De Orange Lions 3x3 vrouwen en mannen winnen hun eerste Olympische kwalificatiewedstrijden

Gepubliceerd op 12 april 2024 om 16:00

De Europese kampioenen, de 3x3 Orange Lions dames, hebben meerdere kansen om een plek op de Olympische Spelen te bemachtigen. Vandaag 12 april wacht gelijk zo'n kans tijdens dit kwalificatietoernooi dat tot en met 14 april wordt gehouden in Hong Kong. De dames hebben als eerste te maken gehad met Mongolië, en het lengteoverwicht en kwaliteit wisten met 7-20 de doorslag te geven na tien minuten spelen. Een mooie eerste overwinning dus voor de dames.

Bij de mannen ging het eveneens heel intens aan toe. Nieuw in deze ploeg is Bryan Alberts, en hij liet gelijk zijn waarde zien namens de Lions. Na een sterk begin van Zwitserland namen de Lions het compleet over. Er wordt met scherp geschoten door Dimeo van der Horst en Worthy de Jong, en zodoende namen de Lions een comfortabele voorsprong die bij 15-22 niet meer zou worden weggegeven. Foto's: FIBA Europe

Orange Lions VS Mongolië

Het eerste schot van Mongolië treft gelijk doel met een score van Khulan Onolbaatar. De Lions antwoorden direct via een drive van Noor Driessen. Voorlopig hebben de Europese kampioenen in de eerste minuut moeite met de Mongoolse verdediging. Aan de andere kant verdedigen de Lions ook sterk, aangezien Julia Jorritsma de drive van de tegenstander stopt. Beide teams hebben moeite met scoren. In totaal hebben ze al zes fouten achter hun naam staan. Mongolië pakt meerdere aanvallende rebounds, maar moet haar meerdere erkennen in de lengte van de Lions. Driessen doorbreekt de ban van de Lions, getuige haar and-1 die de Lions op 1-3 zet. Mongolië komt bovendien in de gevarenzone wanneer zij op zes teamfouten komen, maar ondanks dat is het Indra Ulziibat die de tweepunter weet te vinden. Ondanks het lengteoverwicht en de teamfouten blijven beide teams voorlopig bij elkaar. De Lions hebben moeite met het afronden van de open schoten of de open drives naar de basket. Een belangrijk block en de drive daaropvolgend van Jorritsma geven de Lions weer nieuwe kansen. Beide teams staan na vier minuten spelen op gelijke hoogte, hoewel Loyce Bettonvil met twee vrije worpen de Lions op voorsprong kan zetten. Voor de helft lukt het, eentje gaat raak: 4-5. Mongolië zoekt naar het afstandsschot, daar is Ulziibat vaak snel en behendig in. Toch lukt het niet frequent, en is het Janis Boonstra die het onder het bord wel voor elkaar krijgt. In de eerste vijf minuten zien we Julia Jorritsma in sterk verdedigend opzicht. Driessen vergroot de voorsprong naar drie punten, en de Lions lijken een voordeel te pakken in de wedstrijd. Bovendien pakt Mongolië haar achtste fout en mag Noor Driessen vrije worpen nemen om de voorsprong te vergroten. Het lukt, en de Lions staan op 4-9. De één-tegen-één verdediging van de Lions staat met Jorritsma erg goed, waardoor Mongolië veel schoten geblokt ziet. Ook onder het bord laat Jorritsma haar kracht zien, getuige de sky-hook die op een mooie manier doeltreffend is.

Zowel aanvallend als verdedigend een mooie wedstrijd voor Julia Jorritsa. Foto's: FIBA Europe

De Lions hebben de controle over de wedstrijd. De drives beginnen te vallen. Driessen scoort andermaal, en de voorsprong is zeven punten met nog drie minuten te gaan. Vanwege de tien teamfouten van Mongolië krijgen we twee vrije worpen voor de Lions en balbezit voor de Lions. Beiden gaan raak, en zo komt Driessen op acht punten in de wedstrijd, en dat worden er negen bij de volgende drive van haar. De Lions gaan uitlopen naar een solide overwinning, gezien de voorsprong van tien punten in de laatste minuten; een mooie manier om het spits af te bijten in deze Olympische kwalificatieronde. Nog één keer schiet Mongolië de tweepunter raak via Ariuntsetseg Bat-Erdene, maar de Lions naderen de 21 puntengrens. In belang van zoveel mogelijk punten maken (in geval van ex aequo telt het aantal punten) proberen de Lions de 21 punten aan te tikken. Hoewel dat niet lukt, eindigt de wedstrijd na tien minuten spelen in een 7-20 overwinning voor de Orange Lions die daarmee haar eerste slag slaat tijdens het Olympisch kwalificatietoernooi, met 13 punten van Noor Driessen.

Een mooie opener voor Noor Driessen. Foto: FIBA Europe

Orange Lions VS Zwitserland

In een enerverende wedstrijd tussen Zwitserland en de Orange Lions opent Marco Lehmann met een pass naar Jonathan Dubas direct de score voor Zwitserland. Maar al snel doen Worthy de Jong en Jan Driessen hetzelfde voor de Lions. De nieuwkomer bij de Lions, Bryan Alberts, laat gelijk van zich horen met een succesvol schot na een dribbel, waardoor de Lions op een voorsprong van 2-4 komen. Zwitserland herpakt zich wanneer Dubas een And-1 en een tweepunter scoort, waardoor ze na tweeënhalve minuut spelen met 7-4 voorstaan. De Zwitsers gaan door met hun sterke spel. Een steal wordt gepakt en Westher Molteni benut een tweepunter, waardoor het verschil plotseling vijf punten is en Zwitserland een 7-0 voorsprong neemt. Maar De Jong laat het hier niet bij zitten en scoort een belangrijke tweepunter, waardoor de Lions kunnen terugkomen. Van der Horst toont vertrouwen en zorgt voor een belangrijke And-1, waardoor het 9-8 staat in het voordeel van Zwitserland. De Lions nemen het initiatief weer over. De Jong scoort opnieuw met een tweepunter en brengt de stand naar 9-10. De wedstrijd is weer spannend. De Jong mist opnieuw niet en brengt de Lions naar 9-12, maar begaat dan wel een technische fout. Hoewel Zwitserland mist, krijgen de Lions door deze fout wel zes teamfouten met nog vijf minuten te spelen. Alberts maakt ook een fout, wat twee vrije worpen voor Zwitserland oplevert. Lehmann benut ze beide en trekt de stand gelijk. De Lions blijven echter sterk spelen. Alberts toont zijn schotvaardigheid opnieuw en brengt de Lions naar 12-14. Zwitserland maakt een loopovertreding, waardoor de Lions de kans krijgen om verder uit te lopen. Alberts benut deze kans en brengt de stand naar 12-15. Zwitserland blijft echter vechten en weet de fouten van de Lions uit te buiten. Na een vrije worp staat het 13-15, 14-16 als Van der Horst en Dubas scoren voor hun ploeg. De Lions komen steeds dichter bij de overwinning. Van der Horst scoort een miraculeuze tweepunter, wat hij viert als een leeuw die brult, waardoor de Lions op een voorsprong van 14-18 komen. De Lions blijven scherp en missen niet. De Jong scoort opnieuw een tweepunter en brengt de stand naar 14-20. Met nog drie minuten te gaan nadert de Lions de 21 puntengrens. Het laatste tweepuntsschot van De Jong (zijn vijfde tweepunter uit vijf pogingen) gaat raak en in slechts een paar minuten verslaan de scherpschietende Orange Lions Zwitserland met 15-22, waarmee ze een prachtige start van het toernooi realiseren met zes uit acht tweepunters.