Heroes Den Bosch pakt het kampioenschap in de onder 12 Eredivisie

Gepubliceerd op 22 mei 2024 om 09:00

Beide teams wisten hun tegenstanders zonder enige moeite van zich af te schuiven. Heroes Den Bosch rekende fors af met Triple ThreaT, en Rotterdam Basketbal schakelde Basketball Academy Utrecht uit in beide Final Four wedstrijden. Dat betekent dat coach Gregory Tjin-A-Koeng van Heroes en Daniro Mensche van Rotterdam tegenover elkaar staan in de finale in Almere. In de finale hield Heroes Den Bosch steeds een veilige marge, maar kwam Rotterdam steeds terug in de wedstrijd. Hierdoor kwam er een kampioen uit Brabant in de onder 12 finale met een eindstand van 85-75 voor Heroes Den Bosch.

Het begin is voor de Brabantse formatie Heroes Den Bosch. Zij opent met een snelle drive van Bram Klapwijk, waarna een driepunter van Tom van Hamont en Bruce de Koning voor een 7-1 voorsprong zorgen. Daar doet Seth van Hout een schepje bovenop met opnieuw een driepunter. Heroes start scherp aan de wedstrijd, en Daniro Mensche moet na 3,5 minuut spelen een time-out nemen. Het helpt, want via Fedor Veira en een driepunter van Isaiah Timpson is Rotterdam terug in de wedstrijd: 11-8. Na de score van Eli da Graca is het De Koning die sterk omhoog gaat en de and-1 verzilvert. Rotterdam verdedigt sterk, wat leidt tot loopovertredingen van Heroes. Opnieuw is aan Rotterdamse zijde Timpson goed voor een driepunter waardoor het verschil minimaal blijft. Aan Bossche kant laten ze het niet verder komen. Guus van Uden zorgt voor het nodige verweer met zes punten op rij, waardoor hij op acht punten komt: 20-13. Het loopt aanvallend wat moeilijker bij Rotterdam. Wederom is het Van Uden die scoort en op tien punten komt. Heroes loopt uit, maar een mooie pass van Timpson op Jay Jay Ignacia doorbreekt de run van Heroes. Van Uden komt wel op twee persoonlijke fouten in het eerste kwart, maar Heroes kan schieten. Dat is te zien bij de driepunter van Seth van Hout: 25-15. Beide teams spelen hun aanvallen in hoog tempo. Hierdoor gaat Heroes aan de leiding met 28-17 na het eerste kwart.

Rotterdam begint goed met een and-1 van Jayden Forster waardoor het verschil acht punten is. Heroes begint moeite met het schot te krijgen, maar opnieuw is het Guus van Uden die iets terug doet met een driepunter, en Joep de Leeuw die daar achteraan ook een duit in het zakje doet. Rotterdam antwoordt gelijk met de drive van Jay Jay Ignacia: 32-26. Rotterdam gaat door, en meerdere spelers gaan de strijd aan in de aanval. Nikola Ilijin is goed voor een sterke afronding door de verdediging van Heroes, waarna Skye Zijlstra onder het bord 34-31 maakt. Rotterdam is wederom terug in de wedstrijd. De score aan Rotterdamse zijde is goed verdeeld, aangezien bij rust bijna iedereen heeft gescoord. Ondanks dat gaat Tom van Hamont bij Heroes omhoog om een belangrijke and-1 te verzilveren. Echter, hij begaat in de volgende aanval een onsportieve fout, en Rotterdam kan nog dichterbij komen. Het lukt, want Lukic gaat met succes naar het bord voor een minimaal verschil: 36-35. Coach Gregory Tjin-A-Koeng ziet dat het verschil kleiner wordt en wil in een time-out nieuwe mogelijkheden bespreken. Na de persoonlijke fout bij Heroes zorgt Isaiah Timpson met twee vrije worpen voor de eerste voorsprong voor Rotterdam. Heroes zoekt naar een nieuwe voorsprong, maar krijgt het block van Timpson te verwerken. Na de persoonlijke fout van Eli da Graca staat Rotterdam met 36-38 voor. Bij Heroes is het Bruce de Koning die gelijk maakt, en op dat moment wisselt de voorsprong. Tijme Verhoeven schiet één vrije worp raak, waarna Fedor Lukic gelijk maakt met een drive naar de basket. Het laatste schot voor rust is voor Heroes, en wel via Verhoeven: 43-41 bij rust.

Beide teams gaan na rust geforceerd aanvallen. Het is Bruce de Koning die sterk uit de kleedkamer komt, en met een jumper het verschil vergroot tot zeven punten voor Heroes. Een sterke tegenaanval komt via Fedor Lukic, maar De Koning blijft met scherp schieten. Hij komt met een nieuwe jumper op 15 punten, en Heroes gaat met 52-43 aan de leiding. Rotterdam laat het daar niet bij. Nikola Ilijin gebruikt zijn kracht om wat terug te doen. De spanning blijft erin zitten in deze wedstrijd, zoveel is zeker. Isaiah verkleint de achterstand opnieuw, maar Van Uden maakt dat weer ongedaan met een sterke sprong naar de basket. Rotterdam pakt veel steals, maar het probleem is dat ze veel schoten missen. Heroes kan uitlopen, en loopt ook uit als Van Uden opnieuw toeslaat. Samen met De Koning komt hij al op 17 punten, en Heroes staat 58-47 voor. Dat wordt 60-47 als De Koning wederom scoort. In dit derde kwart is hij goed voor een nuttige scoreproductie aan de Bossche zijde. Hun derde scorer is Tom van Hamont, en Heroes loopt verder uit ten opzichte van Rotterdam: 64-48 na het derde kwart.

Het moet in het laatste kwart gebeuren voor Rotterdam. Daarmee opent Jayden Forster met een driepunter die heel hard nodig is. Bovendien is Nikola Ilijin goed voor een and-1 waardoor het verschil nog maar tien punten is: 64-54 voor Heroes. Heroes krijgt het moeilijker, want ze zien Rotterdam wederom toeslaan. Het pijnpunt bij Rotterdam zit in het kwijtraken van Ilijin met vijf persoonlijke fouten. Guus van Uden wordt gevonden bij de basket, en scoort op belangrijke wijze twee punten. Toch houdt Timpson met 6:30 te gaan de hoop levend met een driepunter: 68-59 en bovendien mag Jayden Forster twee vrije worpen nemen om het verschil verder te verkleinen. Beide gaan raak, en het verschil is nog maar zeven punten. Het begint spannend te worden. Skye Zijlstra scoort eveneens namens Rotterdam: 70-65 en Heroes vlucht in een time-out. Met nog ruim vijf minuten te gaan is het verschil nog maar vijf punten. De voorsprong bedroeg 17 punten, en dat zijn er nu nog maar vijf. Blijft Heroes in de wedstrijd? Of komt Rotterdam wederom terug op voorsprong? Tom van Hamont en Seth van Hout slaan op een cruciaal moment toe onder het bord. Heroes staat weer negen punten voor. Bovendien is het Van Uden die op 22 punten komt. Rotterdam probeert het, maar Heroes gaat afstevenen op een kampioenschap. Het wordt 85-75 voor Heroes Den Bosch, die zich daarmee kampioen mogen noemen in de onder 12 Eredivisie met 25 punten van Guus van Uden, 24 punten van Bruce de Koning en 19 punten van Tom van Hamont.