Belgian Cats in de laatste seconde onderuit tegen USA

Gepubliceerd op 8 februari 2024 om 22:45

De hele wedstrijd wisten de Belgian Cats op voorsprong te staan tegen Amerika. Met nog 4,5 seconden te gaan stond het 79-79, en had Amerika het balbezit. Kelsey Plum gaat omhoog, mist, maar Breanna Stewart tikt de bal in de eindzoemer erin. Er wordt nog gekeken naar de beelden of deze bal op tijd is losgelaten, en dat is het geval. Amerika wint hierdoor met 81-79. Een nieuwe kans om een plek op de Olympische Spelen te halen doet zich morgen voor de Cats voor tegen Senegal.

Een voortvarende start voor de Cats

De Belgian Cats moeten het doen zonder hun center Kyara Linskens. Zij kampt met een knieblessure die haar aan de kant houdt. De Europese kampioenen moeten het zonder haar opnemen tegen Amerika, de nummer 1 van de wereld. Wat te denken van Breanna Stewart; spelend namens New York Liberty, en goed voor gemiddeld 23 punten per wedstrijd. Bij de Cats zijn de ogen onder meer gericht op Emma Meesseman, ook een geweldige speelster. Zij wordt op de center positie gezet vanwege de blessure van Linskens. De Olympische kampioen tegenover de Europese kampioen; dat is een mooi affiche op deze donderdagavond in het Sportpaleis in Antwerpen.

Het balbezit is voor de Belgian Cats, met Julie Vanloo. Zij speelt op de point guard positie vanwege een blessure bij Julie Allemand. Ze passt naar de insnijdende Bethy Muningu die voor de eerste score zorgt. In de verdediging zijn de Cats ook snel bij hun tegenstanders. Dat betekent een onderschepping van Maxuella Lisowa Mbaka, en vrije worpen van Antonia Delaere die voor 4 gelijk zorgt na twee minuten spelen. In de aanval gaan de Cats er snel vandoor, en heb je het over Julie Vanloo, dan heb je het over driepunters. Ze slaat gelijk toe met een exemplaar, en vervolgens doet Lisowa Mbaka hetzelfde: 4 tegen 10 voor de Cats. Amerika wil laten zien waarom zij de Olympisch kampioen zijn, maar ze missen voorlopig veel afstandsschoten. De Cats gaan door met opnieuw een mooie pass van Vanloo op Becky Massey die scoort. Snel spel, dat wil Amerika spelen. Ze weten Napheesa Collier te vinden die iets terugdoet namens de Amerikaanse formatie. Het snelle spel leidt wel tot balverlies, en de Cats weten weer wat te doen via Laure Resimont: driepuntsspecialist. Ze bewijst het met een driepunter en een bonus vrije worp die er weliswaar niet in gaat: 8-15. Voorlopig voert België de boventoon. Ze scoren via Delaere, en daardoor loopt het verschil in de eerste zeven minuten op. Amerika zoekt naar de counter, en vindt deze via opnieuw Collier, de vedette uit de WNBA namens de Minesota Lynx: 13-17. De Cats hebben moeite met het pakken van de rebounds, en ziet Amerika terugkomen. Wederom is het Collier die scoort via een jumper. Hierdoor is Amerika teruggekomen tot 15-17, maar een pass van Emma Meesseman bereikt Mununga onder het bord: 15-19 na het eerste kwart.

Gelijk slaat Amerika toe in het tweede kwart. Kelsey Plum pakt de steal en verzilvert de oversteek naar de basket. Vervolgens is het Julie Vanloo die ruimte creëert rond de driepuntslijn. Op dat moment weet je hoe laat het is, en opnieuw wordt een Vanloose driepunter raak geschoten. Amerika lijdt weer balverlies, en de volgende aanval van de Cats lijkt op een kopie zoals aan het einde van het eerste kwart. Emma Meesseman passt naar Bethy Mununga die opnieuw goed is onder het bord: 17-24. Amerika wil terugkomen, en gaat sterker verdedigen. De Cats lijden balverlies, en Plum is het die wat terugdoet namens de Amerikanen. Toch is het nog niet gedaan. Een Vanloose driepunter is weer in de maak, haar derde gecreëerd vanuit haar eigen dribbel. De Cats komen weer op een voorsprong van acht punten, en hebben de kans om dit te vergroten. Dat gebeurt, want Maxuella Lisowa Mbaka passt naar de vrijstaande Ine Joris die vanuit de hoek de driepunter weet te verzilveren: 19-30 voor de Cats. Sportpaleis Antwerpen ontploft, want dit is wat ze willen zien. Coach Cheryl Reeve besluit namens Amerika een time-out te nemen. Het is Breanna Stewart die met vrije worpen wat terug weet te doen. Ook nu verdedigt Amerika beter onder de bucket, en lijden de Cats balverlies. Opnieuw worden er vrije worpen genomen door Amerika, en wel door Alyssa Thomas: 23-30. Ook aan de andere kant worden er vrije worpen genomen. Vanloo is feilloos vanaf die positie: 11 punten voor haar op dat moment. Toch komt Amerika dichterbij als Thomas doorkomt met een and-1. Juist door de vrije worpen komt Amerika dichterbij. Ook Diana Taurasi is goed vanaf deze positie, en de Cats lijden opnieuw balverlies. De bal gaat meer rond bij Amerika, en via Stewart is het verschil nog maar twee punten: 30-32. De Cats worden gedwongen tot turnovers, en een drive van Alyssa Thomas aan de andere kant zorgt voor een gelijke stand. Wederom weet Meesseman de pass naar de driver te vinden, in dit geval Maxuella Lisowa Mbaka. Zij is nog niet klaar. Lisowa Mbaka gaat na het gemiste schot naar de basket, en weer is het goed. Amerika lijdt vervolgens balverlies, en de Cats kunnen er weer uitkomen. Dat gebeurt, want Elise Ramette weet eveneens de driepunter erin te schieten, en een vrije worp van Massey betekent 32-40; een 0-8 run voor de Cats. Op dat moment komt het: de eerste twee punten van Emma Meesseman. Het is op een belangrijk moment: 34-43 in de laatste 18 seconden voor rust. De laatste kans is voor Amerika, maar er wordt niet gescoord: 34-43 voor de Belgian Cats, iets wat het levendige Sportpaleis ook wil weten. Beide teams rebounden evengoed, lijden evenveel balverlies, maar Amerika is minder in het schieten van de driepunters: 0 uit 8 van Amerika tegenover 7 uit 15 van de Cats.

Een duel dat eindigt in een thriller

Ook na rust begint Amerika met een steal, waaruit Jewell Loyd de drive naar de basket scoort. Gelijk daaroverheen gaat Amerika door met Thomas, en de Cats lijden weer balverlies. Zo begint Amerika fel aan de tweede helft, maar de Cats gaan door met een jumper van Emma Meesseman, en gelijk daaroverheen pakken ze de steal en scoren ze via Lisowa Mbaka. Opnieuw is het verschil negen punten, en Amerika mist haar schoten. De Cats komen er weer uit. Een pass van Julie Vanloo bereikt Bethy Mununga die voor een verschil van 11 punten zorgt. Het blijft goed gaan. De bal gaat rond, waarna Antonia Delaere het eindstation is met een driepunter: 39-52 voor de Cats. Het gevaar komt als als Bethy Mununga haar vierde fout begaat. De eerste driepunter valt namens Amerika, het is Ariel Atkins die het doet, maar namens de Cats doet Vanloo het voor de vierde keer. Een belangrijke driepunter om dat gaatje intact te houden. Amerika blijft scoren, maar de Cats doen dat ook via Meesseman. Ook in dit kwart komen de Cats op vijf teamfouten te staan. Dat betekent ook nu veel vrije worpen voor Amerika, dat zelf ook fysiek een tandje bij schakelt. Amerika komt weer terug. Napheesa Collier is goed voor het schot: 52-57. De Cats laten zich niet van de wijs brengen. Opnieuw is de driepunter raak, het is Maxuella Lisowa Mbaka die op een belangrijk moment weer toeslaat. De Cats komen weer op een voorsprong van acht punten. Amerika maakt een aanvallende fout, en weer een kans dus voor de Cats. Lisowa Mbaka is weer goed voor de driepunter, voor de vierde keer: 52-63 en 15 punten voor haar. Een belangrijk moment om uit te lopen, met nog 1:19 minuten in het derde kwart. Ook nu is Lisowa Mbaka goed, een pass dit keer naar Serena-Lynn Geldof. Amerika brengt dan een schutter in het veld: Sabrina Ionescu. Gelijk is ze goed voor een driepunter, om wat terug te doen vlak voor het begin van het laatste kwart: 57-66 na het derde kwart.

De laatste tien minuten moeten de beslissing geven. Een eerste overwinning voor de Cats kan een mooie voorsprong betekenen gedurende dit toernooi. Amerika begint gelijk met een and-1 van Collier, zoals steeds deze wedstrijd: 60-66. De Cats gaan omhoog via Delaere, maar die mist. Amerika scoort opnieuw, wederom door Collier. Het verschil wordt kleiner, en Amerika ziet kansen. Toch doen de Cats het opnieuw, via het tandem Meesseman-Delaere, maar Amerika komt door met de driepunter van Jackie Young: 65-68. Amerika geeft niet op, en vindt opnieuw Sabrina Ionescu die met een driepunter gelijk maakt. Coach Rachid MéZiane neemt een time-out namens de Cats, om opnieuw toe te kunnen slaan in de wedstrijd. Echter lijden de Cats balverlies. Amerika kan op voorsprong komen, maar Meesseman pakt een steal waarna Antonia Delaere een belangrijke and-1 verzilvert. De vrije worp gaat er niet in, maar het is Meesseman die de aanvallende rebound pakt. Met een score eroverheen kan dat jackpot betekenen, en dat gebeurt als Delaere weer scoort: 68-72 voor de Cats met nog zes minuten te gaan. Amerika zoekt uiteraard weer naar Collier. Opnieuw is het raak, een and-1. Het is de vijfde persoonlijke fout van Bethy Mununga, dus voor haar is het einde wedstrijd. Het verschil is met deze and-1 één punt. De Cats scoren niet, en via vrije worpen voor Amerika kunnen zij op voorsprong komen. Collier schiet daar één van raak: 72 gelijk. Wie maakt nu de goede beslissingen? Julie Vanloo staat weer op de driepuntslijn, en weer komt er een Vanloose driepunter: 72-75. Amerika mag op de vrije worp lijn plaatsnemen, waardoor Young er eentje raak schiet. Amerika lonkt op de voorsprong, en gaat voor de driepunter. Stewart schiet deze niet raak, en zo blijft het met nog vier minuten te gaan 73-75 voor de Cats. Ook Delaere mist, en Meesseman begaat de persoonlijke fout. Opnieuw dus vrije worpen voor Amerika, via Taurasi die gelijk maakt. Ook nu is het Vanloo die zoekt naar de mogelijkheid. Moet het een driepunter zijn? Het hoeft niet, want een drive naar de basket betekent twee hele belangrijke punten voor de Cats. Twee punten is het verschil. Opnieuw is het Amerika dat op de vrije worp lijn mag plaatsnemen. Jewell Loyd maakt daardoor weer gelijk, maar Lisowa Mbaka ziet de ruimte en scoort: 77-79 voor de Cats. Het is prijsschieten, want Collier maakt weer gelijk met nog 1:46 te gaan. De Cats missen, en Amerika heeft balbezit. Uit deze mogelijkheid wordt niet gescoord, en de Cats hebben opnieuw het balbezit. In de laatste halve minuut kunnen ze zorgen voor de winst. Lisowa heeft de mogelijkheid met de driepunter, maar ze mist. Met nog vierenhalve seconde te gaan heeft Amerika balbezit. Zij kunnen de winst binnenhalen met het laatste schot. Kelsey Plum dribbelt wat, maar lijkt met haar voet op de zijlijn te staan. Toch gaat het spel verder, en gaat omhoog voor het schot. Ze mist, maar Breanna Stewart gaat echter omhoog en tikt de bal erin. Was deze bal binnen de tijd erin getikt door Stewart? Er wordt naar de beelden teruggekeken, en de bal wordt met 0,2 voor het einde erin getikt. Amerika weet te winnen van de Belgian Cats met 79-81. De Cats hebben zich vaardig bewezen ondanks deze gewaarwording, maar kunnen morgenavond in Antwerpen tegen Senegal een goede uitgangspositie realiseren.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.