Wedstrijden

BV Hoofddorp onder 16 2 wint van Flying Oost na een curieuze slotfase

Als je denkt dat je twee punten achter staat met nog een paar minuten te gaan, maar die achterstand van twee punten wordt op een onverklaarbare reden een achterstand van vier punten; hoe ga je daarmee om? Dat overkwam de dames van het onder 16 2 team van BV Hoofddorp tegen Flying Oost. Tijdens een time-out werd bij een stand van 41-39 twee punten erbij geteld zonder score van Flying Oost waardoor het 43-39 werd. Dit bij elkaar leidde tot een onnodige verlenging na 40 minuten spelen. In deze verlenging kwam Hoofddorp met 48-50 voor te staan. In de laatste 20 seconden was de bal bij Romy Wesselius die op het belangrijkste moment koel en zuinig bleef en met een fantastische jumper de overwinning voor de bezoekers uit Hoofddorp bezegelde met 50-52.

Het kan dit seizoen niet op voor het eerste onder 12 team van MBCA Amstelveen. Tot dusver hebben ze al hun wedstrijden in de competitie gewonnen, zo ook zaterdagmiddag tegen BV Hoofddorp. Vanaf het begin nam MBCA afstand en nam de verdedigende intensiteit toe. Alle spelers droegen bij aan een 71-29 overwinning.

Deel twee van de Basketball Cup finales vond afgelopen zondag plaats in de Apollohal. In de mannen onder 16 competitie wist MBCA Amstelveen vrij gemakkelijk te winnen van Landstede Hammers, in de vrouwen onder 16 competitie wist Landstede Hammers een mooie wedstrijd af te leggen tegen BS Leiden en ook de beker te winnen, en tot slot werd de Basketball Cup weekend afgesloten met het duel in de onder 18 competitie tussen Heroes Den Bosch en BC Apollo Amsterdam. Na verlenging wist Heroes Den Bosch in de laatste seconde te winnen met 84-82.

Het eerste deel van de Basketball Cup finales vond afgelopen zaterdag plaats in het Indoor Centrum Landsmeer. In de vrouwen onder 21 competitie wist Landslake Lions te winnen van Grasshoppers Katwijk, waarna in de rolstoelbasketbalcompetitie Sunrise Medical Braves uit Doorn won van Devedo uit Ermelo. In de Dutch Talent League, de mannen onder 22 competitie, stonden Apollo Amsterdam en Orange Lions Academy tegenover elkaar. Na een gewaagde strijd trok Apollo aan het langste eind, en in de dames basketbalcompetitie bleef Den Helder Suns de sterkste tegen Landslake Lions.

Tussen november en vorige week wisten de dames van het onder 18 team van Lokomotief maar liefst 10 keer oprij te winnen. Tegen titelkandidaat Landslake Lions werd nipt met vijf punten verschil verloren, maar Lokomotief werd in de tussenliggende periode medefavoriet voor een mogelijke titel. Tegen BC Apollo herpakte de Rijswijkse formatie zich door met 91-61 te winnen.

Grotendeels was de voorsprong voor Orca's, maar steeds kwam U.S. Amsterdam terug in de wedstrijd en stond ook geregeld op voorsprong. Dankzij belangrijke schoten in het vierde kwart nam Orca's in de laatste minuut afstand om zodoende een 60-68 overwinning veilig te stellen.

Zondagmiddag in het Landstede Sportcentrum in Zwolle vond de finale van de TOTO Basketball Cup 2023 plaats tussen de Nederlandse nummers twee en drie van de BNXT (Domestic) League: Zorg & Zekerheid Leiden en Landstede Hammers. Voorafgaand aan deze wedstrijd heeft ZZ Leiden zes keer in de bekerfinale gestaan, en drie keer werd er gewonnen. De laatste keer dat ze in de finale stonden moesten ze tegen Landstede Hammers spelen in dezelfde accommodatie, en werd er gewonnen. Landstede heeft vier finales van de Basketball Cup gespeeld, maar heeft deze prijs nog nooit weten te bemachtigen.

Waar in de eerste helft de aanval in een hoog tempo verliep, betrof het in de tweede helft voornamelijk wie het meeste scoorde uit de geringe puntenproductie van beide teams. Thuisploeg Athenas Lummen had een ruime voorsprong in de eerste helft te pakken, maar de bezoekers KBBC Sparta Laarne had de aanvalsformule van Athenas door. Zodoende wisten ze in de verdediging de thuisploeg niet tot scoren te laten komen en verzilverden zij op het juiste moment de schoten. Ook niet onbelangrijk: de effort die Isabelle Degels bracht in verdedigende intensiteit en vechtlucht. Dat leidde tot veel rebounds en nieuwe kansen voor Sparta Laarne, en bovendeel veel steals in de tweede helft. Alles bij elkaar leidde tot een 62-68 overwinning voor Sparta Laarne dat daardoor klimt op de ranglijst.

De verdediging en rebounds gaven de doorslag. De bezoekers uit Haren kregen deze elementen op een goede manier op orde. MBCA was de laatste weken in goeden doen, maar moest zaterdagmiddag haar meerdere erkennen met 39-81 waardoor H.S.V. zicht houdt op de eerste plaats in de onder 16 Tweede Divisie.

Wat is het geheim van de dames van BV Hoofddorp onder 16 2 in de Eerste Klasse basketbalcompetitie? Zestien keer oprij winnen is niet zomaar iets. Als collectief weten ze elkaar overal te vinden. Zondagmiddag was dat tegen BC Apollo Amsterdam onder 16 2 net zo. Hoofddorp speelde als team met elkaar, in elk opzicht. Elke speelster maakte een 29-61 overwinning mogelijk.

De nummers 1 en 2 in de landelijke onder 22 basketbalcompetitie, de Dutch Talent League, stonden vrijdagavond in de Sporthallen Zuid tegenover elkaar: Apollo Amsterdam en Orange Lions Academy (OLA). Hoewel OLA vrijwel de hele wedstrijd op voorsprong stond, wist Apollo steeds in de laatste seconden steals te pakken om terug te komen in de wedstrijd. Een driepunter van Saulius Grigas zorgde voor een 78-78 gelijke stand na 40 minuten spelen, en vijf minuten later stond het weer gelijk. Een cruciale driepunter van Tjall de Vaal zorgde voor een bevrijdende voorsprong die niet meer ongedaan werd gemaakt: 94-93 voor OLA.