Steeds meer open deuren voor Ine Joris als basketbalster

Gepubliceerd op 11 augustus 2022 om 08:30

Voor Belgisch basketbal international Ine Joris gaan er veel nieuwe deuren open. De 21-jarige forward heeft heel haar leven gebasketbald bij Phantoms Boom, voorheen BBC Kangoeroes. Verder is ze studente Voeding & Dieetkunde, en heeft ze recentelijk voor aankomend seizoen haar eerste profcontract getekend bij Kortrijk Spurs. De clubs en de Belgian Cats mogen blij zijn met haar in het team, want qua inzet en werklust is Ine goudwaard! Foto: FIBA Europe

Hartstochtelijke passie

Basketbal is een veel besproken onderwerp geweest in de familie van Ine. Hierdoor kwam van het één het ander. “Mijn grootvader is altijd basketbalcoach geweest, en mijn ouders hebben ook vroeger gebasketbald,” vertelt Ine. “Op deze manier ging dat eigenlijk vanzelf bij mij; in de tuin met de bal spelen, en daarna zelf op basketbal gaan. Met hard werken ben ik uiteindelijk gekomen waar ik nu ben. Op mijn vierde ben ik daarmee begonnen, en sindsdien nooit meer de hartstochtelijke passie kwijt geraakt. Op dit moment heb ik met mijn profcontract van mijn hobby mijn beroep gemaakt.”

Hoewel Ine 1m87 lang is, heeft ze toch meer weg van een forward. Toch zal ze meer willen bereiken als post speelster. “Veel mensen hebben mijn geadviseerd om meer inside te spelen, maar eigenlijk heb ik dat zelden gedaan. Ik was sinds kinds af aan al van het schieten. Nu wissel ik mijn spel af met schieten en de drives naar de basket. Toch zal ik zeker nog werken aan mijn inside spel, als zijnde het verbeteren van mijn postmoves onder de basket.”

Een warm clubgevoel bij Phantoms Boom

Niet voor niets heeft Ine jarenlang gespeeld in Boom. Met deze club heeft ze heel veel beleefd. “In Boom hadden we in de jeugd een redelijk goede lichting, met speelsters als onder andere Sam van Buggenhout. We hebben vaak in de finale van de Beker van Vlaanderen gespeeld en deze ook gewonnen. Boom is een fantastische club! Het is een warme club met een groot familiegevoel. Ik heb er altijd erg graag gespeeld, met coaches die echt over enorm veel kennis beschikken. Mijn eerste trainer was Marc Koreman. Hij is een trainer geweest die enorm veel jonge basketballers wat kon bijleren en echt het talent naar voren liet komen. Een goede trainer voor de jongste spelers! Vervolgens had ik Katia Torfs als coach. Ze is ook een enorm goede speelster geweest. Gaëlle Hertmans is een coach die ons enorm stimuleerde dat je met hard werken enorm veel bereikt. De begeleiding in Boom is altijd erg goed geweest, en dat is ook belangrijk; dat iedereen zich goed voelt en dat je veel bereikt!”

Kampioen geworden in de jeugd

In de jeugd maakte Ine veel bijzondere dingen mee. Ze heeft diverse bekeroverwinningen meegemaakt en ook een kampioenschap op landelijk niveau. “Zoiets is magisch!” beaamt Ine. “Iedereen die basketbal speelt, en competitief is, heeft als doel om prijzen te pakken. Het feit dat het ons met Boom in de jeugd is gelukt is een prachtige prestatie, en veelbelovend voor verderop in je carrière.”

Eerste Klasse

Op haar 18e was het zover. Ine maakte haar debuut in de Eerste Klasse namens Boom. “Veel speelsters spelen al op jonge leeftijd in de Eerste Klasse. Er zijn soms ploegen waarbij meiden van 15 jaar meedoen. Al snel kreeg ik veel minuten toen ik voor het eerst op dat niveau meespeelde, aangezien er toen in Boom niet veel centers waren. Ik speelde onder andere met Ellen Lauwers en Brittany Starling. Zij zijn enorm sterke speelsters, en hebben mij echt vooruit geholpen. Dat heeft mij enorm veel ervaring gegeven om het eerst jaar goed door te komen. Op deze manier probeer ik steeds verder te bouwen.”

Nieuw avontuur in Kortrijk

Na 17 jaar is het tijd voor Ine om nieuwe uitdagingen te trotseren. Komend seizoen zal ze in actie komen namens Kortrijk Spurs. “Ik heb alle vertrouwen in het aankomende seizoen,” vertelt Ine stellig. “De mensen zijn heel lief geweest en zorgzaam. Dat maakt dat ik mij al op mijn gemak voel. De verwachtingen zijn best hoog, maar als ik er het beste van maak komt het zeker wel goed!”

Interlandcarrière

Haar harde werken is niet onopgemerkt gebleven. Ine kreeg in 2018 een plek bij het Belgische onder 20 team.

Belgian Cats onder 20

“Bij onder 16 was ik tijdens een stage gevallen op mijn knie waardoor ik er vier maanden uit lag,” vertelt Ine. “Een jaar later bij onder 18 moest ik mee met onder 20, in Sopron. Het was overweldigend om daar aan mee te doen. Er speelden veel grote namen mee tijdens dat EK, zoals Laura Westerik, Kamilla Ogun en Satou Sabally. Dat waren toen al hele goede speelsters, en daar keek ik enorm naar op! België had toen een potentiële maar hele jonge ploeg. Als onder 20 er toen had gestaan met meer ervaring, dan had er meer in gezeten. Diverse speelsters hadden blessures of examens, dus moesten we het hiermee doen. Ons doel was om een plek in de A-divisie te behouden, en dat was toen gelukt. Het jaar daarna deed België het fantastisch, ook vanwege de doorbraak van Billie en Beckey Massey. De lichting van het jaar 2000 is een hele succesvolle lichting!”

De hoofdmacht van de Belgian Cats

Dit jaar ging er een nieuwe deur open voor Ine. Ze mocht zowaar in actie komen namens de hoofdmacht van de Belgian Cats. “In februari mocht ik Becky vervangen vanwege een voetblessure. Ineens kreeg ik een bericht om naar Washington te komen, heel onverwachts. Heel bijzonder om zoiets mee te maken! Het is voor iedereen een droom om een land te vertegenwoordigen, en spelen tussen grote namen. Dat is echt geweldig, ook om ons nog veel meer ervaring op te laten doen. Iedereen hangt samen in de nationale ploeg, zoiets te herkennen is in de cultuur van de Belgian Cats. Dat zijn echt de ingrediënten wat een team erg sterk kan doen presteren! Iedereen blijft erbij tijdens de wedstrijd, en middels een immense samenwerking bereiken we nog zoveel meer.”

WK 3x3 in Antwerpen

Samen met Laure Resimont, Julie Vanloo en Becky Massey werd Ine geselecteerd om mee te doen aan het WK 3x3 in Antwerpen. Eveneens een nieuwe uitdaging voor haar! “Het was een fantastische beleving om voor eigen land te mogen spelen! Persoonlijk was het mijn eerste ervaring op een groot 3x3 toernooi, maar ik heb echt immens genoten. Het was voor mij een meerwaarde om dit te mogen meemaken. Een EK is al heel speciaal, en een WK in eigen land al helemaal. Wellicht maak je één keer zoiets mee in je leven, dus ik ben echt enorm dankbaar dat ik erbij kon zijn!”

Er doen zich steeds meer nieuwe mogelijkheden voor in Ine haar carrière. Dat geeft aan dat haar talent en haar harde werken goudwaard is en dat deze enorm beloond worden! Foto's: FIBA 3x3

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.