MBCA dames onder 16 in extase met het winnen van het landskampioenschap

Gepubliceerd op 23 mei 2024 om 13:00

Na twee grote overwinningen van MBCA tegen Apollo in de Final Four leek BS Leiden de volgende tegenstander in de finale te worden. De ploeg uit de Sleutelstad won de eerste wedstrijd tegen koploper H.S.V. uit Haren met 84-66, maar van de ploeg van coach Meghan Bass win je nooit zomaar. Dat bewees H.S.V. in de return, waarin zij met 84-61 wonnen van de Leidse ploeg. Bass zal hierdoor tegenover Sergio Blom van MBCA in de finale staan. In deze finale is het verschil nooit groot geweest en wisselde de voorsprong keer op keer. In de laatste vijf seconden stond MBCA met 72-73 voor en mocht Amina Neefjes twee vrije worpen nemen. De eerste ging raak, maar na de gemiste tweede vrije worp pakte Ivy Panka namens MBCA de aanvalsrebound en bezegelde met een inlegger het kampioenschap met een eindstand van 72-76 voor MBCA.

Het balbezit is voor MBCA Amstelveen, met aan de bal Ranya Hnassay. Ze maakt gebruik van een spin move naar links en scoort de eerste twee punten in de finalewedstrijd. MBCA heeft het moeilijk door het gemis van Adriana Reijnen in deze finale. Ivy Panka moet onder het bord voor de rebounds zorgen, maar is in de aanval moeilijk bereikbaar door de verdediging van H.S.V. Hnassay komt op de vrije worplijn en scoort daarmee vijf punten. Aan de andere kant zijn het Jip en Pien Goren die namens H.S.V. scoren. Beide zussen zijn in de beginfase goed voor de scoreproductie, met zeven (Pien) en zes (Jip) punten. H.S.V. pakt hierdoor een 12-5 voorsprong. De koploper in de Eredivisie begint goed, maar MBCA antwoordt na een time-out. In de hoek wordt Hannah Mannaerts gevonden, die in de bekerfinale tegen BS Leiden afgelopen maart uitblonk met driepunters. Nu doet ze hetzelfde om MBCA terug in de wedstrijd te brengen. Ivy Panka wordt in de eerste minuten moeilijk bediend, maar komt beter in de wedstrijd. Twee keer lukt het haar om naar de ring te komen. De verdediging van MBCA richt zich op de zussen Goren, die daardoor moeilijker tot scoren komen dan aan het begin van de wedstrijd. Toch doet H.S.V. wat terug via Laura Nanninga, die een pass van Pien Goren krijgt en onder het bord weet te scoren: 16-12 voor H.S.V. Via Hnassay en Jill Pinnock komen beide ploegen op gelijke hoogte. Aan de kant van H.S.V. komt Loïs Hamel op twee persoonlijke fouten, wat veel vrije worpen betekent voor MBCA. Amina Neefjes en Grace Walsh zijn feilloos vanaf de vrije worplijn en zorgen voor een gelijke stand. Jip Goren is goed voor twee vrije worpen, maar komt in gevaar in het eerste kwart met twee persoonlijke fouten. Ze staat al op negen punten en via Biene Blom bij H.S.V. en de snelheid van Amina Neefjes staat het 26-24 na het eerste kwart.

H.S.V. scherpt de verdediging aan, waardoor MBCA geforceerde aanvallen speelt. Daar wordt gebruik van gemaakt door Laura Nanninga en Pien Goren, die de voorsprong van H.S.V. vergroten: 30-25. Het gevaar ontstaat bij H.S.V. wanneer Jip Goren haar derde persoonlijke fout begaat. MBCA maakt gebruik van deze mogelijkheid. Kensia Roseval verdedigt sterk en pakt een steal. Ze wordt bediend door Ranya Hnassay en verkleint het verschil. Toch behoudt de ploeg uit Haren het voordeel. Via Jente Bult en Nanninga groeit het verschil naar zeven punten, omdat ze de ruimte krijgen voor het schot. MBCA zoekt naar nieuwe kracht en vindt die in Grace Walsh. Vanuit de hoek is ze goed voor een driepunter en bovendien verzilvert ze in de volgende aanval een and-1: 39-36. H.S.V. ziet MBCA terugkomen en lijdt balverlies. MBCA weet de aanval weer te vinden en vanuit de rebound is het Keslin Visser die het verschil minimaliseert. Met nog 20 seconden te gaan voor rust wordt een schot gemist, maar MBCA krijgt nog een kans om op voorsprong te komen. Hannah Mannaerts krijgt de bal en gaat omhoog met een floater. Met succes, want zij zorgt bij rust voor een voorsprong voor MBCA: 39-40.

De voorsprong wisselt aan beide kanten. Jip Goren scoort haar elfde punt, maar aan de andere kant zijn het Neefjes en Roseval die MBCA de voorsprong bezorgen. Een probleem ontstaat bij H.S.V. als Jip Goren al op vier persoonlijke fouten komt te staan in het derde kwart. Het deert H.S.V. voorlopig niet, want in de rebound is Karlijn Wesselink alert en rondt ze de tweede kans af. Samen met Icey Koster lijkt het erop dat H.S.V. gaat uitlopen in de wedstrijd. Laura Nanninga neemt de positie van Jip Goren over en met een lange drive naar de basket benut ze de and-1. In de aanval lijkt MBCA zich vast te lopen. H.S.V. pakt veel aanvallende rebounds en heeft daar haar voordeel van. Karlijn Wesselink gaat naar het bord en bedient Laura Nanninga die het verschil vergroot in het voordeel van H.S.V. In eenzelfde situatie vindt opnieuw een mooie pass van Wesselink plaats en Nanninga scoort haar zevende punt op rij: 54-48 voor H.S.V. Haren. Coach Sergio Blom neemt een time-out en dat heeft effect. MBCA gaat gemakkelijker de confrontatie aan en speelt beweeglijker. Dat lukt via Ivy Panka waardoor het verschil weer twee punten wordt. H.S.V. zoekt naar Pien Goren, die op haar vertrouwde wijze een floater benut. H.S.V. staat vier punten voor met nog een minuut te gaan in het derde kwart. Het verschil lijkt groter te worden na een drive van Nanninga, maar dat gebeurt niet. Aan de andere kant is het Amina Neefjes die naar de basket gaat en in het eindsignaal de laatste score verzilvert in het derde kwart: 56-54 voor H.S.V.

Alles is mogelijk in het laatste kwart. Amina Neefjes is wederom een belangrijke factor voor MBCA. Ze pakt de aanvalsrebound en maakt gelijk. Aan de andere kant scoort Pien Goren weer een mooie floater. Beide teams zijn aan elkaar gewaagd en het is Jente Bult die H.S.V. op een voorsprong van vier punten zet. Lang duurt het niet voordat de tegenaanval komt. Hannah Mannaerts geeft een mooie pass op Kensia Roseval: 60-58. Een nieuwe kans doet zich voor MBCA voor om gelijk te komen en dat lukt. Amina Neefjes pakt opnieuw de aanvallende rebound en maakt met een skyhook gelijk: 60-60. H.S.V. levert de bal gelijk in en het is Ivy Panka die doorgaat met scoren. Ze neemt twee stappen naar de ring en verzilvert de confrontatie met haar tegenstander. MBCA staat voor met 60-62 en bij H.S.V. ontstaat een probleem als Jip Goren haar vijfde persoonlijke fout begaat. Dit is een cruciaal moment, eentje waar MBCA gebruik van maakt; wederom via Ivy Panka die uitpakt met een drive naar de basket. Pien Goren doet hetzelfde bij H.S.V., maar MBCA gaat door met Panka; haar zesde punt op rij: 62-66. De verdediging van H.S.V. staat open en wederom is het Ivy Panka die onder het bord haar voordeel doet. MBCA gaat aan de leiding met vier punten. Ook MBCA komt in gevaar met de vierde persoonlijke fout van Panka, waardoor Loïs Hamel op de vrije worplijn mag plaatsnemen. Beide kansen gaan raak en het verschil wordt weer verkleind. Met nog vier minuten te gaan staat MBCA met 66-68 voor, maar Keslin Visser verdubbelt deze voorsprong middels een jumper. Het worden nog drie spannende minuten en wederom mag H.S.V. vrije worpen nemen. Jente Bult benut beide vrije worpen, zo koel en zuinig als ze blijft. Het verschil wordt weer gehalveerd, maar MBCA mag ook vrije worpen nemen. Amina Neefjes gaat ze nemen. Hiervoor heeft ze in de wedstrijd alle vier de vrije worpen benut, maar op dit moment laat ze beide kansen liggen. Het blijft 68-70 voor MBCA met nog 2:10 minuut te gaan. H.S.V. krijgt de kans om gelijk te komen en dat lukt via Jente Bult. MBCA lijdt balverlies en maakt een persoonlijke fout waardoor Biene Blom twee vrije worpen mag nemen. Beide kansen blijven onbenut waardoor de stand gelijk blijft. In de laatste anderhalve minuut is het uiterst spannend. De zenuwen spelen op en MBCA mag wederom vrije worpen nemen. Keslin Visser mist de eerste vrije worp, maar benut de tweede: 70-71 voor MBCA. H.S.V. kan op voorsprong komen, maar Pien Goren mist de drive naar de basket. Aan de andere kant kan Keslin Visser een inlegger verzilveren, maar dat gebeurt niet. Met nog 42 seconden te gaan is het 70-71 voor MBCA en zij hebben het balbezit. Ranya Hnassay is aan de bal en gebruikt haar snelheid om de voorsprong te vergroten naar 70-73. Coach Meghan Bass neemt namens H.S.V. een time-out, met nog 30 seconden te gaan. H.S.V. heeft het balbezit, maar levert de bal in. De bal wordt rondgepasst, maar ook MBCA levert de bal in. Met nog 20 seconden te gaan heeft H.S.V. een driepunter nodig. Dat weet MBCA en ze maken een fout op Icey Koster die op de vrije worplijn mag plaatsnemen. De druk is groot voor iedereen in deze wedstrijd. Koster blijft koel en benut de eerste vrije worp. Ook poging nummer twee gaat erin waardoor het 72-73 wordt. Er zijn nog 18 seconden te spelen. H.S.V. moet een persoonlijke fout maken, want MBCA kan de klok uitspelen. Pas met nog 5,5 seconden te gaan wordt de persoonlijke fout gemaakt. Amina Neefjes benut de eerste vrije worp: 72-74. Poging nummer twee gaat mis, maar het is Ivy Panka die de rebound pakt en de score verzilvert. Hiermee bezegelt zij de wedstrijd en het kampioenschap voor MBCA, want H.S.V. kan geen vier punten meer maken in de laatste drie seconden. MBCA wordt hierdoor kampioen in de onder 16 Eredivisie, met 19 punten voor Ivy Panka, 15 voor Amina Neefjes en 12 punten voor Grace Walsh en Ranya Hnassay.