Ruime overwinning voor H.S.V. Haren onder 16 tegen MBCA

Gepubliceerd op 26 februari 2023 om 10:00

De verdediging en rebounds gaven de doorslag. De bezoekers uit Haren kregen deze elementen op een goede manier op orde. MBCA was de laatste weken in goeden doen, maar moest zaterdagmiddag haar meerdere erkennen met 39-81 waardoor H.S.V. zicht houdt op de eerste plaats in de onder 16 Tweede Divisie.

Het balbezit is voor H.S.V., de gedeelde koploper van de competitie samen met BS Leiden. Ze openen gelijk met een drive naar de basket van Sophie Hartman. Hartman speelt enorm sterk dit seizoen en maakt enorm grote stappen. MBCA heeft moeite met de verdediging van de bezoekers. Met name de persoonlijke fouten leiden tot vrije worpen voor de bezoekers, en de aanvallende rebounds weet H.S.V. ook de pakken. Hartman gaat opnieuw omhoog en scoort: 0-9. Reden genoeg voor coach Patrick Vogelaar om een time-out te nemen. Het feit dat MBCA niet tot schoten komt toont de druk aan die de bezoekers in verdedigend opzicht voeren. Biene Blom scoort ondertussen de drive naar de basket. Het verschil is al meer dan 10 punten, en dat wordt alleen maar groter als Haren meerdere aanvallende rebounds pakt. Na vijf minuten is het Hannah Mannaerts die met een driepunter voor de eerste score zorgt namens MBCA. Dat had de thuisploeg hard nodig, maar de bezoekers pakken heel wat aanvallende rebounds waar ze uit scoren. Annabel Vooijs laat het verschil niet verder lopen als ze de driepunter verzilvert: 6-15. De thuisploeg gaat door, onder aanmoediging van veel fans van Almere Pioneers. Daar heeft Ivy Panka gespeeld, en diezelfde speelster verzilvert een and-1 waardoor MBCA dichterbij komt. Haren verzilvert echter veel punten vanaf de vrije worp lijn. Zo blijft Esmée Luttje koel en zuinig. Het verschil is al 17 punten als Lian Eisses en Jente Bult onder het bord worden gevonden: 8-25. Het is al een grote kloof, al is het Mannaerts die met een driepunter nog wat terug doet. De bezoekers staan dan al ver voor: 11-27.

Haren speelt sneller, en weet elkaar beter te vinden. Drives naar de basket vanuit de aanvallende rebounds weten ze te verzilveren. Pien Goren zorgt voor 11-33 als Haren weer vrije worpen erin gooit. Na een lange tijd scoort MBCA opnieuw via Mannaerts, eveneens met een driepunter. Alles in aanvallend en verdedigend opzicht leidt tot een ruime voldoende voor de bezoekers. De juiste effort geeft de doorslag deze eerste helft. De ene na de andere break wordt afgerond. In deze fase is het voornamelijk Jip Goren die naar het bord sprint en vanuit passes van Karlijn Wesselink en Loïs Hamel wordt bediend. Haar input en die van Sophie Hartman zorgen voor 20-48 bij rust. H.S.V. staat al op een gewenste voorsprong.

Beide teams verdedigen na rust sterk waardoor aanvallend de scores uitblijven. Na zes minuten is het Annabel Vooijs die een driepunter verzilvert, een van de weinige scores in de eerste minuten van het derde kwart. MBCA verdedigt zo dat de bezoekers weinig bij de ring komen. Acht punten weet H.S.V. te maken in zeven minuten tijd. Doordat MBCA zelf ook niet frequent scoort wordt het verschil niet kleiner, al is het de driepunter van Pien Vogelaar die voor wat verweer zorgt. Toch is het H.S.V. die in de resterende minuten van het derde kwart orde op zaken stelt als Hartman opnieuw wordt gevonden. Ze is bezig aan een sterke wedstrijd met veel drives en aanvallende rebounds. De aanvallende rebound blijft een kracht waar de bezoekers nieuwe kansen uit creëren. Met 30-63 gaan de bezoekers dan ook vol vertrouwen het laatste kwart in.

Juist de verdediging van Kensia Roseval zorgt voor dat H.S.V. moeilijker tot scoren komt. Op haar beurt verdedigen de bezoekers net zo sterk. Een lage score is dan ook het gevolg, doordat er goede help-side wordt gegeven bij elke wissel in de verdediging van H.S.V.. De schoten van de thuisploeg vallen niet, en de bezoekers hebben deze hele wedstrijd al vleugels doordat zij als team bij hun rebounds komen. Bovendien is hun snelheid toonaangevend in deze wedstrijd: de snelheid in de aanval, wisselen in de verdediging en op tijd communiceren. Het verschil wordt daardoor groter, en daarmee laat H.S.V. zien dat zij dit seizoen een kandidaat voor het kampioenschap zijn. Aan het einde van de wedstrijd is de verdedigende effort bij Icey Koster en Mex Sjollema nog eens goed te zien. Coach Ellis Schouten verricht goed werk in de organisatorische opzet en werking van haar ploeg. Kensia Roseval zorgt met een driepunter voor het laatste woord namens MBCA, maar de bezoekers gaan deze wedstrijd winnen met 39-81 waardoor zij de koppositie in het vizier houden.