketbal. Spelen in de Eerste Klasse was daar eentje van, en vanaf 16 jaar kan je zoiets doen. Het was echt fantastisch dat zo’n droom is uitgekomen, ook dat ik al vrij snel veel minuten kreeg!”

8. Hoe zou je afgelopen seizoen in Lummen omschrijven?

“Het was echt fantastisch om zoiets mee te maken! Ik was de jongste van de ploeg, en de oudste speelster is 13 jaar ouder dan ik. Dat je ook na de matches bij elkaar kwam en gezelligheid creëerde was echt prachtig. Het is zeker het fijnste seizoen dat ik ooit heb gespeeld!”

9. In 2021 kwam je uit voor de jeugd van de Belgian Cats, de onder 16 tijdens de Challengers toernooien. Hoe was het om voor het eerst uit te komen voor de nationale jeugdploeg?

“Dat was ook een van mijn dromen. Natuurlijk had ik best wel wat stress voor de selectie, maar toen ik uiteindelijk mee mocht kon je mij niet blijer maken. Door corona was het niet een gewoon EK, maar het was wel een geweldig begin!”

10. Afgelopen zomer kwam je uit namens de onder 17 ploeg tijdens het WK. Hoe heb je dat ervaren?

“Echt ongelooflijk! Het was een geweldige sfeer wat ik nog nooit had meegemaakt. De teams waren ook heel verschillend. We hadden geen druk ervaren, want we probeerden er het beste van te maken. Ik genoot enorm van de ervaring!”

11. Ook niet onbelangrijk, je speelde met de onder 18 ploeg tijdens het EK. Hoe was dat?

“Dat was spelen met een totaal ander team en een andere coach. Als team konden we hele mooie dingen behalen, en er kwam meer druk bij kijken. Aangezien we wisten dat we in de A-divisie zouden blijven viel de druk meer van onze schouders.”

12. Gaan we je later als Belgian Cat terug zien namens de hoofdmacht?

“Als je bij de Young Cats speelt is dat je droom. Natuurlijk zal ik de jeugdteams altijd proberen te bereiken, en wil ik stap voor stap kijken wat zoal de mogelijkheden zijn.”

Foto: FIBA Europe

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.