1 tegen 1 met Lore Devos

Gepubliceerd op 20 september 2021 om 15:30

Ze werd een fantastische aanwinst voor Colorado State, en voorheen bij Ieper, Gent en Waregem. Lore Devos is een sterk talent die zichzelf op prachtige wijze ontwikkeld heeft. Komend seizoen gaat ze een nieuwe uitdaging aan als eerstejaars prof in Zwitserland!

1.  Introduceer jezelf eens, wie ben jij?

“Mijn naam is Lore Devos, 22 jaar inmiddels. Ik speel basketbal vanaf dat ik zes jaar ben, en ben net terug van een Amerikaans avontuur in Colorado State. Daar heb ik vier seizoenen gespeeld, en nu ben ik er klaar voor om professioneel basketbal te spelen.”

2.  Hoe ben je begonnen met basketbal?

“Mijn broer speelde basketbal, en toen ik zes jaar was ben ik eens gaan kijken bij zijn match. Ik vond dat gelijk heel leuk, zo leuk dat ik aan mijn ouders vroeg of ik ook mocht gaan basketballen. Zodoende begon al snel mijn eerste training, en ben ik er nooit meer vanaf gegaan.”

3.  Waar begon jouw eerste training?

“Dat was bij VK Iebac in Ieper. Dat is waar ik begonnen ben met basketbal. Daar heb ik enkele jaren bij de jongens gespeeld, en later heb ik de overstap gemaakt naar de Blue Cats in Ieper. Daar hebben ook internationals als Hanne Mestdagh en Emma Meesseman gespeeld.”

4.  Wat voor type speelster ben jij?

“Ik kan op veel verschillende posities worden opgesteld. Vroeger was ik meer van het driven naar de basket, maar tegenwoordig ben ik ook meer van het schot. Op deze manier kan ik op meerdere plekken een dreiging vormen. Mijn twee- en driepuntsschoten gaan steeds beter. In Amerika heb ik vaak op de power forward positie gespeeld, maar bij de jeugd van de Belgian Cats werd ik soms ook als guard opgesteld. Nu is het de bedoeling dat ik op de small forward positie vaardiger wordt.”

5.  Wat maakt basketbal jouw passie?

“Ik vind het een fantastisch spelletje, vooral omdat je over de drive kan beschikken om steeds beter te willen worden! Je maakt ook veel dingen mee. Zo heb ik bijvoorbeeld een prachtig Amerikaans avontuur beleefd, en ben ik met de jeugd van de Belgian Cats naar verschillende landen geweest. Dat zijn allemaal dingen die je voor het leven meeneemt, en alle mensen die je leert kennen. Op het basketbalveld kan je ook alles loslaten.”

6.  Ben je door anderen geïnspireerd geweest?

“Vroeger keek ik enorm op naar Emma Meesseman. Zij speelde in de eerste ploeg van Ieper, dus elk weekend ging ik daar naar kijken. Ik vond haar toen al fantastisch, en zij is nu een wereldtopper geworden. Daarnaast kijk ik graag naar Diana Taurasi of Alba Torrens. Dat zijn echte wereldtoppers zoals Emma dat ook is geworden.”

7.  Je bent begonnen bij Ieper. Wat heeft die organisatie jouw gegeven qua beginselen binnen basketbal?

“Ieper beschikt over een zeer goede doorstroming van de jeugd. Ik heb onder andere met Elise Ramette in de ploeg gespeeld. Op landelijk niveau hebben we goed gepresteerd, en ook de beker van België gewonnen. Op deze manier word je steeds beter als basketballer.”

8.  Waar heb je daarna zoal gespeeld?

“Naast Ieper heb ik nog één jaar in Gent gespeeld, en nog één jaar bij ION Waregem. Daar heb ik ook in de finale van de beker gestaan. Daarna ben ik vertrokken naar Amerika naar Colorado State.”

9.  Hoe was het om in het begin in Amerika te zijn?

“Het was een stap om te nemen; alleen naar Amerika te gaan. Ik kwam bij zeer vriendelijke mensen terecht, en voelde mij gelijk thuis! De omgeving is prachtig en alles is zeer groot. Toen ik voor het eerst de zaal binnen liep, was ik volledig overrompeld dat ik daar mocht spelen!”

10.  Hoe verliep jouw eerste seizoen bij Colorado State?

“Het was enorm leerrijk. Als freshman is het niet altijd gemakkelijk om aan minuten te geraken. Toch mocht ik vaak wat minuten maken, en daarin deed ik enorm veel ervaring op.”

11.  In het tweede jaar was je goed voor 14 punten per wedstrijd. Hoe heb je die progressie beleefd?

“Ik wist wat er op mij af zou komen, en dat ik een grotere rol kreeg. Van alle ervaringen vanuit het eerste jaar heb ik enorm veel lering gehaald, en heb ik elke wedstrijd de ploeg willen helpen naar een hoger level. Ook heb ik mijn driepunters sterk verbeterd. Daar wilde ik aan werken voor in het tweede seizoen, en in Amerika kan je dat 24/7. Dat leek mij een mooie gelegenheid om te blijven oefenen op het schot, en daar is zeker resultaat uit gekomen!”

12.  Wanneer kwam je voor het eerst in aanmerking voor de nationale jeugdploeg?

“Volgens mij was ik 15 jaar toen ik met onder 16 naar het EK ben gegaan. Ik kwam op de topsportschool terecht waardoor je te maken krijgt met de selecties.”

13.  Wat heeft de jeugd van de Belgian Cats jou gebracht?

“Als je iedere zomer samen komt met de ploeg, dan krijg je de kans om goed te presteren op Europees niveau. Met dat soort toernooien kan je enorm groeien.”

14.  Is er een toernooi dat je nooit meer zal vergeten?

“Met onder 18 hebben we het toernooi gewonnen, en verder hebben we in Georgië met de jeugd-Olympische Spelen gespeeld. Daar moesten we voor geselecteerd worden, en we speelden tegen acht Europese landen. De ervaring om daar te zijn was heel bijzonder!”

15.  Gaan we jou nog terug zien bij de Belgian Cats?

“Dat hoop ik zeker! Het zou mij fantastisch lijken als ik op hetzelfde podium mag staan als waar de Cats zich laatst hebben bevonden: het EK en de Olympische Spelen.”

16.  Dan een ander bijzonder nieuwtje; je hebt een contract getekend bij het Zwitserse Fribourg?

“Dat klopt! Ik kijk er enorm naar uit, het zal mijn eerste professionele ervaring zijn binnen basketbal!”

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.