Zorg & Zekerheid Leiden kampioen van Nederland 2024

Gepubliceerd op 5 juni 2024 om 07:30

Doordat Heroes Den Bosch afgelopen zaterdag in de Maaspoort wist te winnen, kreeg Zorg & Zekerheid Leiden dinsdagavond in Sportcomplex 1574 een tweede kans om kampioen van Nederland te worden. De hele wedstrijd liep Leiden uit naar een steeds grotere voorsprong, maar ze konden de hele wedstrijd Heroes niet van zich afschudden. De driepunters van Tajion Jones aan het einde van de wedstrijd waren uiterst cruciaal en brachten Leiden in veilige haven tegen Heroes. Door met 92-83 te winnen is ZZ Leiden voor de zesde keer in de geschiedenis kampioen van Nederland. Foto: Marja van Tilburg

De thuisploeg is aan het begin van de wedstrijd meteen trefzeker. Luuk van Bree wordt aangespeeld vanuit de hoek en scoort de eerste twee punten voor Leiden. Een uitverkocht Sportcomplex 1574 ziet dat Heroes direct antwoordt met een dunk van Jito Kok. De bezoekers willen niet opnieuw verrast worden in Leiden. Net als aan het einde van wedstrijd nummer drie wordt er met scherp geschoten. Boy van Vliet weet wat hem te doen staat, getuige zijn schot vanaf de driepuntslijn en een prachtige pass op Kok, die de bal met volle kracht door de ring dunkt: 7-9 voor Heroes. Marijn Ververs is net zo'n wegkapitein bij Leiden als Van Vliet bij Heroes. Hij vindt Schaftenaar die vanuit de hoek een tweepunter scoort. Tot halverwege het eerste kwart blijven beide teams in evenwicht. Net als in Den Bosch is Tajion Jones goed op schot. Afgelopen zaterdag schoot hij zes driepunters raak, en nu is hij goed voor zijn tweede driepunter die ZZ Leiden op voorsprong zet. Heroes wil met een antwoord komen, maar lijdt balverlies. Op dat moment komt de volgende impuls voor de thuisploeg, deze keer via de and-1 van Brock Gardner die het moeilijk had in Den Bosch. Leiden komt aanvallend goed in de wedstrijd, en het is Marijn Ververs die opnieuw Schaftenaar vindt die ook beter in de wedstrijd komt. Jones is in zijn element bij Leiden. Met een floater komt hij al op tien punten, en Leiden realiseert een voorsprong van acht punten gaandeweg het eerste kwart. Het verweer aan Bossche zijde komt van Van Vliet, die door Thomas van der Mars wordt bediend met een mooie pass. Aan Leidse kant doet Schaftenaar hetzelfde als Gardner onder het bord insnijdt. Aan alles is te zien dat Leiden aanvallend niet onder doet aan het begin van de wedstrijd, iets wat in Den Bosch wel het geval was. Ze kunnen op deze dinsdagavond kampioen worden, en Maarten Bouwknecht wil dat benadrukken met een driepunter: 26-15. Echter, Lucas Kruithof begaat een technische fout waar Sherron Dorsey-Walker dankbaar gebruik van maakt vanaf de vrije worplijn. Heroes heeft ook balbezit en sluit het kwart af met een driepunter van DJ Fenner waardoor het verschil aan het einde van het eerste kwart wordt verkleind: 26-19.

Heroes is niet van plan om meteen tegen een grote achterstand aan te kijken. Ze gaan door met het afstandsschot. Het is Austin Price, speler van de driepunters in de vorige wedstrijd, die opnieuw trefzeker is. Daar blijft het niet bij. Price daagt in de volgende aanval zijn tegenstander uit en schiet opnieuw succesvol de driepunter eroverheen: 29-25. Aanvallend gaat het in een hoog tempo door. Leiden is geconcentreerd in de aanval. Lucas Kruithof lijkt naar de ring te gaan, maar passt toch naar buiten. Daar staat Luuk van Bree te wachten om de driepunter erin te schieten. Hiermee vergroot hij opnieuw de voorsprong voor Leiden, en die voorsprong lijkt alleen maar groter te worden. Tajion Jones is behoorlijk op schot. Ook deze driepunter treft doel. Jones heeft nog geen driepunter gemist, en Leiden klimt naar 35-25. Ondanks de driepunter van Roberts Stumbris aan de andere kant komt Leiden met één van de mooiste aanvallen. Maarten Bouwknecht ziet Marijn Ververs onder het bord op een vrije positie staan, die passt vervolgens door naar de insnijdende Luuk van Bree die het afmaakt. De thuisploeg is in haar element in deze eerste helft. Van Bree gaat door met een moeilijkere fade-away jumper die op een mooie manier doel treft, en via Alex Gross is het verschil gegroeid naar 13 punten: 46-33. Heroes komt in de problemen en moet iets terugdoen. De bezoekers geven niet op en beginnen weer geconcentreerd aan de aanval. Sherron Dorsey-Walker krijgt de bal bij de driepuntslijn, en dat is een belangrijke treffer voor Heroes die daardoor weer dichterbij komt. De bezoekers beginnen er weer in te geloven. Leiden lijdt weer balverlies, en Heroes kan weer dichterbij komen. Emmanuel Akot gaat voor de driepunter, maar zijn schot treft geen doel. In plaats daarvan is het Thomas van der Mars die de rebound pakt en alsnog weet te scoren: 46-40. Daar blijft het niet bij. Boy van Vliet bewijst zijn waarde als leider. Hij passt naar Emmanuel Akot die naar de ring lijkt te gaan, maar passt toch naar Austin Price die zijn derde driepunter van de avond verzilvert: 46-45. In de laatste seconde voor rust weet Leiden nog één keer toe te slaan. Het is Gross die wederom goed is voor twee punten. Het verschil is drie punten bij rust voor Leiden: 48-45.

Kan ZZ Leiden met die laatste score een flow pakken? Of weet Heroes Den Bosch eroverheen te gaan na de eerdere flow voor rust? Marijn Ververs is een speler waarop Leiden als leider kan rekenen. Hij bewijst het ook na rust als hij opent met een driepunter. Een belangrijke hervatting voor ZZ, die gelijk een steal pakt. Effectief gaat Leiden door in de aanval. Gardner is ook goed voor de driepunter. Dit zorgt ervoor dat Leiden weer uitloopt. Gardner is opnieuw goed onder het bord met een beweeglijke spin move naar de basket en Tajion Jones schiet zijn vijfde driepunter uit vijf pogingen raak: 61-51. Leiden heeft weer een gaatje geslagen. Een speler die bij Heroes niet mist is DJ Fenner. Hij houdt alle hoop levend voor de bezoekers, die gebrand zijn om een vijfde beslissende wedstrijd af te dwingen voor aankomende donderdag. Leiden wil dat voorkomen, en dat laat Ververs opnieuw onder het bord zien. Toch stopt de Leidse aanval als Fenner weer toeslaat en de and-1 benut. Het verschil wordt weer kleiner, net als in de laatste minuten van het tweede kwart. De belangen zijn groot: ofwel een kampioenschap of een beslissende wedstrijd. Leiden wil uiteraard de eerste optie, maar het schot van Gross wordt geblokt door Jito Kok. Sherron Dorsey-Walker gaat omhoog bij Den Bosch, maar ook hij wordt geblokt. Het is Gardner die hem tegenhoudt, maar Tajion Jones die de driepunters erin weet te schieten voor Leiden krijgt zijn vierde persoonlijke fout. Dat gaat een groot gevaar opleveren voor de thuisploeg, en Stumbris verkleint het verschil opnieuw  via vrije worpen: 67-62 met nog 15 seconden te gaan in het derde kwart. Ververs zet opnieuw de aanval op bij Leiden en vindt Brock Gardner die een hele snelle driepunter afvuurt. Uit vreugde van het Leidse publiek gaat deze raak, een belangrijke ook voor de Leidenaren: 70-62 aan het einde van het derde kwart.

De thuisploeg heeft weer een marge, en die gaat weer richting de tien punten als Lucas Kruithof de tip-in weet te verzilveren. Op dat moment gebeurt er een actie van Sherron Dorsey-Walker van Heroes die zeker niet slim is. Hij maakt een trapbeweging richting Ververs en dat betekent dat het voor Dorsey-Walker een diskwalificerende fout is. Een duur moment, ook duur voor zijn teamgenoten van Den Bosch die het daarmee nog moeilijker krijgen. Marijn Ververs kan een kampioenschap steeds meer realiseren als hij de vrije worpen kan verzilveren, maar Ververs laat beide kansen liggen. Ook uit het balbezit komt er geen score aan de kant van ZZ Leiden, en bij Heroes gebeurt dat wel via een schot van Fenner: 72-66. Leiden krijgt opnieuw moeite met de aanval. Ze missen een schutter als Jones in deze situatie die met vier fouten gespaard wordt in de laatste resterende minuten. Heroes krijgt de kans om dichterbij te komen, en komt dichterbij als Fenner opnieuw toeslaat. Dit keer is hij goed voor een driepunter: 73-69. Het is met nog zeven minuten te gaan weer serieus een wedstrijd. Leiden weet dat zij kampioen kunnen worden, maar Heroes voelt dat zij dichterbij een beslissende wedstrijd komt. Leiden heeft ongeveer de hele wedstrijd voorgestaan. Zullen zij in de laatste minuten toch nog bezwijken onder de zenuwen? Als het aan Bouwknecht ligt niet. Met een stepback schot zorgt hij voor een groter verschil. Het blijft een wedstrijd, want Heroes antwoordt terug via een dunk van Kok. Beide teams blijven in evenwicht, en voor Leiden is het goed dat Jones weer terug is in de wedstrijd. Hij gaat gelijk naar de basket, en is met een floater goed voor een belangrijke score. Opnieuw antwoordt Heroes op de score van Leiden. Price komt langs het screen en is goed voor zijn vierde driepunter: 82-76 met nog twee minuten te gaan. Het is uiterst spannend, want wellicht komt Heroes terug als Leiden niet weet te scoren. Dan kan er zomaar een vijfde wedstrijd ontstaan en heeft Leiden een moeilijke avond te pakken. De laatste twee minuten zijn minuten waarin werkelijk alles mogelijk is. Waar Heroes echter geen grip op heeft, is het schot van Jones. Dat lukte in Den Bosch ook niet, en Jones is van plan ook nu te loeren op het driepuntsschot. Hij daagt Van Vliet uit bij de driepuntslijn, en weet ook Kok te ontlopen door eroverheen te schieten. Uit vreugde van een Sportcomplex 1574 dat haast ontploft bij zijn zesde driepunter vergroot Leiden het verschil naar wellicht een bevrijdende negen punten: 85-76. Aan de andere kant is het Fenner die gelijk weer scoort. Hij is goed voor 30 punten in deze wedstrijd, maar in de laatste minuut vindt Leiden opnieuw Jones. Tajion Jones staat vrij en aarzelt niet om ook driepunter nummer zeven erin te schieten. Zeven driepunters uit zeven pogingen weet Jones erin te schieten, en geeft Leiden de bevrijdende impulsen. Het verschil is weer groot, en ondanks de driepunter van Austin Price kan het niet meer misgaan bij Leiden. Met een 92-83 overwinning is het voor de zesde keer een feit: Zorg & Zekerheid Leiden is de landskampioen van 2024 en prolongeert daarmee voor het tweede jaar op rij de landstitel.