De Orange Lions 3x3 vrouwen en mannen plaatsen zich voor de eindstrijd van het Olympisch kwalificatietoernooi

Gepubliceerd op 13 april 2024 om 16:00

Deze dag zou worden beslist of de Orange Lions 3x3 mannen en vrouwen in staat zijn zich te kunnen plaatsen voor de eindronde van het Olympisch 3x3 kwalificatietoernooi in Hong Kong. Dat is gelukt, want de vrouwen hebben ook de tweede en derde wedstrijd gewonnen en nemen het zondagochtend 9:55 in de halve finale op tegen Polen. De mannen wonnen één van de twee wedstrijden, wat voldoende was om te kwalificatie naar de halve finale. Zij treffen daar Letland, zondagochtend om 10:55.

Orange Lions VS Chili

De Lions openen meteen sterke drive via Noor Driessen, die gisteren ook al 13 punten had tegen Mongolië. Even later doet ze het opnieuw, tegen het team van Chili dat verder geen wissels heeft. Toch bereikt Macarena Retamales met een pass Fernanda Ovalle waardoor beide teams weer gelijk staan. Fernanda Ovalle slaat weer toe met de backdoor, maar Driessen doet hetzelfde. Ze heeft op dat moment alle drie de punten gemaakt. Chili gaat door met Retamales die op 3-6 komt, en de Lions komen tevens op zes teamfouten te staan met nog ruim zeven minuten te gaan. Tot nu toe staan de punten alleen op Driessen haar naam, maar Janis Boonstra brengt daar verandering in met een vrije worp. Toch loopt het niet bij de Lions, getuige de moeite die ze hebben met de verdediging. Julia Jorritsma brengt een belangrijke impuls in het team met een tweepunter: 6 gelijk. Chili krijgt het moeilijker, krijgt de persoonlijke fouten niet meer mee en de Lions maken daar steeds meer gebruik van. Retamales maakt er gebruik van met een tweepunter, maar de Lions blijven door gaan en gaat Chili fysiek uitputten met gebruik aan wissels. Er zijn nog vier minuten te spelen, en Chili staat nog 8-9 voor, en breidt de voorsprong uit als Retamales steeds onder het bord blijft doorgaan. De Lions blijven gokken op het tweepuntsschot, maar tot zover blijft dat uit. Chili gaat nog even door. Via Retamales komen de puntenproductie op het bord te staan, en staat Chili zowaar met 10-13 voor met nog twee minuten te spelen. Het wordt moeilijk voor de Lions. Er moet gescoord worden, maar Noor Driessen maakt meerdere loopfouten waardoor Chili nieuwe kansen krijgt met nog anderhalve minuut te gaan. Chili gaat omhoog, maar mist, en Driessen mist onder het bord niet: 11-13 en Chili gooit vervolgens de bal gelijk weg. De Lions kunnen weer dichterbij komen, en dat lukt ze opnieuw via Driessen. Chili begint fysiek op te raken, en moeten in de aanval hun meerdere erkennen tegenover de verdediging van de Lions. Er komt weer een steal, en opnieuw is het Driessen die scoort en gelijk maakt: 13-13. De wedstrijd is met nog 40 seconden te gaan helemaal open, en de Lions dwingen Chili tot geforceerde schoten. Hierdoor komt er een kans om op voorsprong te komen, en Loyce Bettonvil realiseert die voorsprong voor de Lions: 14-13 met nog 25 seconden te gaan. Chili is in balbezit, en zoekt opnieuw Retamales op, maar die komt niet meer onder het bord in scorende positie. Er moet een fout gemaakt worden door Chili in de hoop dat de Lions vrije worpen gaan missen. Driessen blijft echter koel en zuinig vanaf de vrije worp lijn, en zo wordt een inhaalrace van de Lions beloond met een 16-13 overwinning op Chili.

Orange Lions VS Azerbeidzjan

Het ging nog maar net goed voor de Lions tijdens het vorige duel tegen Chili. Ternauwernood ontsnapten de Lions middels een eindsprint. Het is Julia Jorritsma die goed begint met een tweepunter. Azerbeidzjan gebruikt haar lengte, en van daaruit is het Dina Ulyanova die onder het bord sterk doorzet. Toch blijven de Lions antwoorden vanaf de tweepuntslijn, zoals Noor Driessen dat doet: 5-3. Beide teams blijven in het spoor van elkaar, en laten elkaar niet los. De Lions hebben Driessen die onder het bord goed is, en het spel onder het bord wordt goed doorgezet aan de andere kant. Als Loyce Bettonvil de tweepunter weet te vinden, begint er een kleine kloof te ontstaan: 10-6 voor de Lions, maar lang zal het niet duren voordat Azerbeidzjan eveneens vanaf de tweepuntslijn weet te scoren. Het verschil is weer minimaal, en dat blijft het tot in de laatste twee minuten van de wedstrijd. De dames van de Orange Lions kunnen drie uit drie overwinningen in de groepsfase realiseren, en dat zou een goede uitgangspositie kunnen betekenen. Azerbeidzjan maakt de persoonlijke fout, en dat betekent twee vrije worpen voor Loyce Bettonvil. Zij laat echter beide kansen liggen, maar dankzij de rebound en inlegger van Janis Boonstra nemen de Lions weer afstand. De tijd begint te dringen, en Azerbeidzjan moet fouten maken om de Lions op de vrije worp lijn te dwingen. Noor Driessen weet ze te verzilveren, en dus winnen de dames van de Orange Lions ook de derde wedstrijd in de groepsfase van dit toernooi met 15-11. Zij nemen het morgenochtend om 9:55 in de halve finale op tegen Polen.

Orange Lions VS Hong Kong

De Lions willen het sterke begin na de overwinning op Zwitserland doorzetten. Het lukt als Jan Driessen goed onder het bord begint. De teamfouten lopen hoog op in de eerste minuut aan de kant van Hong Kong. Beide teams verdedigen sterk, hoewel Hong Kong fouten moet maken om de snelheid van Worthy de Jong en Dimeo van der Horst af te stoppen, ook al loopt het aantal teamfouten daardoor op. Binnen drie minuten staat Hong Kong op zes teamfouten. Bryan Alberts maakt gebruik van de ruimte die daardoor ontstaat onder het bord, net als Driessen. Ricky Yang zorgt bij Hong Kong met een tweepunter voor wat verweer, maar de Lions vallen via Van der Horst niet stil. Diverse drives wisselen elkaar af, hoewel ook de Lions op een hoger aantal teamfouten komt te staan. Dimeo van der Horst heeft het vertrouwen in het tweepuntsschot, en die valt wederom. Het verschil loopt op naar vijf punten, en de beweeglijkheid van Worthy de Jong maakt een groter verschil mogelijk. Zodoende komen de Lions niet meer in gevaar en gaat met 17-11 winnen en houden daardoor zicht op de eindstrijd van aankomende zondag.

Orange Lions VS Oostenrijk

In de beginfase is het Dimeo van der Horst die met meerdere drives en vrije worpen de Lions op 4-3 zet. Deze wedstrijd kan cruciale gevolgen hebben voor het verloop van de ranking in deze groepsfase. Oostenrijk weet dat, maar ziet dat de Lions afstand gaat nemen als Worthy de Jong in stelling wordt gebracht. Zijn snelheid zet de Lions op een grotere voorsprong: 9-6. Bij de Lions hebben ze meerdere wapens, gezien de inbreng van Bryan Alberts en Jan Driessen. Oostenrijk krijgt het moeilijker bij een achterstand van vijf punten. Vanaf dat moment gaan de Lions meer vrije worpen missen, en daar maakt Oostenrijk gebruik van. Matthias Linortner gaat onder het bord zijn lengte gebruiken, met succes. Twee keer komt hij er goed door, en het verschil wordt kleiner. Aan beide kanten wordt gezocht naar steeds dezelfde speler: Worthy de Jong aan de kant van de Lions en bij Oostenrijk is dat Nico Kaltenbrunner. Zij houden het verschil op minimale hoogte, steeds in het voordeel voor de Lions, totdat op 49 seconden voor het einde Kaltenbrunner wordt gevonden vanaf de tweepuntslijn en Oostenrijk op een 15-16 voorsprong zet. Nog voor je met je ogen kunt knipperen doet De Jong hetzelfde namens de Lions: 17-16 weer aan de andere kant. Oostenrijk is weer in balbezit, en krijgt via veel aanvallende rebounds Enis Murati die onder het bord sterk weet af te ronden. Beide teams staan weer op gelijk hoogte, en de Lions missen hun schot in de laatste tien seconden. Oostenrijk speelt de klok uit, en de bal komt in de laatste seconde bij Murati die daarmee Oostenrijk op een voorsprong zet van één punt. Nog één keer probeert Worthy de Jong het, maar zijn schot treft geen doel. Door deze overwinning staat Oostenrijk op de eerste plek in de groepsfase. De Orange Lions plaatsen zich als tweede en treffen zondagochtend om 10:55 Letland in de halve finale.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.