Basketball Academy Utrecht wint overtuigend het kampioenschap in de onder 16 Eredivisie

Gepubliceerd op 22 mei 2024 om 11:30

Beide finalisten kenden geen problemen in de Final Four. Voor Basketball Academy Utrecht was het een kwestie van in de return een overwinning van 46 punten veilig te stellen, en dat werd uiteindelijk een overwinning met 34 punten voor de ploeg uit het centrum van het land. Een goede boost voor coach Ronald Derks richting de finale. Ook Zorg en Zekerheid Leiden had weinig moeite. Eerst werd er met 94-50 gewonnen van Heroes Den Bosch, waarna Heroes Den Bosch met 80-79 won in eigen huis. Met een marge van 33 punten plaatste Leiden, gecoacht door Hong-Ching Tang, zich als de andere finalist in de mannen onder 16 Eredivisie. In de finale was Utrecht heer en meester tegen Leiden. Na 40 minuten spelen was de stand verdubbeld in het voordeel van Utrecht, wat inhoudt dat zij met 100-50 overtuigend kampioen zijn geworden in de onder 16 Eredivisie.

Utrecht is sterk bezig in de wedstrijd. Via Lex Caverle en Skye Bergens maken ze het verschil. De driepunters van Doneal Johnson en Nai-Yahrell Leeuwin minimaliseren het verschil tot 10-9 voor Utrecht, waarbij Leiden tegenstand biedt. Ondanks deze impuls van Leiden blijft Utrecht snel spelen. Via Caverle wordt het verschil groter, mede door een assist van Elias Besana. Na nieuwe scores van Caverle en Bergens neemt Hong-Ching Tang namens Leiden een time-out. Direct daarna slaat de ploeg uit de Sleutelstad toe met een mooie drive van Radu-Tudor Nica. Daar blijft het niet bij, want Kunmi Guobadia, een beweeglijke speler, zorgt voor 17-13. Het verschil wordt kleiner, maar Skye Bergens voorkomt een nog kleiner verschil met een driepunter en komt daarmee op zeven punten in het eerste kwart. Steeds als Utrecht lijkt uit te lopen, komt Leiden weer dichterbij. Johnson is snel aan de bal en scoort met zijn snelheid een and-1 waardoor het 24-18 staat voor Utrecht na het eerste kwart.

Lex Caverle komt op tien punten als hij het tweede kwart opent met een tip-in. Max Roels voegt namens Utrecht ook wat toe met een and-1 die voor 29-18 zorgt. Utrecht laat het daar niet bij en stopt veel Leidse aanvallen af, terwijl Skye Bergens in korte tijd goed is voor twee driepunters: 35-20. Leiden krijgt geen bal meer in het net, terwijl Utrecht steeds succesvoller wordt in hun aanvallen. Lex Caverle gaat een goede eerste helft tegemoet met zijn kracht onder het bord en in het schot. Samen met Quint van Ooijen loopt het verschil op, en Utrecht is bezig Leiden te dubbelen in de eerste helft: 49-23. Als ook Morris Bout goed is voor een driepunter, is het verschil bij rust groot: 54-26 voor Basketball Academy Utrecht.

Ook na rust blijft Utrecht sterk aanvallen. Skye Bergens is wederom goed voor een driepunter, en de behendigheid van Elias Besana zorgt voor 63-28. Het is dan allang niet meer de vraag wie er kampioen gaat worden. Utrecht is explosiever en blijft sterk spelen in de aanval. Lex Caverle bereikt 18 punten in het derde kwart, net als Bergens. Het verschil wordt steeds groter. Bij Leiden worden veel eenvoudige kansen gemist. Dimitry Lahaisky bewijst een sterke schutter te zijn, gezien zijn schot vanuit de dribbel. Zijn inbreng vergroot het verschil met 11 punten in het derde kwart, en een 84-34 voorsprong voor de ploeg uit Utrecht. Met een verschil van 50 punten kan het haast niet anders dan dat het kampioenschap naar Utrecht gaat. Lahaisky schiet nogmaals een driepunter en komt in korte tijd op 14 punten. Aan Leidse kant valt de driepunter van Jayviën Soares, maar het verandert niets aan de wedstrijd. Lahaisky gaat ondertussen verder met zijn indrukwekkende spel, getuige een mooie dunk. In korte tijd komt hij op 18 punten in de wedstrijd. Zo blijft Utrecht de bovenliggende partij ten opzichte van Leiden. Het kampioenschap gaat naar Basketball Academy Utrecht, die met 100-50 wint in een overtuigend duel tegen ZZ Leiden.