Heroes Den Bosch houdt hoop in de finaleserie levend

Gepubliceerd op 2 juni 2024 om 10:30

Gisteravond kon Zorg en Zekerheid Leiden in de Maaspoort kampioen van Nederland worden. Heroes Den Bosch was er alles aan gelegen om dat te voorkomen en om er een vierde wedstrijd uit te slepen voor aankomende dinsdag. Dit moest gebeuren zonder Roberts Stumbris, die last heeft van griep, en zonder Lee Moore, die wegens disciplinaire redenen is weggestuurd en niet meer terugkomt. Een nieuwe impuls moest Den Bosch naar de noodzakelijke overwinning helpen. Met nog zeven minuten te spelen kwam Leiden nog op voorsprong met 51-53, maar miste vervolgens veel driepunters. Het trio Austin Price, DJ Fenner en Sherron Dorsey-Walker maakte daar dankbaar gebruik van namens Heroes. De voorsprong voor de Bosschenaren werd steeds groter, uiteindelijk tot een 79-65 overwinning, waardoor ZZ Leiden aankomende dinsdagavond een nieuwe kans heeft om in hun eigen Sportcomplex 1574 kampioen te worden. Foto: Christian Aarts

Een drukbezochte Maaspoort is getuige van de wedstrijd waarin Heroes moet winnen om de kansen op de landstitel levend te houden. Het balbezit is voor Boy van Vliet, de point guard van de thuisploeg. Hij passt naar de schutter, Austin Price, die eerst zijn schot faket en vervolgens aanlegt voor de driepunter namens Heroes. De spelverdeler aan de andere kant is Marijn Ververs, de Dutch Player of the Year. Hij ziet zijn schutter bij Leiden vrijstaan, namelijk Tajion Jones, die eveneens niet aarzelt en Leiden een driepunter terugbezorgt. Beide teams blijven in de achtervolging, maar dan stokt het in de aanval aan beide kanten. Heroes lijdt veel balverlies, en Leiden mist veel open schoten. Pas vijf minuten later weet Heroes iets te doen, al moet dat gebeuren via vrije worpen van Emmanuel Akot. Vervolgens gaat het aan beide kanten opnieuw stroef, en weet Jones met opnieuw een driepunter nog voor het enige verweer te zorgen na het eerste kwart: 10-9. Zowel Heroes als Leiden werken hun schoten af met een zeer laag schotpercentage.

Waar Tajion Jones in het eerste kwart al twee driepunters erin wist te schieten, zo zet hij zijn schutterwerk voort in de volgende tien minuten. Zijn derde driepunter treft doel, en ook van dichterbij is hij zuiver op schot: 10-14 voor Leiden en al 11 punten voor Jones. Heroes laat het daar niet bij. Zij antwoorden eveneens via een driepunter, via DJ Fenner die wedstrijd één van deze finaleserie heeft moeten missen vanwege een blessure. Hij minimaliseert het verschil, maar aan de andere kant valt opnieuw een driepunter. Het is Maarten Bouwknecht die deze keer trefzeker is. Beide teams blijven in de achtervolging, en de voorsprong blijft wisselen als Ralf de Pagter en Jones blijven scoren. De bezoekers lijken opnieuw uit te lopen als zij met een and-1 komen van Alex Gross. Bij Heroes ontstaat het gevaar dat zowel Boy van Vliet als DJ Fenner op drie persoonlijke fouten komen te staan. Leiden gaat met 20-23 aan de leiding als Gross ook de bonusvrije worp erin weet te schieten. Met nog vier minuten voor rust zal Heroes er alles aan gelegen zijn om het verschil niet verder te laten oplopen. Price weet het, en Price weet hoe het is om tegen Leiden een finaleserie te spelen. Twee jaar geleden schoot hij in de finaleserie tegen Leiden een groot aantal driepunters raak wat voor het kampioenschap had gezorgd. Opnieuw is Price trefzeker namens Heroes, twee keer zelfs, waardoor de voorsprong weer voor Heroes is. Leiden probeert iets terug te doen, maar hun scorende spelers Brock Gardner, Luuk van Bree en Roeland Schaftenaar komen absoluut niet tot scoren. Dat geeft Heroes de gelegenheid om uit te lopen, en met succes. Door toedoen van Sherron Dorsey-Walker is het verschil gegroeid in het voordeel van de thuisploeg: 33-25 bij rust.

Na rust gaat Heroes sterk door. Onder het bord wordt Emmanuel Akot gevonden, en vanaf de driepuntslijn zorgt Boy van Vliet voor een voorsprong van 11 punten: 38-27, maar wee je gebeente als je denkt dat je op deze manier van Leiden af bent. Donar Groningen maakte afgelopen seizoen in de beslissende finalewedstrijd op 2:41 voor het einde deze fout. Ook nu komt Leiden terug in de wedstrijd. Jones is wederom aan het kanon met zijn vierde driepunter. Door toedoen van Roeland Schaftenaar en Marijn Ververs komen de bezoekers terug tot vier punten en is het weer binnen twee minuten een wedstrijd. Heroes wil iets terugdoen, maar levert de bal gelijk weer in vanwege een aanvallende fout van Price. Dat betekent dat Leiden weer dichterbij kan komen, en maakt dankbaar gebruik van de turnover van Heroes. Roeland Schaftenaar gaat naar de ring, maar passt af op Brock Gardner die het verschil verder verkleint met een dunk. Heroes stond 11 punten voor, maar een 0-9 run van ZZ Leiden maakt het ongedaan. De thuisploeg moet met een antwoord komen om de kans om te overleven in deze finaleserie te vergroten. Dorsey-Walker begrijpt dat en scoort op een belangrijk moment. Meer gelegenheid moet je Leiden niet geven, en zeker niet Jones die al goed is voor zijn vijfde driepunter: 40-39 en al 19 punten voor Jones. Hij zorgt voor ongeveer de helft van de scoreproductie van Leiden. Bij Heroes is Price eveneens trefzeker, getuige zijn vierde driepunter in de wedstrijd. Heroes heeft weer wat ruimte, maar niet lang als Gardner eveneens scoort. De Leidse verdediging forceert Heroes tot gehaaste aanvallen. Dat gaat tot twee keer toe mis, en het is Luuk van Bree die aan de andere kant goed is voor een driepunter waardoor Leiden op voorsprong komt. Opnieuw nemen de bezoekers het voortouw, in de wetenschap dat ze kampioen kunnen worden als ze in Den Bosch winnen. Daar wil DJ Fenner nog niets van weten, en met een driepunter laat hij het derde kwart eindigen met een gelijke stand: 48-48.

De laatste tien minuten moeten de doorslag geven: sleept Heroes er een vierde wedstrijd uit, of wordt ZZ Leiden kampioen? Fenner wil antwoord geven op de eerste vraag, en opent wederom met een driepunter. Bij Leiden lijkt Luuk van Bree te ontwaken getuige zijn jumper aan het begin van het vierde kwart. Het verschil is minimaal in het voordeel van Den Bosch. Boy van Vliet begaat vervolgens een aanvallende fout, en dat is zijn vierde persoonlijke fout. Leiden heeft kans om toe te slaan, en doet dat opnieuw via Van Bree. Met een driepunter zorgt hij voor 51-53 voor Leiden met nog acht minuten te spelen. Het worden cruciale minuten, aan beide kanten. Price mist de driepunter, en Leiden kan verder afstand nemen van Heroes. Van Bree probeert het opnieuw met een driepunter, maar mist deze keer. DJ Fenner pakt de rebound en zet de oversteek in naar de andere kant. Met succes verzilvert hij een belangrijke and-1 namens de thuisploeg waardoor Heroes weer op voorsprong komt. Opnieuw heeft Heroes een flow te pakken, en loopt via Fenner uit naar een grotere voorsprong. Nog is het niet klaar, want Price is met zijn vijfde driepunter goed voor een voorsprong van zeven punten: 63-56. Leiden geeft niet zomaar op. Jones is goed voor zijn zesde driepunter en een kleiner verschil. Dat weerhoudt Heroes niet om iets terug te doen. Zij krijgen vleugels, getuige de jumper van Price en de bevrijdende driepunter van Sherron Dorsey-Walker: 70-59. De achterstand wordt te groot waardoor Leiden niet meer in de wedstrijd kan komen. Heroes loopt verder uit via vrije worpen en sleept een vierde wedstrijd uit het vuur. Het wordt 79-65 waardoor Leiden aankomende dinsdag in eigen huis kampioen kan worden, of Heroes er een vijfde beslissende wedstrijd uit kan slepen.