Zorg & Zekerheid Leiden op matchpoint

Gepubliceerd op 31 mei 2024 om 16:30

Afgelopen dinsdag heeft Zorg & Zekerheid Leiden haar eerste slag geslagen in Den Bosch, in de finaleserie om het kampioenschap. Donderdag kon Leiden in eigen huis de play-offserie op een goede manier vervolgen door te winnen van Heroes Den Bosch. Een sterk tweede kwart, geleid door Maarten Bouwknecht met negen punten op rij, zette de toon waardoor Leiden naar een 43-22 voorsprong uitliep. Heroes kwam met een 0-11 run nog terug tot 43-33 bij rust, maar wist daarna nooit echt in de buurt te komen van Leiden. Ook de tweede wedstrijd wordt door de Leidse formatie gewonnen met 83-65, en zaterdag kan Leiden met een overwinning in Den Bosch voor de tweede keer op rij kampioen van Nederland worden. Foto: Marja van Tilburg

Sherron Dorsey-Walker begint ook deze wedstrijd sterk aan de kant van de Bosschenaren. Leiden mist veel open driepunters, terwijl het bij Heroes anders is aan het begin. De driepunter van Dorsey-Walker wordt gevolgd door een sterke inbreng van Emmanuel Akot: 0-7. Na twee minuten spelen komt de eerste score van Brock Gardner, een drive naar de basket na een mooie pass van Luuk van Bree. Heroes blijft doorgaan en Dorsey-Walker scoort opnieuw met een driepunter: 2-11. Leiden moet oppassen om niet direct tegen een grote achterstand aan te kijken. Dankzij Roeland Schaftenaar blijft de schade beperkt, al valt er aan de andere kant opnieuw een driepunter voor Heroes. Dit keer is het Price die succesvol is. Aan Leidse zijde begint het aanvallend ook steeds beter te lopen. Van Bree laat zien dat hij eveneens kan schieten en verkleint het verschil met een driepunter. Aanvallend gaat het snel aan beide kanten: Leiden scoort en Heroes scoort terug. DJ Fenner en Roberts Stumbris keren terug namens de Bossche formatie. Fenner vergroot het verschil met een drive naar de basket, maar Leiden is nog niet klaar. Ze vinden de defensieve kracht in de persoon van Lucas Kruithof, wat ZZ een nieuwe kans geeft om gelijk te maken. Dit lukt via een driepunter van Tajion Jones, die daarmee voor een 20-20 stand zorgt na het eerste kwart.

Na het eerste kwart worden de onder 18 dames van BS Leiden gehuldigd voor het behalen van de landstitel tijdens de afgelopen NBB Finals. Tegen Landstede Hammers wisten zij met 51-65 te winnen. Foto: Marja van Tilburg

Leiden gaat gelijk door en komt op voorsprong als Brock Gardner een driepunter scoort. Hij leidt de ploeg in de strijd, zeker als even later opnieuw een driepunter van zijn hand valt: 26-20 voor Leiden. Heroes moet vrezen, aangezien het schot totaal niet meer valt. Leiden trekt zich daar niets van aan en via Alex Gross loopt het verschil op. Coach Erik Braal ziet dat het moeilijk wordt, en bij Leiden ontwaakt er een nieuwe kracht: Maarten Bouwknecht. Met een driepunter vergroot hij het verschil naar 11 punten. Heroes blijft missen en heeft enorm veel moeite met de verdediging van Leiden. De thuisploeg gaat verder, tot groot genoegen van het thuispubliek. Wederom wordt Bouwknecht gezocht en opnieuw is hij succesvol. Hij is op schot met twee tweepunters: 37-22, en opnieuw vraagt coach Braal een time-out aan namens Heroes. Het wil totaal niet lukken bij de Bosschenaren, terwijl het bij de ploeg van coach Doug Spradley alleen maar beter gaat. Gross scoort met een backdoor en vergroot het verschil naar 21 punten: 43-22. Het is aan Den Bosch om deze aanzienlijke achterstand goed te maken. Lee Moore en Austin Price gaan er ondanks alles tegenaan en met een 0-11 run wordt het 43-33 bij rust. Den Bosch is iets ingelopen, iets waar Leiden voor moet oppassen.

Leuk optreden bij rust voor de band Ex. BTW, bijgestaan door de ZZ Leiden cheerleaders! Foto: Marja van Tilburg

Heroes opent de tweede helft met een drive van Sherron Dorsey-Walker, waardoor het weer een wedstrijd wordt. Tajion Jones wil echter niets weten van een comeback en scoort een driepunter om dit tegen te gaan. Het zijn hij en Gardner die Leiden weer laten uitlopen ten opzichte van Heroes. De bezoekers hebben wederom te maken met slecht schot en veel balverlies. Leiden maakt hier dankbaar gebruik van, met name het tandem Jones-Gardner. Hierdoor wordt het verschil opnieuw groter. Heroes weet enkel wat terug te doen via de driepunters van Price, maar Leiden heeft Gardner met 27 punten en Jones met 22 punten. Een tweede overwinning komt niet meer in gevaar, en met 83-65 heeft Leiden de kans om zaterdag in Den Bosch kampioen te worden bij een derde overwinning in deze play-off serie.