MBCA meiden onder 16 plaatst zich voor de bekerfinale

Gepubliceerd op 5 februari 2024 om 15:30

Met twee driepunters oprij staat Landstede Hammers, de halve finalist tegen MBCA, op gelijke hoogte met 37-37. MBCA heeft moeite in de aanval, waar veel dezelfde bewerkingen zich voordoen zonder geslaagde aanval. Dat verandert wanneer Hannah Mannaerts in stelling wordt gebracht waardoor een aantal driepunters het verschil vergroot in het voordeel van MBCA. Deze impuls werd aangevuld door een sterke slotfase van Amina Neefjes in het derde kwart. Landstede kwam dit niet meer te boven, en MBCA wist zich zodoende te plaatsen voor de finale van de Basketball Cup door met 70-56 te winnen. De andere finalist betreft BS Leiden dat met 60-70 in Haren wist te winnen.

De bezoekers uit Zwolle beginnen goed aan de wedstrijd. Raquel van Dijk wordt gelijk gevonden voor de drive naar de basket, en dat doet Lian Eisses na de steal ook gelijk. MBCA krijgt de bal met moeite tot een goede aanval, ook omdat ze hun lange speelsters Adriana Reijnen en Ivy Panka moeilijk bij de ring krijgen. Ondertussen gaat Landstede door, en komt via een driepunter van Jenthe Roos op een 0-7 voorsprong. MBCA gaat de aanval vloeiender laten bewegen. Dat begint effect te krijgen. Adriana Reijnen vindt haar weg naar de basket waardoor ze met een and-1 MBCA terugbrengt tot 6-7. Landstede is niet van plan het daar bij te laten. Zij vinden Faya Martina die onder het bord goed is voor een and-1, waarna Eveline de Jong er een driepunter in gooit. Bij 8-15 is het verschil weer zeven punten in het voordeel van de bezoekers. Voorlopig is het Landstede die aan de leiding gaat, maar MBCA zet op haar beurt Lila van Stein in het veld. Zij is onder het bord eveneens sterk, en verzilvert net zoals Adriana Reijnen eerder deed een and-1. Haar impuls samen met die van Ivy Panka zorgt voor een 17-19 stand na tien minuten spelen. Gelijk daarna pakt Panka het goed op. Haar and-1 zet MBCA voor het eerst op voorsprong. Landstede krijgt het moeilijker, en mist ook een aantal inleggers. Van afstand wordt bij de thuisploeg Annabel Vooijs gevonden die met een driepunter de voorsprong vergroot. Zo krijgt MBCA een opleving door op een verschil van zeven punten te komen. Toch zijn ze niet van de bezoekers af. Landstede antwoordt terug met een driepunter van Jenthe Roos. Een nieuwe kracht bij MBCA wordt dan het veld in gezet: Grace Walsch. Via een steal komt ze tot haar mogelijkheid om een inlegger te verzilveren, en met een driepunter laat ze MBCA uitlopen tot 34-25. Nog één keer zet Landstede aan met een driepunter. Deze wordt gevonden via Dami Adeeko: 37-31 bij rust.

Het spel zoals aan het begin van de wedstrijd lijkt het geval te zijn. MBCA zet geen steady aanvallen op en wil in plaats daarvan te gehaast gaan schieten om naar de basket dribbelen. Dat betekent veel balverlies, en kansen voor Landstede die succesvol worden benut. Lian Eisses wordt gevonden, en schiet gelijk een driepunter raak: 37-34. Opnieuw lukt het MBCA niet in de aanval, en dat gebeurt wel bij de bezoekers. Opnieuw wordt de driepunter gevonden, dit keer is het Adeeko die raak schiet: 37 gelijk. In een paar minuten staat het gelijk. Op dat moment wordt Hannah Mannaerts in het veld gebracht. Nadat Landstede vrije worpen heeft gemist om op voorsprong te kunnen komen, wordt Mannaerts gevonden bij de driepuntslijn. Gelijk is het raak, een verwelkomende driepunter: 40-37. Gelijk daaroverheen pakt Keslin Visser de steal om het verschil te vergroten. MBCA speelt anders in de aanval; rustiger en met zorg. Opnieuw wordt Hannah Mannaerts bij de driepuntslijn gevonden, en wederom is het raak: 45-37. Een cruciale inbreng voor Mannaerts die MBCA weer een grotere marge geeft. Door haar toedoen loopt de thuisploeg uit naar een verschil van tien punten, waarvan acht punten voor haar in het derde kwart. Samen met Amina Neefjes maakt ze het verschil na 30 minuten spelen: 53-45 als Neefjes met links de drive naar de basket afrondt. Ook bij het ingaan van de laatste tien minuten is het Neefjes die het verschil weer op tien punten zet. Opvallend genoeg zien we vervolgens zowel Mannaerts als Neefjes niet meer terug op het veld, terwijl zij voor het verschil na rust hebben gezorgd. Landstede ziet dat MBCA weer in het oude patroon valt: gehaaste aanvallen en dus veel balverlies. Ze maken hier gebruik van. Dami Adeeko schiet met scherp van afstand. Wederom verliest MBCA de bal, en Raquel van Dijk zorgt met een jumper voor 55-51. MBCA ziet de voorsprong weer verloren gaan, maar blijft volgens hetzelfde patroon spelen. Het levert een lange tijd niet veel op, maar Landstede verzuimt zelf ook dichterbij te komen als zij makkelijke lay-ups gaan missen. Ze komt Landstede maar niet van die 51 punten af, en is het met lange tussenpozen Iva Panka en Annabel Vooijs die met een driepunter het verschil weer op tien punten zet. Het verweer van Landstede is gebroken, en via de drives van Ranya Hnassay en Keslin Visser gaat MBCA zich plaatsen voor de finale van de Basketball Cup. Een belangrijke inbreng in het derde kwart kwamen de bezoekers niet meer te boven, en zo wordt het 70-56 waardoor BS Leiden de tegenstander wordt in de finale.