Basketbaltoppers Pauline Bayart en Sara Hostyn beschrijven de magie van teamverband

Gepubliceerd op 25 oktober 2022 om 10:30

Afgelopen zomer kwamen Belgische basketbaltalenten Pauline Bayart (links) en Sara Hostyn (rechts) uit voor de onder 17 ploeg van de Belgian Cats. De 16-jarige basketbalsters kennen het belang van een groeiende teamcohesie, en zijn op meerdere vlakken enorm talentvol. Sara speelt in de eerste ploeg van KBBC Sparta Laarne, maar speelt met een dubbele licentie waardoor ze ook uitkomt namens LDP Donza. Ook dit seizoen zal Pauline uitkomen voor ION Waregem. Eens zien wat ze in die tijd ook over elkaar weten! Foto: FIBA Europe

Een tweede familie, waar iedereen er voor elkaar is

Op haar vijfde speelt Pauline al basketbal. Niet vreemd als er familieleden om je heen ook altijd hebben gebasketbald. “Doordat er in heel mijn familie werd gebasketbald, werd het steeds meer gewoon voor mij om het ook te spelen,” vertelt Pauline. “Mijn ouders hebben ook op hoog niveau gespeeld, en mijn zus Alix heeft ook gebasketbald. Alix is veel atletischer dan ik, en ik speel wat meer onder de basket; meer op de center positie en Alix meer als forward.

Je doet alles samen tijdens trainingen en wedstrijden. Als team win je wedstrijden, en je maakt vrienden voor het leven. Iedereen is er altijd voor elkaar. Dat maakt basketbal heel magisch!”

Sara is na meerdere sporten ook begonnen met basketballen. Juist het teamverband heeft deze keuze gemaakt. “Op jonge leeftijd ga je verschillende sporten proberen,” vertelt Sara. “Ik heb voor basketbal nog gehockeyd en aan atletiek gedaan, maar via een vriend van mijn zus ben ik gaan basketballen, en dat ben ik daarna altijd blijven doen.

Het team wordt echt je tweede familie, zoals dat spelen met wat oudere speelsters voelt alsof het je grote zussen zijn. Ze willen je echt helpen, wat je echt het gevoel geeft dat je je enorm vertrouwd gaat voelen. Dat vind ik echt het enorm speciale daarvan.”

Diverse inspiraties

Met de jaren zijn ze naar meerdere spelers gaan opkijken. Spelers die inmiddels uitkomen voor de Belgian Cats. “Mijn mama heeft vroeger met Ann Wauters gespeeld,” herinnert Pauline zich. “Zij is echt een voorbeeld voor mij geweest, net als Emma Meesseman. Zij is ook enorm ver gekomen, en vooral door de manier waarop ze zo ver gekomen is, is zij geweldig!”

Sara: “Bij mij zijn het ook de dames van de Belgian Cats waar ik naar opkijk: Julie Allemand en Emma Meesseman. Ik vind het heel mooi hoe en welke stappen zij hebben ondernomen om ook professioneel te basketballen. Het omzetten van teleurstellingen naar kansen om nog meer te bereiken is prachtig om te zien!”

Foto: FIBA Europe

Vragen over elkaar

Voor dit artikel introduceer ik een nieuw onderdeel. Ik stel de één een vraag, waarop de ander moet denken wat het antwoord zou zijn. We zullen zien wat ze zoal over elkaar weten.

Sara: Als ik Pauline zou vragen wat haar sterke punten op het veld zijn, wat denk je dat zij zou antwoorden?

“Dat ze inside sterk is, en ook mobiel is op deze positie. Ze is voor haar lengte ook vrij snel, en dat ze elke tegenstander op verschillende posities goed zou kunnen verdedigen.”

Pauline: “Ik vind dat heel goed geantwoord!”

Pauline: Wat maakt Sara haar spelpositie haar eigen?

“Sara is overal aanwezig. Ze is echt sterk voor haar positie, als goede schutter. Naast dat kan ze ook inside spelen, en goed de post positie bezethouden. Verdedigend kan ze het ook onder de basket zoeken, en het spel goed lezen.”

Sara: “Dat is echt mooi gezegd, en ook waar!”

Pauline: Afgelopen zomer hebben jullie meegedaan aan het WK onder 17 namens de Belgische nationale ploeg. Als ik jou zou vragen wat voor Sara een onvergetelijke wedstrijd is, wat denk je dat het antwoord zou zijn?

 “Ik denk een van de laatste wedstrijden tegen Mali. Daar mocht ze veel spelen, en heeft haar enorm getoond. Dat deed ze sowieso elke wedstrijd, maar deze wedstrijd kwam het uit.”

Sara: “Dat was inderdaad heel leuk! Ik had eerlijk gezegd niet verwacht dat ik zoveel minuten zou krijgen. Het bracht mij enorm veel ervaring.”

Sara: Hoe denk je dat Pauline de onder 17 ploeg van de Belgian Cats zou omschrijven?

“Dat de sfeer erg fijn was, en iedereen goed met elkaar overweg kon. We waren enorm op elkaar afgestemd.”

Pauline: “Goed uitgelegd! We konden hele leuke dingen met elkaar delen, ondanks de taalgrens. Dat hebben we in onze groep heel goed opgepakt.”

Pauline: Stel dat Sara een spelregel wil wijzigen of verwijderen. Welke zou dat zijn?

“Wow, een enorm moeilijke! Het eerst wat zo in mij opkomt is de drie seconden regel.”

Sara: “Die mag er wel uit, hoewel ik mij er niet echt aan stoor. Ik snap wel waarom deze eruit mag, aangezien deze regel niet vaak wordt gefloten. Het verschilt echt per wedstrijd.”

Sara: Stel dat Pauline in een team zit waarin ze tijdens een wedstrijd met nog twee minuten te gaan acht punten achter staat. Hoe denk je dat ze op dat moment op het veld staat?

“Pauline zou er enorm voor gaan, echt alles voor het team. Ze zou deze wedstrijd nog zeker gaan winnen!”

Pauline: “Alles voor het team, dat sowieso!”

Sara: Wat maakt het leuk om met Pauline in het team te zitten tijdens het WK?

“Pauline is iemand die altijd optimistisch is. Ze kan natuurlijk wat teleurstelling voelen, maar ze heeft enorm veel kracht en beschikt over een enorme teamspirit. Ze lacht altijd en is absoluut niet egoïstisch. Pauline weet een team enorm goed aan te sturen.”

Pauline: Wat maakt het leuk om met Sara in het team te zitten tijdens het WK?

“Ze lacht altijd, en ze is altijd enorm vrolijk! Ze denkt voor de ploeg, en gaat enorm voor de ploeg. Deze gedrevenheid en kracht is een geweldige kracht voor het team.”

Beide speelsters hebben de kracht om middels hun positiviteit een enorme teamchemie op te bouwen. Zij zijn echt voorbeelden van hoe het spel werkt in het kader van teamverband!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.