Wedstrijden

Orange Lions rolstoelbasketbalsters sprinten in de laatste minuten naar de overwinning, Belgian Cats realiseren opnieuw een ruime overwinning

Het was duidelijk andere koek voor de Orange Lions tegen USA. Waar tegen Thailand, Japan en Algerije nog ruim werd gewonnen, was het vandaag anders. Na het derde kwart stond USA nog voor, maar de Lions rechtte haar rug in het vierde kwart via het scorende duo Bo Kramer en Mariska Beijer. Zodoende werd ook de vijfde wedstrijd tijdens het WK rolstoelbasketbal in Dubai gewonnen met 57-66.

Driepunters, assists, samenspel en een bijzonder mooie wedstrijd; deze elementen kwamen aan bod voor de Belgian Cats tijdens het eerste EK duel tegen Israël. Iedere speelster had aandeel in het verloop van deze wedstrijd, waardoor een 108-59 overwinning officieel op het bord kwam te staan. Foto: FIBA Europe.

Drie duels gehad, en alle drie gewonnen. De Orange Lions rolstoelbasketbalsters zijn op koers om opnieuw een wereldtitel te prolongeren. Tegen Algerije was er opnieuw geen sprake van een echte wedstrijd, hoewel de grootste lichtpunten waren dat iedereen in het team aanspraak maakte op het verloop van de wedstrijd. Dat resulteerde in een 114-18 overwinning voor de Nederlandse dames.

In de eerste helft bleven de mannen van de Orange Lions en Frankrijk nog bij elkaar. De aanval verliep bij de Lions een stuk dynamischer en efficiënter dan tegen Korea. Via meerdere assists van Robin Poggenwisch en 38 punten van Mendel op den Orth kwam een grote overwinning tot stand: 77-46. Bij de vrouwen was het vanaf de eerste minuut al een formaliteit. De dames domineerden in alle opzichten, en dwongen een 107-16 overwinning af tegen Thailand.

Vorig jaar november moest het WK rolstoelbasketbal in Dubai worden uitgesteld naar juni 2023, omdat het in de weg zou staan met het WK voetbal in Qatar. Heel vervelend voor alle teams die zich enorm hebben voorbereid. Het wachten is nu over. De dames van de Orange Lions (EK, WK en Paralympische medaillewinnaars) moesten beginnen tegen Duitsland, en dat soort duels staan altijd garant voor intensiteit en een harde strijd. Dat was nu niet anders, maar de formule dat Duitsland enkel mee scoorde en de Lions steeds wat terugdeden bracht de overwinning voor de Nederlandse dames niet meer in gevaar. Met 45-60 slaan de Lions haar eerste slag tijdens het WK 2022 in Dubai.

In de poulefase kwamen de Orange Lions steeds op de 21 puntengrens terecht. Dat zorgde voor vier uit vier overwinningen. Tegen Letland kregen de Lions het moeilijk, vooral tegenover hun verdediging. Een aantal tweepunters brachten ze nog op gelijke hoogte, maar Letland plaatst zich voor de halve finale met 19-18.

De Nederlandse Orange Lions 3x3 mannen zijn goed begonnen aan het WK 3x3 2023 in Wenen. Jan Driessen stopte in de verdediging veel mogelijkheden onder het bord af, Arvin Slagter schoot met scherp, en de tandem Dimeo van der Horst-Worthy de Jong wist elkaar geregeld te vinden. Hierdoor wisten de Lions twee wedstrijden te winnen, te weten tegen Mongolië en tegen Japan.