Zorg & Zekerheid Leiden verovert het thuisvoordeel in de finaleserie

Gepubliceerd op 29 mei 2024 om 16:30

In de eindstrijd om het basketbalkampioenschap betreft het een vaak voorkomende serie tussen twee teams: Den Bosch en Leiden. Tussen 1979 en 1981 was dat al het geval, evenals in 1984 en 1985. Steeds werd Den Bosch kampioen, waarna Leiden in 1986 twintig jaar van de radar verdween en in 2006 weer terugkeerde in de Eredivisie. Sinds dat moment is het niet veel anders geweest. In 2012 stonden beide opponenten weer tegenover elkaar, net als in 2021 en 2022. Van al deze finaleseries wist Leiden het één keer voor elkaar te krijgen om tegenover Den Bosch kampioen te worden, namelijk in 2021. Dit jaar doet zich voor beide teams een nieuwe kans voor. Aangezien Heroes Den Bosch als eerste is geëindigd in de Nederlandse competitie en boven Leiden is geëindigd na de cross-border fase, hebben zij het thuisvoordeel. Het team dat drie keer weet te winnen in een serie van maximaal vijf wedstrijden, is kampioen van Nederland. Heroes moest het echter doen zonder DJ Fenner en Roberts Stumbris, terwijl Leiden al een tijdje Stan van den Elzen en Jibbe Sicking moet missen.

Gaandeweg de eerste helft begon Leiden middels driepunters van Tajion Jones en Maarten Bouwknecht een gaatje te slaan. Na rust nam Marijn Ververs, de Dutch Player of the Year, het over. Een voorsprong van twintig punten bleek genoeg om een marge van 89-96 voor Leiden vast te houden. Dit is een belangrijke overwinning in de Maaspoort voor de ploeg uit de Sleutelstad, die aankomende donderdag in eigen huis nog meer voordeel kunnen halen. Foto: Christian Aarts

Luuk van Bree raakte in de vorige serie tegen Landstede Hammers geblesseerd in de eerste play-offwedstrijd. Inmiddels staat hij weer op het veld en schiet namens Leiden gelijk een driepunter raak. Het betreft een goed begin voor Leiden, en voor Van Bree die gelijk zijn volgende schot ook verzilvert. De man van de driepunters in de beslissende finalewedstrijd tegen Donar van vorig jaar kent een lekkere start, en via een driepunter van Tajion Jones komt Leiden op een 5-8 voorsprong. Heroes heeft ook een schutter in huis: Sherron Dorsey-Walker. Zijn eerste driepunter treft gelijk doel, en via opnieuw een driepunter neemt Heroes de voorsprong van ZZ over. De druk wordt aan de kant van Heroes opgevoerd op Marijn Ververs, de spelverdeler van Leiden die tevens verkozen is als Dutch Player of the Year. Hierdoor ontstaat er balverlies bij ZZ, en loopt Heroes uit via het schot van Austin Price: 14-8. Leiden moet de creativiteit in de aanval zoeken, en ziet dat Heroes opnieuw scoort via Dorsey-Walker die al op negen punten komt. Bij de bezoekers komt de nodige creativiteit en kracht via Roeland Schaftenaar. De geroutineerde kracht van ZZ doet onder het bord wat terug. Vervolgens stopt hij de Bossche aanval af en bedient Brock Gardner met een mooie pass: 17 gelijk. De volgende aanval van Heroes levert ook geen score op als Boy van Vliet de drive naar de basket mist, en Leiden neemt het spel weer over. Schaftenaar staat vrij bij de driepuntslijn, en ook vanaf die positie is hij trefzeker. De Leidse formatie komt hierdoor weer op voorsprong: 17-20. Rond het einde van het eerste kwart is Leiden goed op schot, maar Heroes antwoordt terug met een driepunter van Keime Helfrich. Voor je met je ogen kunt knipperen is Leiden alweer aan de andere kant met een geslaagde actie. Lucas Kruithof weet antwoord te vinden op de Bossche verdediging, en via een driepunter van Maarten Bouwknecht is het 24-27 aan het einde van het eerste kwart voor ZZ Leiden.

Vooral in verdedigend opzicht gaat Leiden sterk verder. Ze weerhouden de Bosschenaren ervan om dichterbij te komen. In de eerste vier minuten van het tweede kwart valt ZZ ook niet sterk aan, afgezien van de dunk van Gardner. Het begint wat meer op stoom te komen als Jones er een driepunter in schiet: 30-36. Aan de andere kant doet Price hetzelfde, maar Heroes heeft geen grip op het aanvallende spel van ZZ. Zij gaan verder met een nieuwe driepunter van Bouwknecht, en opnieuw met een sterke inside-aanval van Roeland Schaftenaar. Leiden loopt uit naar een verschil van acht punten. Bij Heroes worden veel schoten gemist. Waar het Dorsey-Walker was die snel 11 punten maakte voor Heroes, is hij nu zoekende. Bij Leiden zijn de scores allemaal verdeeld over de speelminuten van verschillende spelers. Boy van Vliet slaagt erin nog een driepunter erin te schieten, maar het is ZZ dat met een 40-47 voorsprong de kleedkamer in gaat dankzij vrije worpen van Bouwknecht.

De Dutch Player of the Year staat op dat moment nog op twee punten. Na rust neemt hij het over, meteen in het voordeel van ZZ. Op zijn vertrouwde manier zet hij af voor het schot, en vergroot de voorsprong van Leiden. Van Vliet levert de bal vervolgens meteen in, en het is Jones die de snelheid van Ververs weet te vinden die opnieuw voor de score zorgt: 40-51. Ververs is nog niet klaar. Hij is klaargestoomd om ZZ naar een comfortabele voorsprong te loodsen. Met nog twee drives naar de basket zorgt hij ervoor dat Leiden op een 40-55 voorsprong staat. Heroes komt in de problemen, zeker ook omdat ze op het punt staan om in de eerste wedstrijd van de serie eraf te gaan en het thuisvoordeel te verliezen. Ze lijden veel balverlies, en er komen geen sterke aanvallen tot stand. Bij Leiden des te beter, zeker als Luuk van Bree goed is voor de driepunter. De voorsprong groeit steeds meer, getuige de drive van Ververs: 49-69. Heroes kan aan het einde van het derde kwart een kleine opleving verwachten via Emmanuel Akot. Zijn sprongkracht is in eerste instantie goed voor een inside-treffer, waarna hij met een driepunter het verschil verkleint tot 14 punten. Dat kan wellicht een teken zijn om terug te komen in de wedstrijd, maar Alex Gross steekt daar een stokje voor als hij met een sky-hook goed is voor een 55-71 stand na het derde kwart.

Het verschil blijft groot. Van Bree is alweer goed voor een driepunter, en het vierde kwart kent een periode waarin beide teams blijven scoren. Heroes komt daardoor niet verder terug, en Leiden gaat via Jones naar een 74-92 voorsprong met nog drie minuten te spelen. Leiden kent dit fenomeen; zij stonden een jaar geleden in de beslissende kampioenswedstrijd tegen Donar met 16 punten achter in de laatste 2:41 van het laatste kwart. Heroes beseft dat het nu of nooit is, en vindt Lee Moore met de driepunter. Zo moet het voor de Bosschenaren willen ze terugkomen in de wedstrijd. Het is Dorsey-Walker die gelijk de steal pakt, en Moore die drie vrije worpen mag nemen vanwege een persoonlijke fout op het schot door Van Bree. Alle drie de vrije worpen gaan raak: 80-92 met nog twee minuten te gaan. Leiden is slordig, want er wordt weer balverlies geleden. Het is dan ook Maarten Bouwknecht die een technische fout krijgt, waarbij Moore één vrije worp cadeau verzilvert. Heroes heeft het balbezit, en kan opnieuw toeslaan. Dat lukt als Thomas van der Mars de bal van onder de ring erin weet te krijgen: 83-92. De Leidse voorsprong van 18 punten is in anderhalve minuut gehalveerd. Leiden mist de driepunter, en Den Bosch heeft nog een minuut de tijd om wat aan de achterstand te kunnen doen. Bij de volgende vrije worpen van Moore wordt de eerste benut. Hij mist expres de tweede zodat Heroes de rebound kan pakken. Dat gebeurt, en vanuit de driepunter van Moore staat het zowaar 87-92 met nog 45 seconden te gaan. De volgende aanval van Leiden moet lukken om in veilige haven te blijven. Van Bree is aan de bal, heeft de ruimte om naar de basket te gaan en met een drive van hem zorgt hij voor de veilige voorsprong voor de ploeg van coach Doug Spradley. Dit verandert niets meer aan het verloop van de wedstrijd. ZZ Leiden wint de eerste wedstrijd in Den Bosch met 89-96 en pakt daarmee een 0-1 voorsprong in de serie.