Den Helder Suns sprint in de tweede helft naar het kampioenschap in de Promotiedivisie

Gepubliceerd op 22 mei 2024 om 15:00

Tussen 2018 en 2023 was het herenteam van Lokomotief Rijswijk jarenlang de kampioen van de Promotiedivisie. Ook dit jaar leek er niet veel verandering in te komen met slechts één nederlaag in de competitie tegen De Groene Uilen uit Groningen. Toch staat ineens Hot Pepper Heat uit Zwanenburg in de Final Four tegenover de meervoudige kampioen. De debutant schakelt Lokomotief uit door eerst met 67-62 thuis te winnen, en het karwei vervolgens in Rijswijk met 74-78 af te maken. Coach Patrick Kaas mag blij zijn met deze geweldige prestatie. Hij kan echter stevige tegenstand verwachten van zijn opponent: Den Helder Suns heren 2. Zij schakelden De Groene Uilen uit in twee wedstrijden, en zullen eveneens deelnemen in de eindstrijd van de Promotiedivisie. Coach Barry Lafebre zal net als zijn tegenstander gebrand zijn om zich tot nieuwe kampioen te mogen kronen! In de eerste helft leek het Hot Pepper Heat te zijn. Na rust scherpte de Helderse formatie haar verdediging aan en wist uit te lopen naar een 78-58 overwinning, waardoor zij de nieuwe kampioen zijn in de Promotiedivisie.

In de aanval wordt er gelijk in hoog tempo gespeeld. Sam Ghamari opent namens Hot Pepper Heat met een driepunter, en de behendigheid van Jonathan Verkerk en de jumper van Skip Simson zetten de toon. Suns zet daartegenover Steven Post met een inlegger na de rebound, en driepuntschutter Mickey Kolhorn drukt gelijk door met een driepunter: 5-7 in het voordeel van Hot Pepper Heat. Kolhorn gaat gelijk door met een nieuwe driepunter. Het is prijsschieten aan beide kanten. De driepunters van Kolhorn hebben succes, drie stuks al na vijf minuten spelen, en bij Hot Pepper Heat doen Verkerk en Ghamari hetzelfde: 13-16 voor de ploeg uit Zwanenburg. Bij beide teams wordt er efficiënt aangevallen. Het schot van tegen een hoog percentage, en Matthijs Verhallen vergroot de voorsprong van Den Helder via een driepunter: 22-18. Sam Ghamari blijft een snelle kracht, en komt op negen punten in de wedstrijd dankzij zijn drive naar de basket: 22-20 voor Suns na het eerste kwart.

Het waren in de eerste helft Mickey Kolhorn en Steven Post die de kar trokken bij de Suns. Dat wordt in de volgende tien minuten Dennis Cup met een driepunter. Beide teams houden elkaar in evenwicht, hoewel het schot bij Den Helder niet altijd meer wil vallen. Hot Pepper Heat maakt daar gebruik van. Via Jonathan Verkerk wordt het verschil kleiner, en komt Hot Pepper Heat ook op voorsprong. Hij komt al op 15 punten in de wedstrijd. Suns krijgt het moeilijker, en komt me moeite bij de basket. Het lukt uiteindelijk wel via een driepunter van Sven Lemke waardoor het verschil wordt geminimaliseerd. Een mooie backdoor van Edwin Richmond zorgt voor de ruststand: 35-38 voor Hot Pepper Heat bij rust.

Den Helder Suns opent de tweede helft goed via een driepunter van Mickey Kolhorn. In de volgende aanval bedient hij Steven post die de Heldenaren weer op voorsprong zet: 40-38. Den Helder heeft het driepuntsschot weer gevonden. Dennis Cup en Mckey Kolhorn zijn trefzeker vanaf die positie: 46-40 en al vijf driepunters van Kolhorn. Suns loopt verder uit. Kolhorn en Cup wisselen elkaar af wat betreft de driepunters. Steven Post zet Suns na een pass op de inbounce zelfs op een voorsprong van tien punten: 51-41. Aan beide kanten wisselen Post en Verkerk elkaar scorend af, waardoor het verschil nog altijd acht punten is. Er wordt veel balverlies geleden aan de kant van de Suns, maar Hot Pepper Heat maakt daar vooralsnog geen gebruik van. Bovendien begaat Verkerk zijn derde persoonlijke fout, en is het oppassen voor hem. Zeker als in de volgende aanval hij weer een aanvallende fout begaat, en dat is dan de vierde voor hem, voor de man die in het derde kwart al 20 punten heeft. Dennis Cup maakt gebruik van de ruimte onder het bord, en zorgt voor 60-47 na het derde kwart.

Ook in de laatste tien minuten opent Suns sterk met onder het bord Hidde Strabbing en Sven Lemke. Het schot wil niet vallen aan de kant van Hot Pepper Heat, en zo is het verschil al 17 punten met nog acht minuten te gaan. Ondanks dat Verkerk doorgaat met scoren namens Hot Pepper Heat, gaat Suns door. Ook Matthijs Verhallen is goed voor een driepunter, en dan is het verschil wel heel groot. Den Helder Suns begaat een onsportieve fout, en Verkerk benut beide vrije worpen. Met 26 punten is hij zo ongeveer goed voor de heft van de productie bij Hot Pepper Heat. Het verschil wordt door de vrije worpen kleiner, en heeft Hot Pepper Heat ook het balbezit. Suns staat al op vier teamfouten met nog 6:40 te gaan in de wedstrijd. Hot Pepper Heat blijft echter de open inleggers missen waardoor ze niet dichterbij komen. Bovendien dunkt Steven Post de wedstrijd op slot. Den Helder Suns gaat de nieuwe kampioen worden in de Promotiedivisie. Ze winnen met 78-58 en zijn daarmee na vijf jaar Lokomotief de nieuwe kampioen in de op één-na-hoogste basketbalcompeitite van Nederland.