Hot Pepper Heat wint kampioensduel in de onder 22 Eredivisie

Gepubliceerd op 22 mei 2024 om 18:00

Voor Hot Pepper Heat was het na de eerste wedstrijd van de Final Four al raak. De ploeg uit Zwanenburg wist haar slag te slaan in en tegen Landslake Lions met 63-101, wat na een nieuwe overwinning een plek in de finale opleverde. Daar zal coach Wierd Goedee BS Leiden treffen. De ploeg uit de Sleutelstad had het lastiger tegen BV Hoofddorp in de Final Four. In Leiden wist Hoofddorp de eerste wedstrijd met vier punten verschil te winnen, maar in Hoofddorp was het verschil na 40 minuten spelen vier punten in het voordeel van Leiden. Dit leidde tot een verlenging van vijf minuten, waarin Leiden met 58-69 wist te winnen. De Leidse ploeg, onder leiding van coach Said Mgharbi, werd daarmee de andere opponent in de finale. In de eerste helft van de finale ging het gelijk op. Zowel Hot Pepper Heat als Leiden wisten de voorsprong steeds over te nemen. Na rust ging Hot Pepper Heat sterker verdedigen en viel het afstandsschot van Leiden niet meer. Met 29 punten van Jonathan Verkerk sprintte Hot Pepper Heat overtuigend naar het kampioenschap door met 85-69 van BS Leiden te winnen.

De opening is voor BS Leiden, en wel via een schot van Vincent Frerick. Hot Pepper Heat antwoordt direct met een driepunter van Robin Krul. Ook in de volgende aanval slaagt Hot Pepper Heat erin om een driepunter te scoren, dit keer via Sam Ghamari. Leiden zoekt naar aansluiting, maar lijdt balverlies. Het is Jonathan Verkerk die met een dunk de stand op 8-4 voor Hot Pepper Heat brengt. Bij Leiden zoeken ze naar Milo Zaalblok. Hij is in de beginfase de speler in vorm en schiet met een driepunter Leiden op voorsprong. Verkerk weet opnieuw te dunken, en via driepunters aan beide kanten (Kasper van der Laan en Yannick Guinau) blijft Leiden op voorsprong, totdat Verkerk ook van afstand weet te scoren: 16-14 voor Hot Pepper Heat. De bal gaat bij Hot Pepper Heat rond en komt opnieuw bij Van der Laan, die de driepunter raak schiet. Beide teams blijven vanaf deze positie meerdere keren mikken. Met nog anderhalve minuut te gaan in het eerste kwart heeft Hot Pepper Heat voorlopig het voordeel. Sam Ghamari scoort een and-1 en zorgt voor een 22-21 voorsprong voor Hot Pepper Heat na het eerste kwart.

Bij beide teams komt er een drive naar de basket tot stand. Bij Leiden is het Kevin Jonathan die Leiden op voorsprong zet, maar Sam Ghamari zorgt met een and-1 voor de ommekeer. De voorsprong wisselt voortdurend. Dit komt mede door de volgende driepunter van Zaalblok, die nu op acht punten staat. Steeds als Leiden lijkt uit te lopen, zoekt Hot Pepper Heat naar Jonathan Verkerk. Zijn scorepoging is ook nu succesvol, zelfs drie keer, waardoor Hot Pepper Heat op een 31-28 voorsprong komt. Verkerk staat dan al op 13 punten. Wie ook sterk is onder het bord, is Djibi Nunes. De voorsprong van Hot Pepper Heat groeit, ook als Menno Rodenburg goed is voor de tip-in: 35-30. Leiden geeft niet op en vindt weer de driepunter. Kevin Jonathan komt daarmee al op 11 punten. Verkerk zorgt even voor een kleine afstand voor Hot Pepper Heat, maar dankzij Boris Borst en een dunk van Koen van Dijk gaan beide teams de rust in met een stand van 39-37 in het voordeel van Hot Pepper Heat.

Leiden probeert veel driepunters achter elkaar. Dat leidt niet tot de gewenste resultaten, maar Boris Borst weet Leiden onder het bord de voorsprong te geven. Op het juiste moment weet Kasper van der Laan een belangrijke driepunter erin te gooien: 44-43 voor Hot Pepper Heat. Zoals altijd is Jonathan Verkerk atletisch en beweeglijk en zorgt weer voor een grotere voorsprong voor Hot Pepper Heat. Hij staat ook al op 19 punten. Ook Ghamari begint steeds beter in de wedstrijd te komen. Dit scorende tandem zorgt voor een grotere afstand, ondanks de driepunter van Kevin Jonathan namens Leiden. Aan het einde van het derde kwart is de stand 57-49 voor Hot Pepper Heat.

Een andere nieuwe kracht slaat zijn slag in het vierde kwart. Het is David Blom van Hot Pepper Heat die goed is voor een driepunter en een verschil van negen punten. Leiden antwoordt weliswaar met een driepunter, wederom van Kevin Jonathan, maar Hot Pepper Heat vindt opnieuw Blom, die met zijn tweede driepunter voor een verschil van 13 punten zorgt. De ploeg uit Zwanenburg is dan al in veilige haven. Bovendien gooit Blom zijn derde driepunter raak, en dan kan het niet meer misgaan. Hot Pepper Heat wordt met 85-69 kampioen in de Onder 22 Eredivisie, dankzij een sterker schot en meer kracht onder de basket.