Exponentiële ontwikkeling bij het grote Belgische talent Sam van Buggenhout

Gepubliceerd op 18 september 2021 om 12:00

Het 19-jarige talent Sam van Buggenhout studeert voor leerkracht secundair onderwijs voor de vakken LO/natuurwetenschappen. Dit doet ze in combinatie met sport, zodat ze haar studie daarmee op een haalbaar tempo volgt. Het afgelopen seizoen kwam ze op het hoogste niveau van België uit voor Phantoms Boom, maar ze gaat een nieuw avontuur aan. Komend seizoen zal ze in actie komen bij de meervoudige kampioen Castors Braine. De afgelopen jaren kwam Sam veelal uit rond gemiddeld 18 punten, en dus kan Castors Braine enorm boffen met een fantastisch talent als Sam!

Afkomstig uit een basketbalfamilie

Iedereen binnen Sam’s familie heeft gebasketbald. De keuze voor Sam was dan ook niet zo moeilijk. “Toen ik vier jaar was, ben ik voor het eerst in aanraking gekomen met basketbal,” vertelt Sam. “Mijn beide ouders hebben ook gebasketbald. Mijn mama heeft bij Centrumblad gespeeld, op Eerste Klasse niveau. Mijn papa heeft met de nationale ploeg gespeeld, en ook een tijdje bij Racing Basket Mechelen. Hij was ook coach bij de club in Pitzemburg, waar ik begonnen ben met basketballen. Daar heeft hij mij ook gecoacht toen. Mijn broers speelden daar ook, en op dit moment spelen mijn oudere broers niet meer en mijn jongere broer nog wel.”

Sterke ontwikkeling op de guard positie

Sam is aanvallend breed georiënteerd. Ze vormt op meerdere aspecten haar dreiging. “De point guard is mijn positie, hoewel ik ook op de shooting guard positie terecht kan. Verder ben ik vrij veelzijdig. Ik kan een screen zetten, passes geven naar mijn openstaande medespeelsters maar ook zelf het schot nemen. Voor mijn team wil ik zo nuttig mogelijk van dienst zijn. Momenteel ben ik meer een aanvallende speelster. Ik kan wel verdedigen, maar echt fullcourt druk opvoeren zou ik willen verbeteren. Dat is wat momenteel wat ontbreekt in mijn spel, maar dat vul ik op door slim te verdedigen en mijn tegenstander te analyseren.”

Diverse inspiraties

Is er iemand waar Sam een voorbeeld aan heeft genomen? Iemand van de Belgian Cats wellicht? “Ik vind Julie Allemand echt fantastisch! De manier waarop zij speelt vind ik subliem. Verder heb ik niet één type speelster die mij inspireert, maar verschillende speelsters en bepaalde elementen van hun spel spreken mij het meeste aan; Kim Mestdagh haar schoten bijvoorbeeld, Julie Allemand haar drives en spelinzicht en Emma Meesseman haar routine en ervaring.”

Succesvolle tijd bij Phantoms

Op jonge leeftijd kwam Sam uit op het hoogste niveau van België. Dankzij een zeer ervaren coach heeft ze enorm veel progressie gemaakt. “Van mijn vierde tot mijn elfde heb ik gespeeld bij Pitzemburg. Daar heb ik altijd in een team met jongens gespeeld. Na Pitzemburg ben ik twee jaar bij Sint-Katelijne-Waver gaan spelen, en vanaf dat ik 13 jaar was bij Phantoms Boom. Ik was nog heel jong, en mijn mama had daar eerder gespeeld. Het was zeer goede beslissing voor mijn verdere ontplooiing. Ik kwam terecht bij coach Sven van Camp, en daar heb ik een goede band mee opgebouwd. Hij heeft mij enorm veel geleerd, en mij gevormd tot de speelster zoals ik dat nu ben. Daar ben ik hem enorm dankbaar voor!

Het is aan de club om mij op een niveau te plaatsen waarvan zij denken dat dat mijn niveau en potentie is. Dat was op jonge leeftijd al de Eerste Klasse. Zoiets vond ik gelijk leuk, en de coaches staan stil bij elk onderdeel waar progressie uitgehaald kan worden. Dat maakt dat je steeds sterker wordt na elke match. Mijn verdediging is daardoor enorm vooruit gegaan, iets wat een must is op dat niveau. Het is leuk dat je goed kan scoren, maar 25 punten tegen krijgen helpt je niet naar een overwinning. Qua reflex en voetenwerk ben ik zeker erop vooruitgegaan.”

Intrinsieke motivatie; de sleutel tot succes

Gemiddeld 18 punten per wedstrijd scoren; dat is een enorme prestatie. Hoe heeft Sam dat soort vaardigheden ontwikkeld? “Wat ik altijd ambieer is extra trainen om sterker te worden,” beweert Sam. “Naast mijn clubtrainingen heb ik daarbuiten ook altijd getraind. In het begin was dat met Sven zelf, en tegenwoordig met Dominic Rossi. Deze individuele trainingen zijn enorm nuttig voor persoonlijke ontwikkeling op alle fronten. Het is heel belangrijk om dat soort trainingen uit te voeren. Hierdoor is mijn scorend vermogen omhoog gegaan, maar het helpt ook om onbewust bekwaam te functioneren op het veld.”

Een nieuw avontuur met Castors Braine

Met al deze ontwikkelingen is het logisch dat teams geïnteresseerd zijn in Sam. De veelvoudige kampioen van België, Castors Braine, mag zich de gelukkige noemen dat ze haar hebben benaderd. “Het is een spannend vooruitzicht, maar een belangrijke stap om te nemen. Ik hoop vooral dat ik veel stappen kan maken op verschillende vlakken. Ook zal ik op mezelf wonen, dus dat is ook een nieuwe uitdaging, maar dat gaat absoluut goed komen! We hebben voor komend seizoen veel ervaren speelsters. Dat kan mij veel weerstand bieden, dus zal ik merken dat niet alles vanzelf zal gaan en ik wellicht aanvallend op een andere manier aanwezig zal zijn. Het vergt veel creëren en oplossingen zoeken, en dat maakt het zeer uitdagend!”

Wat een geluksvogels bij Castors Braine om zo'n fantastisch talent te halen!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.