Sterk begin zorgt voor de landstitel voor Lokomotief Rijswijk in de onder 19 Eredivisie

Gepubliceerd op 23 mei 2024 om 15:00

Coach Lars Jansen, zelf jarenlang actief geweest bij Lokomotief Rijswijk, zag zijn onder 19 ploeg tegen Apollo in de Final Four de eerste wedstrijd verliezen. De tweede moest met meer dan vier punten verschil gewonnen door Lokomotief om naar de finale te gaan. Dat werden er 30 in het voordeel van Lokomotief, en zodoende gaan zij naar de finale van het kampioenschap. Ze nemen het daar op tegen Zorg & Zekerheid. Hun eerste duel leverde een minimale overwinning op in Utrecht, maar in eigen huis wist Leiden met 105-62 te winnen, en dus weet Michel Martinez zijn tegenstander in Almere. Aan het begin van de finalewedstrijd nam Lokomotief al een voorsprong van 15-0 tegen Leiden. Leiden kwam in de tweede helft meerdere malen terug, maar Lokomotief speelde de wedstrijd op een veilige manier klaar. Het werd hierdoor 70-65 voor de Rijswijkse formatie die de eerste kampioen is in de nieuwe onder 19 Eredivisie.

Lokomotief is veel sneller en beweeglijker in de aanval. Samen met de aanvallende rebounds maakt Xavier Anicet het verschil in het eerste kwart, wat resulteert in een 10-0 voorsprong. Leiden zoekt naar mogelijkheden, maar lijdt veel balverlies. Aan de andere kant wordt Mick Schoemaker gevonden, die de voorsprong voor de Rijswijkse ploeg vergroot. Leiden kan niet door de verdediging van Lokomotief heen en komt in de problemen in de eerste tien minuten. Een driepunter van Xavier Anicet zorgt zelfs voor 15-0 voor Lokomotief, waarmee Anicet al op negen punten in de wedstrijd staat. Na vijf minuten spelen verzilvert Savior Melfor een and-1. Leiden komt beter in de wedstrijd en Bas Corion zorgt voor een 0-8 run voor Leiden, wat laat zien dat zij ook wat in hun mars hebben. Desondanks gaat Lokomotief door met een snelle driepunter van Tycho Zwijnenberg. Het verschil is weer tien punten, maar Loek van Zeil vindt Luuk Kuiper onder het bord. Hij zorgt voor 19-10 na het eerste kwart.

Lokomotief scoort niet meer zo makkelijk, terwijl Leiden beter speelt, getuige de driepunter van Melfor halverwege het tweede kwart: 27-21. De driepunters vallen aan beide kanten, aangezien Anicet er daarvoor ook al eentje heeft benut. Leiden begint beweeglijker te spelen, maar Lokomotief scherpt de verdediging aan. Hierdoor worden meerdere schoten van Leiden geblokkeerd om hun aanvallen te stoppen. Via een sterke inbreng van Zwijnenburg wordt het verschil bij rust gemaakt: 35-25 voor Lokomotief dankzij een driepunter en een drive van hem.

Telkens als Leiden lijkt terug te komen, volgt er een score aan de andere kant. Leiden opent de tweede helft met een driepunter van Melfor, waardoor het verschil wordt verkleind. Zeker als Yahadanai Leeuwin ook een sterke drive naar de basket maakt: 38-32. Lokomotief ziet Leiden dichterbij komen en heeft een nieuwe impuls nodig. Die komt via Zwijnenburg, die opnieuw goed is voor een driepunter op een belangrijk moment. Sverre Woudstra doet hetzelfde aan de andere kant, waardoor het verschil zes punten blijft. Lokomotief levert de bal in, wat Leiden een nieuwe kans geeft om dichterbij te komen. Ze proberen de 15-0 klap van het begin van de wedstrijd te verwerken en verder terug te komen. Dit lukt echter niet, want het zijn Artur Tymyniuk en Xavier Anicet die onder het bord met lef spelen, en de stand na het derde kwart op 52-39 zetten.

Leiden moet een achterstand van 13 punten goedmaken om terug in de wedstrijd te komen. Het is echter Lokomotief dat opent via Zwijnenburg. Lokomotief staat 16 punten voor, maar Leiden wil dat ongedaan maken. Ze zoeken Yahadanai Leeuwin op, die met een driepunter het verschil verkleint naar 11 punten: 55-44. Leiden weet echter niet door te drukken. Anicet scoort aan de andere kant opnieuw met een and-1. Hierdoor komt Leiden niet dichterbij Lokomotief in de wedstrijd. Veel driepunters worden genomen, maar gemist. Toch weet Leiden iets dichterbij te komen via Oualid Lazaar. In de laatste vier minuten moeten ze het doen, en dat gebeurt ook bij Leiden als zij Lokomotief van scoren afhouden. Het wordt serieus als Bob van der Linden twee keer wordt aangespeeld onder het bord en met succes weet te scoren. Het verschil is nog maar zes punten, terwijl dat er eventjes daarvoor 16 waren voor Lokomotief. De Rijswijkse formatie komt niet meer lekker tot scoren en Leiden komt dichterbij. Onder het bord maakt Luuk Kuiper er 63-59 van. Lokomotief staat nog maar vier punten voor in de laatste 2:30 minuten. Ze hebben verweer nodig om op een veilige marge te blijven, maar er wordt balverlies geleden. Leiden kan het verschil minimaliseren met een driepunter. Daar wordt naar gezocht, want Yahadanai Leeuwin gaat weer voor het schot. Deze wordt echter gemist, en daarmee had Leiden op een minimaal verschil van 63-62 kunnen komen. In plaats daarvan is de overname bij Lokomotief. Ze zoeken Schoemaker op, en die benut een hele belangrijke and-1; een score plus een bonus vrije worp: 66-59. Leiden heeft haast, Leiden is alweer aan de andere kant, maar andermaal levert het geen score op. Lokomotief kan in de laatste 1:50 minuten een verschil maken. Dat lukt, want Schoemaker zorgt er samen met Job Groenendijk voor dat het verschil weer 11 punten is in de laatste 1:20 van de wedstrijd. Het wordt op dat moment heel moeilijk voor Leiden. Ze hebben snelle schoten nodig, maar enkel in de laatste 40 seconden vallen er nog twee driepunters. Dat is niet genoeg om dichterbij te komen, en Lokomotief pakt het kampioenschap. Een sterk begin brengt ze tot deze prachtige prestatie in de onder 19 competitie, door met 70-65 te winnen.