MBCA mannen onder 14 kampioen van Nederland na spannende slotfase

Gepubliceerd op 23 mei 2024 om 09:00

Tegen BC Apollo Amsterdam had Basketball Academy Utrecht geen moeite. De twee wedstrijden in de Final Four werden gewonnen door de Utrechtse formatie, en zo plaatst coach Jorrit Beerens zich met zijn ploeg voor de finale in Almere. Tegenstander MBCA uit Amstelveen kende eveneens weinig problemen. Na een ruime overwinning in Rijswijk was het in de tweede wedstrijd geen schande om met vier punten verschil te verliezen. Coach Ivan Dumanskii zal tegenover Beerens het uiterste willen geven met zijn ploeg. In het tweede kwart leek MBCA een gaatje te slaan dankzij verschillende drives van Danya Solomonenko, maar via James Stuffken en Tom van der Meij kwam Utrecht terug tot een voorsprong van twee punten bij rust. Het bleef spannend in de tweede helft. MBCA leek uit te lopen, maar Utrecht kwam wederom terug tot gelijke hoogte. De score van Timmo van der Lans en de vrije worpen van Kerfalla Sylla en Danya Solomonenko waren voor MBCA voldoende om met een 60-55 overwinning kampioen te worden, na een enorm spannende slotfase.

De bal gaat snel rond bij Basketball Academy Utrecht. Het is Tom van der Meij die op de kop van de bucket Lars Tabak vindt, die succesvol de driepunter erin gooit. Op dat moment neemt MBCA het over. Danya Solomonenko en Kerfalla Sylla zorgen beiden voor een klein gaatje in de wedstrijd, middels een and-1 en de kracht van Sylla onder het bord. In de finale willen beide teams het beste spel tonen. Utrecht gaat op zoek naar meer behendigheid in de aanval. Daarvoor hebben ze Gabriel Jalandoni, die snel is en trefzeker vanaf de vrije worplijn. Een nieuwe voorsprong is aanstaande voor de ploeg van coach Jorrit Beerens, maar vervolgens slaat MBCA weer toe. Ook zij gaan op snelheid spelen en scherpen met Sylla onder de basket de verdediging aan. Timmo van der Lans zoekt naar een medespeler, maar besluit zelf de floater te nemen. Met succes, want zodoende minimaliseert MBCA de voorsprong van Utrecht. Aan de andere kant wordt er balverlies geleden en heeft MBCA de kans om weer op voorsprong te komen. Opnieuw wordt er gezocht naar Van der Lans, maar hij mist. De open kansen worden aan beide kanten gemist, maar het is Finn Luyben die MBCA met een skyhook op voorsprong zet: 12-11. Onder het bord zoekt MBCA naar Kerfalla Sylla. Hij lijkt weer richting het bord te gaan en krijgt daardoor te maken met een double-team verdediging. Hij weet te passen naar de insnijdende speler, wederom Van der Lans. Hij vergroot de voorsprong voor de Amstelveense formatie, maar Utrecht mag vrije worpen nemen. Drie van de vier treffen doel, en zodoende eindigt de stand na het eerste kwart op gelijke hoogte: 14-14.

Ook in het tweede kwart gaat MBCA sterk verder. Het afstandsschot van Van der Lans is wederom goed. Daarmee komt hij op zes punten. Opnieuw lukt de volgende aanval niet voor Utrecht, aangezien er opnieuw balverlies wordt geleden. MBCA profiteert daarvan en pakt uit met een rechte oversteek van Finn Luyben. Vervolgens wordt bij de inbounce opnieuw balverlies geleden bij Utrecht, drie keer in korte tijd. Dat willen ze bij MBCA wel weten, zeker als Solomonenko zijn tegenstander uitdaagt en het step-back schot neemt: 20-14 en zeven punten voor Solomonenko op dat moment. Utrecht moet opnieuw met een nieuwe kans komen, maar begaat een aanvallende fout. Opnieuw levert Utrecht de bal in, en wederom profiteert MBCA daarvan via Luyben. De voorsprong is acht punten en MBCA gaat een serieus gaatje slaan. Ruim vier minuten weet Utrecht niet te scoren, totdat Van der Meij de pass geeft aan Thijmen de Leeuw onder het bord. Utrecht doet iets terug en stopt de aanval van MBCA af. James Stuffken pakt de rebound en verzilvert de tweede kans van Utrecht: 22-18. Het verschil is weer teruggebracht tot vier punten, maar opnieuw vindt MBCA Danya Solomonenko. Zijn inbreng vergroot opnieuw de Amstelveense voorsprong: 28-22 en 11 punten voor Solomonenko. Utrecht heeft een tegenaanval nodig, en dat lukt via Stuffken en Tom van der Meij onder het bord. Het staat vlak voor rust gelijk. Er is nog één minuut te gaan, en MBCA maakt een loopovertreding. Dat geeft Utrecht de gelegenheid om bij een gelijke stand nog op voorsprong te komen in de laatste 13 seconden. De bal komt bij Gabriel Jalandoni, die een mooie pass geeft op De Leeuw, die Utrecht op voorsprong zet bij rust: 28-30.

Utrecht hervat het spel op dezelfde manier zoals ze de eerste helft zijn geëindigd. Onder het bord is het opnieuw Stuffken die sterk is. Toch weet Utrecht niet door te drukken. Opnieuw komt er balverlies tot stand en is het Luyben die met zijn score op acht punten komt en het verschil minimaliseert: 31-32. Utrecht komt aanvallend niet lekker in de wedstrijd, gezien het vele balverlies waardoor MBCA nieuwe kansen creëert. Kerfalla Sylla is sterk onder het bord en komt met zijn inlegger op acht punten. MBCA staat weer voor, en zo ontstaat er steeds een wisseling in de voorsprong. Onder het bord is MBCA sterk bezig, getuige de fysieke kracht die Sylla inzet. Zowel zijn pass op de openstaande speler als de insnijdende actie zet MBCA op een grotere voorsprong gaandeweg het derde kwart: 44-39. Utrecht zal iets moeten doen aan het vele balverlies dat zij lijdt. Daar hebben ze nog drie minuten de tijd voor in het derde kwart, maar ook vanaf de vrije worplijn wil het schot niet vallen. Bij MBCA ontstaat er een nieuwe kans, en er is vertrouwen bij Nathan Plagerson die de and-1 verzilvert. MBCA staat op een grotere voorsprong, maar in de fastbreak situatie is het Jalandoni die Thijmen de Leeuw bedient met een mooie pass. Utrecht doet iets terug en dwingt MBCA tot balverlies. Wederom is het zoeken naar De Leeuw, en andermaal is zijn inbreng goed. Het is deze keer een and-1 die hij verzilvert, en zo is Utrecht na het derde kwart dichterbij gekomen: 46-43.

Alles is nog mogelijk in de laatste tien minuten, en we krijgen een spannende slotfase. Het is MBCA dat de rebound pakt en Solomonenko die sterk opent met een floater. Lang zal het niet duren voordat Thijmen de Leeuw ook de aanvalsrebound pakt en iets terugdoet voor Utrecht. De Leeuw speelt een sterke tweede helft en weet onder het bord het verschil te minimaliseren: 50-49 en 15 punten voor De Leeuw op dat moment. Er zijn nog zes minuten te spelen en MBCA is aan de bal. Zij staan op voorsprong met één punt, maar in de hoek is het Timmo van der Lans die het schot met succes erin schiet. Een belangrijke treffer voor hem: 52-49. MBCA valt snel aan, maar begaat in alle haast een loopovertreding. Utrecht krijgt een nieuwe kans om te minimaliseren of om op gelijke hoogte te komen. Er ontstaat een moeilijk schot. MBCA krijgt een nieuwe kans, en opnieuw laat het schot van Solomonenko MBCA niet in de steek. Met nog drie minuten te gaan in dit kampioensduel staat MBCA met vijf punten voor, maar lang zal het niet duren als De Leeuw wederom sterk naar het bord gaat en scoort. Beide teams houden elkaar in evenwicht, en er kan door beide teams op cruciale momenten worden toegeslagen. Lukt het Utrecht om wederom te minimaliseren? Volgens De Leeuw wel als hij de rebound pakt en zijn totaal op 19 punten zet op dat moment: 54-53, nog wel voor MBCA. Het loopt moeizaam bij de Amstelveense formatie. In de laatste twee minuten mag Sylla twee vrije worpen nemen op een cruciaal moment. De eerste poging gaat er niet in. Poging nummer twee treft wel doel, en zodoende neemt MBCA een voorsprong van twee punten. Utrecht kan gelijk komen of zelfs op voorsprong komen als zij de driepunter weten te vinden. Er wordt een fout gemaakt op Gabriel Jalandoni, wat betekent dat Utrecht twee vrije worpen mag nemen. Jalandoni mist echter de eerste mogelijkheid, waardoor Utrecht nog niet op voorsprong kan komen. De tweede kans wordt wel benut, en dat betekent een stand van 55-54 met nog anderhalve minuut te gaan. Kerfalla Sylla wil de wedstrijd in het slot gooien met een driepunter, maar hij mist. Utrecht neemt het spel weer over en kan op voorsprong komen. Er wordt een persoonlijke fout gemaakt op Tom van der Meij. Hij kan met twee vrije worpen Utrecht op voorsprong schieten, maar de eerste poging wordt gemist. Er staat druk op Van der Meij, maar hij bezwijkt niet bij de tweede poging: 55 gelijk met nog een minuut te gaan. Beide teams kunnen het kampioenschap grijpen. MBCA is in balbezit. Kerfalla Sylla lijkt naar het bord te gaan, maar passt af naar Timmo van der Lans die op een heel belangrijk moment de floater verzilvert: 57-55 voor MBCA met nog 53 seconden te gaan. Coach Jorrit Beerens neemt namens Utrecht een time-out om een nieuwe mogelijkheid te bespreken, maar Utrecht gooit de bal bij de inbounce in de handen van Kaya Deldag, die de wedstrijd op slot kan schieten met een rechte oversteek naar de basket. Hij mist echter de eenvoudige inlegger die voor 59-55 had kunnen zorgen. In plaats daarvan blijft het met nog 43 seconden te gaan 57-55, maar heeft MBCA een nieuwe kans. Zij lijden echter balverlies, en zo heeft Utrecht zowaar de kans om gelijk te maken of met een driepunter op voorsprong te komen. Er wordt alleen opnieuw balverlies geleden bij de inbounce. Zo heeft MBCA een nieuwe kans. De bal is bij Kerfalla Sylla. Hij neemt de tijd voor de aanval en met nog 16 seconden te gaan wordt er een fout op hem gemaakt. Het is de vijfde persoonlijke fout en tevens het einde van de wedstrijd voor hem. Sylla mag twee vrije worpen nemen. De eerste is raak, en zo staat MBCA drie punten voor. Poging nummer twee gaat mis, maar het is Sylla die zijn eigen rebound pakt en Utrecht moet een persoonlijke fout maken om de klok te stoppen in de hoop dat MBCA vrije worpen gaat missen. Danya Solomonenko mag twee vrije worpen nemen. De eerste bal gaat raak, en dus kan het eigenlijk al niet meer voor Utrecht. Ook de tweede kans gaat erin, en dus kan Utrecht er niet meer aankomen. MBCA gaat het kampioenschap pakken door met 60-55 te winnen van Basketball Academy Utrecht, door middel van meer trefzekerheid en minder balverlies op de cruciale momenten.