Orange Lions 3x3 mannen naar de Olympische Spelen

Gepubliceerd op 5 mei 2024 om 13:45

Net als drie jaar geleden zijn het de mannen van de Orange Lions 3x3 basketballers gelukt om naar de Olympische Spelen te gaan. Door in de finale te winnen van Litouwen mogen de mannen zich opmaken voor het grote toernooi in Parijs.

Orange Lions VS Mongolië

Een goede pass van Anand Ariunbold bedient Delgernyam Davaasambuu namens Mongolië, maar Dimeo van der Horst schiet er gelijk een tweepunter in. Mongolië komt binnen een minuut al op vier teamfouten. Mongolië verdedigt sterk, maar ondanks dat vindt Arvin Slagter Van der Horst, die de backdoor verzilvert. Het aantal teamfouten loopt op naar vijf voor Mongolië, tegen één voor de Lions. De Jong maakt er gebruik van met een tweepunter, maar Ariunbold doet hetzelfde: 5-3 voor de Lions. Het antwoord komt van Slagter, die ook goed is voor twee punten. Mongolië zet een double-team verdediging op Worthy de Jong. Hierdoor ontstaat er ruimte voor Jan Driessen, die de alley-oop dunk erin smijt: 8-3 voor de Lions. Een goed begin is het halve werk in deze halve finale wedstrijd. Na het gemiste schot van De Jong pakt hij zijn eigen rebound en scoort. Mongolië geeft niet op en scoort onder het bord via Davaasambuu. De Lions gooien vervolgens de bal weg, en dan scoort Davaasambuu opnieuw: 10-6. Toch gaat Worthy de Jong door, met dit keer een and-1 via de drive naar de basket: 12-6 en zes teamfouten voor Mongolië. De Lions pakken de steal en bedienen Jan Driessen onder het bord. Het collectief doet zijn werk, met een voorsprong van zeven punten in de laatste vijf minuten. Dat kunnen er meer worden na de turnover van Mongolië. Het schot wordt verzilverd door Van der Horst, en de Lions voelen een groot momentum op dit moment. De voorsprong is acht punten met nog 4:43 te gaan. Een plek in de finale komt zodoende dichterbij, maar dan moet het goed blijven gaan. Driessen vergroot de voorsprong met een drive naar de basket: 15-6. Nog één keer probeert Mongolië het onder het bord, maar het verschil is groot. Bovendien is Dimeo van der Horst goed voor een machtige tweepunter die het verschil maakt in de halve finale: 17-7. Het is Van der Horst die het verschil maakt, en zodoende gaan de Lions overtuigend naar de finale voor een plek op de Olympische Spelen door te winnen met 21-11 van Mongolië.

Orange Lions VS Litouwen

De finale vindt opnieuw plaats tegen Litouwen. In de groepsfase slaagden de Lions erin te winnen na een moeizame start. Worthy de Jong begint de wedstrijd goed. Ondanks dat Litouwen onder het bord dichterbij komt, zorgt met name de kracht van Darius Tarvydas voor een score van 9-10 voor Litouwen. Op dat moment neemt Arvin Slagter het schutterswerk over. Met een tweepunter brengt hij de Lions op voorsprong. Litouwen verliest direct de bal, en vervolgens schiet Slagter opnieuw een tweepunter erin: 13-10. Litouwen heeft moeite met de snelle transitie van de Lions in de verdediging. Een nieuwe aanvalsbron wordt gevonden: Jan Driessen. Hij gebruikt zijn behendigheid onder de basket en zo staat het 18-12. Litouwen worstelt en kan niet meer dichterbij komen. Dit betekent dat het Olympische ticket niet meer in gevaar komt. Met een 19-15 overwinning in de finale gaan de Orange Lions naar de Olympische Spelen in het 3x3 basketbal in Parijs.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.