Makayla Firebaugh schiet in de verlenging Rider Broncs naar haar eerste overwinning

Gepubliceerd op 16 november 2022 om 16:00

Na een goede start kwam Rider Broncs tegen St. Francis Brooklyn in het tweede kwart in gevaar. Een achterstand van 12 punten werd teruggebracht tot 9 bij rust. Broncs klauterde gaandeweg de wedstrijd tot gelijke hoogte, onder meer door de driepunters van Makayla Firebaugh. St. Francis Brooklyn forceerde in de slotseconde een verlenging, en in die verlenging leken zij af te stevenen op een overwinning. Met nog 10 seconden voor tijd schoot Firebaugh de driepunter raak die de overwinning voor Broncs bezegelde met 71-70.

Sofie Bruintjes speelde afgelopen donderdag nog mee tegen Drexel. Ze kwam tot vier rake vrije worpen en pakte twee rebounds, maar deze wedstrijd zou ze niet in actie komen. Ze ziet wel hoe haar ploeg Rider Broncs goed start via een drive naar de basket van Jessika Schiffer, de Litouwse schutter die ook in het 3x3 basketbal erg talentvol is. Haar drive wordt even later gekopieerd door Raphaela Toussaint, en zodoende weet Rider Broncs afstand te nemen van St. Francis Brooklyn. Helemaal als Makayla Firebaugh de driepunter raak schiet voor 12-4, overigens niet haar enige driepunter. Toch komt St. Francis Brooklyn dichterbij als zij via Bella Green toeslaat, vorig jaar nog actief namens Midland College waarbij ze ploeggenoot is geweest van Kim Schrama. Green zorgt voor 12-7 na het eerste kwart. In rap tempo gaat St. Francis Brooklyn verder. Zij pakken veel rebounds na de vele missers van Broncs. Mikayla Markham verkleint het verschil met een driepunter, en door de sterke actie van Zharia Hutchinson zorgt ze met een and-1 voor een 14-16 voorsprong voor St. Francis Brooklyn. Broncs forceert, maar komt niet bij haar rebounds en krijgt ook een technische fout waardoor St. Francis Brooklyn uitloopt. Ella Ogier neemt haar ploeg op sleeptouw via vrije worpen en met een mooie actie naar de ring. Niet alleen van dichtbij is ze trefzeker, ook van afstand. Zie de driepunter die voor 14-21 zorgt. De run van St. Francis Brooklyn wordt groter, Ogier is niet te houden en realiseert voor haar ploeg een 0-17 run. Ondanks het verweer van Broncs staat er een nieuwe kracht op bij St. Francis Brooklyn: Alyssa Fisher. Met een driepunter vergroot zij het verschil tot 12 punten: 17-29. In de laatste twee minuten voor rust heeft Broncs antwoord gevonden op het scorende tandem Ogier en Fisher. Maya Hyacienth en Victoria Toomey verkleinen het verschil tot negen punten bij rust: 20-29.

Ella Ogier maakte in het tweede kwart alleen al 11 punten. Haar inbreng bezorgde de ploeg van coach Linda Cimino een comfortabele voorsprong. Bij Broncs is het iemand anders die op dezelfde wijze als Ogier een impuls krijgt: Makayla Firebaugh. Zij opent met een driepunter, en verkleint de achterstand voor haar ploeg. St. Francis Brooklyn zoekt Ogier, maar zij kan haar jumper niet verzilveren. De verdediging staat zo dat Broncs St. Francis Brooklyn moeilijk tot scoren laat komen. Firebaugh maakt daar gebruik van en schiet opnieuw een driepunter raak: 28-33. Broncs is weer terug in de wedstrijd, maar het is Bella Green die voor verweer zorgt na de driepunters van Broncs. Op dat moment vindt St. Francis Brooklyn opnieuw het duo Ogier en Fisher die met elk een driepunter het verschil weer opkrikken naar 11 punten: 28-39. Op het moment dat zij het op hun heupen krijgen weet St. Francis Brooklyn weet afstand te nemen. Broncs zoekt het bij meerdere speelsters, zoals Victoria Toomey die ondanks het verweer toch mee blijft scoren. De achterstand wordt niet groter dan 11 punten, en bij Broncs is het Schiffer die met een driepunter het derde kwart bepaald op 38-46. Ook is Amanda Mobley goed voor meerdere goede assists gedurende het derde kwart. Waar Ogier 11 punten had in het tweede kwart zo heeft Fisher er 10 in het derde kwart gemaakt. Wat doet Broncs met deze gegevens? Allereerst vinden ze wederom Firebaugh die haar vierde driepunter erin schiet, maar St. Francis Brooklyn vindt opnieuw antwoord via Green. Toch wordt er goed verdedigd door Broncs. Het tandem komt niet tot scoren en Broncs des te meer. Firebaugh dreigt alweer met de driepunter, maar passt vervolgens naar Toomey die Broncs na een lange tijd weer op voorsprong zet: 50-49 middels meerdere assists voorheen van Molly Lynch. Er is niet veel tijd meer, en beide teams worden slordiger met het balbezit. Steeds weet Bella Green St. Francis Brooklyn op gelijke hoogte te brengen, maar wederom is Firebaugh de speelster die vrij staat bij de driepuntslijn, en met nog een halve minuut te gaan schiet zij met haar vijfde driepunter 58-55 voor Broncs op het bord. Coach Lynn Milligan ziet dat haar ploeg naar een voorsprong afstevent. Ella Ogier, gaat zij het doen voor St. Francis Brooklyn? Ze krijgt de kans, maar passt toch af naar de andere sterkhouder: Alyssa Fisher die het verschil weer minimaliseert. Met nog een paar seconden te gaan is het verschil twee punten voor Rider Broncs, maar heeft St. Francis Brooklyn de kans om gelijk te maken of met een driepunter de winst te bezegelen. Bella Green sprint naar voren, geeft opnieuw de pass naar Alyssa Fisher die met een drive naar de basket voor de verlenging zorgt: 59-59.

De laatste vijf minuten moeten het verschil maken in deze wedstrijd. Het is Broncs dat efficiënt start via Jessika Schiffer, maar aan de andere kant is Ogier alweer gevonden en dan weet je hoelaat het is. Met een driepunter zorgt ze voor een nieuwe voorsprong voor St. Francis Brooklyn. Hoe zuinig is Broncs nog met het balbezit? Lang kan St. Francis Brooklyn niet van de voorsprong genieten als Raphaela Toussaint onder de basket goed is voor een nieuwe voorsprong aan de andere kant. St. Francis Brooklyn speelt zich klem in de aanval, en lijdt balverlies waaruit Schiffer een hele belangrijke driepunter raak schiet: 66-62. Het kan nog alle kanten op, in deze intens spannende slotfase. Fisher is aan de bal en aarzelt geen moment. Opnieuw betekent dat drie punten voor St. Francis Brooklyn die weer is genaderd tot één punt. Hierdoor kan de wedstrijd weer omkantelen, en dat lijkt te gebeuren als vanuit de turnover van Broncs Zharia Hutchinson namens St. Francis Brooklyn weer op voorsprong komt: 66-67. Broncs heeft haast, maar vindt in ToniRenee Blanford de gelijkmaker. Scores over en weer bij beide teams, en een extra impuls voor St. Francis Brooklyn als zij Fisher opnieuw vinden en van afstand 68-70 raak schiet. Hoeveel kans heeft Broncs nog? In elk geval lijden ze balverlies waar St. Francis Brooklyn wellicht de trekker kan overhalen met een goed schot. Alyssa Fisher is weer aan de bal, en vaak is dat goed voor twee of drie punten. Fisher lijdt echter balverlies waardoor Broncs nog één keer wat kan terugdoen. Firebaugh is weer in stelling gebracht. Vijf driepunter had ze al raak geschoten. Met nog 10 seconden te gaan neemt ze het schot, en met haar zesde driepunter geeft ze Broncs een cruciale voorsprong: 71-70. St. Francis Brooklyn heeft heel veel haast om iets terug te kunnen doen. Fisher is weer aan de bal, ze gaat voor het schot, maar die gaat er niet in. Ze krijgt nog een tweede kans vanuit de rebound, maar de score kan niet meer gemaakt worden als het eindsignaal bij 71-70 klinkt. Rider Broncs pakt met een sensationele treffer de eerste overwinning van het seizoen tegen St. Francis Brooklyn.