Regelmatige overwinning voor Landslake Lions onder 18 in Rijswijk

Gepubliceerd op 15 november 2022 om 16:00

Sfeervol was het zondagavond zeker te noemen in de Rijswijkse Altis. De dames onder 18 van Lokomotief Rijswijk kennen een moeizame start in de beginfase van de competitie. Twee gewonnen wedstrijden brengen ze op de negende plaats in de competitie. Beter gaat het met Landslake Lions onder 18, hoewel ze de afgelopen twee duels tegen Landstede Hammers en Dozy Den Helder niet wisten te winnen. Zij staan in elk geval op een hogere positie, en drukten dat zondagavond in Rijswijk uit middels een 55-75 overwinning op Lokomotief.

De thuisploeg, Lokomotief Rijswijk die wordt gesteund door hun fanatieke aanhang, heeft aan het begin van de wedstrijd moeite met het afronden van hun kansen onder het bord. De ploeg van coach Nino Neeleman kent de nodige blessures. De verdediging van Landslake Lions staat via Belle van der Putten en Femke Holleman zo dat er niet gescoord wordt. Aan de andere kant zijn diezelfde Van der Putten en Holleman die dat wel doen en gelijk een 0-5 voorsprong het bord zetten. Ook bij Landslake Lions ontbreken een aantal speelsters. Floor Coolen en Rosalie Cok zijn er niet bij. Na drie minuten weet Rijswijk wat terug te doen via Sofie Berkel, een van de speelsters die al een lange tijd speelt bij deze organisatie. Het weerhouden de bezoekers er niet van om verder te scoren gezien de ruimte in de verdediging. Het is Yanti Samosir die er gebruik van maakt door middel van een drive naar de basket. Samosir komt normaal gesproken uit namens het onder 21 team van Landslake Lions, en maakt nu dus ook haar debuut namens onder 18. Lokomotief probeert het, maar lijdt veel balverlies in het begin van de wedstrijd. De bezoekers zijn daar zuiniger mee, en zij hebben Mia Lieverst. Op belangrijke momenten staat ze er altijd namens haar ploeg die de voorsprong vergroot: 5-14. Voor wie had gedacht dat Lokomotief niets terug zou doen zou het mis hebben. Ze vinden Yuna Klamer, een bewegelijke speelster die dit seizoen goed is voor 19 punten per wedstrijd. Nu gaat ze haar ploeg voor in de strijd en samen met Sofie Berkel realiseert Lokomotief een 7-0 run waardoor ze terugkomen tot 12-14. Landslake Lions laat zich niet van de wijs brengen. Na de vrije worpen van Valerie Kluijver wordt Samosir wederom gevonden die voor een 14-19 voorsprong zorgt voor de bezoekers.

Het begin van een nieuw kwart is steeds stroef bij Lokomotief. Dat geeft Landslake Lions de gelegenheid om verder uit te lopen nadat er veel kansen onder het bord zijn gemist. Samosir is erg sterk onder de basket, en ook Pien Vogelaar wordt gevonden aan de kant van de Lions. Vogelaar schoot zaterdagmiddag MBCA onder 16, het team waar ze van origine voor uitkomt, nog naar een overwinning tegen Peatminers uit Vriezenveen. Nu laat ze wederom haar kwaliteit in de aanval zien met een driepunter die Landslake Lions op een 16-28 voorsprong zet. Nog is het niet genoeg. Samosir wordt gevonden. Moet het een inside score zijn? Het hoeft niet, want ook vanaf de driepuntslijn is ze heel trefzeker. Het verschil wordt groter, en Lokomotief moet iets terugdoen om in de wedstrijd te komen. Rosalie de Groot probeert het, en met succes. Eerst is ze goed voor twee vrije worpen, en daarna verzilvert ze een fraaie drive naar de basket die Lokomotief nodig heeft om terug te komen. Een andere kracht staat vervolgens op aan de kant van de thuisploeg: Faye Borchert. Zij is een zeer dominante speelster onder het bord, en laat haar talent ook nu in deze fase zien. Op een belangrijk moment ook aangezien Lokomotief dankzij De Groot en Borchert terugkomt tot 28-34 waardoor het weer een wedstrijd is. Coach Nadine Boesaart besluit een time-out te nemen, tot ongenoegen aangezien een comfortabele voorsprong van haar ploeg is teruggedrongen tot zes punten. Het mogen duidelijk zijn dat de boodschap goed is doorgekomen, want opnieuw wordt Yanti Samosir gevonden die vanaf de vrije worp lijn koelbloedig blijft en opnieuw meerdere drives verzilvert: 29-41 bij rust, zou je zeggen. Niet als het aan Yuna Klamer ligt die een prachtige jumper raak schiet en Lokomotief weer op 10 punten terugbrengt: 31-41. Yanti Samosir staat al op 18 punten namens Landslake Lions. Bij Lokomotief tellen we 12 punten voor Yuna Klamer en 8 voor Sofie Berkel.

Ook deze keer begint Landslake Lions het kwart goed. Holleman en Lieverst gaan door met het scorende werk en hierdoor pakken de bezoekers al snel een voorsprong van 16 punten. Lokomotief moet zoeken naar nieuwe mogelijkheden, maar lijdt opnieuw veel balverlies waardoor Landslake Lions eruit komt met Shanté Vermeulen die 33-51 maakt. Toch wil Lokomotief er nog niet aan. Het zoeken is opnieuw naar Sofie Berkel die op stoom begint te komen naarmate een kwart vordert. Met acht punten oprij zorgt zij voor een inhaalrace aan de kant van Lokomotief. Samen met Yuna Klamer komt Lokomotief dichterbij. Klamer verzilvert de and-1 waardoor ze met een extra vrije worp het verschil nog kleiner maakt. Landslake Lions komt enkel vanaf de vrije worp lijn nog tot scoren. Lieverst is koel en zuinig met de scores en neemt de scorende positie van Samosir in de tweede helft over. Sofie Berkel mag opnieuw vrije worpen nemen, en ook deze zijn raak waardoor ze al op 18 punten komt en Lokomotief aan het einde van het derde kwart terugbrengt op 47-55.

Wat wederom het geval is aan de kant van Lokomotief is dat zij niet sterk het kwart starten. Opnieuw komt Landslake Lions eruit via Samosir en Holleman. Op dat moment herhalen Rosalie de Groot en Faye Borchert hun sterke inbreng in het tweede kwart waardoor Lokomotief terugkomt tot 51-59. Met nog zeven minuten te gaan kan het verschil nog gemaakt worden. Ze veroveren opnieuw ze bal en kunnen dichterbij komen. Maar dan moet Lokomotief wel zorgvuldig blijven spelen, en dat doet het niet altijd. Open inleggers worden gemist en het schot wil dan ook niet meer vallen. Bij Landslake Lions gebeurt dat wel via een belangrijke driepunter van Femke Holleman: 51-64. Het wordt alles of niets aan de kant van Lokomotief. Femke Berkel, zus van Sofie, weet dat het nu moet gebeuren, en verzilvert een belangrijke driepunter die nog iets van hoop geeft: 55-66, maar aan de andere kant is het Mia Lieverst die al heeft toegeslagen waardoor het verschil is gemaakt. Zij en de driepunter van Shanté Vermeulen zorgen met 55-75 voor de overwinning voor Landslake Lions die derde de derde plek op de ranglijst bezet houden.