Yente Harkema blikt terug op een leuke basketbaltijd

Gepubliceerd op 13 augustus 2022 om 10:00

Tot afgelopen seizoen heeft Yente Harkema gebasketbald bij Landslake Lions onder 18. Voorheen is ze een combi aangegaan met meerdere teams: Hanze Stars Zutphen en MBCA Amstelveen tegelijk. Yente mag terugkijken op een mooie basketbaltijd, want het is niet veel spelers gegeven om een bijzondere combi als Hanze Stars en MBCA te vervullen!

Belangrijke speelster binnen de teamchemie

Niet alleen Yente is gaan basketballen. Doordat ze de trainingen van haar broer bezocht, begon het bij haar toch te kriebelen om ook te spelen. “Mijn broer speelde al basketbal bij WSV Apeldoorn,” vertelt Yente. “Ik ging altijd kijken naar zijn trainingen, en de trainer gaf mij een keer een bal. Ze vroeg of ik een keer mee wilde trainen met de mini’s. Vanaf dat moment ben ik steeds verdergegaan, doordat ik ook zag wat andere meiden op hoog niveau voor elkaar kregen. Dat leek mij ook altijd wel wat. Ik weet nog dat ik ook geïnspireerd was doordat mijn broer later de overstap van WSV naar basketbal Academy Zwolle maakte.”

Teamchemie en vertrouwen is zo belangrijk. Yente is een speelster die voor elk team belangrijk is; het bevorderen van een goede teamchemie. Immers; alleen als team realiseer je prestaties. “Ik heb heel lang in een jongensteam getraind. Bij Hanze Stars in Zutphen zat ik vijf jaar in een teams met vrijwel allemaal jongens. Hierdoor is mijn speelstijl niet verschillend met dat van mijn broer. Toen ik bij Landslake Lions ben gaan spelen was het wel even wennen om met enkel meisjes te spelen. Ik speel veelal op de guard positie, hoewel ik ook op de forward positie kan spelen. Wat ik probeer is om in de aanval sterk te kunnen functioneren, maar door mijn blessure van afgelopen jaar is dat er nog niet uitgekomen. Met mooi samenspel en afronding heb ik altijd wat willen betekenen, en toen ik tijdens een wedstrijd vijf driepunters erin schoot is mij dat ook gelukt!”

Een verdere stap; spelen voor Hanze Stars Zutphen

Van het een kwam het ander; Yente wilde en zou gaan basketballen. Dat is bij WSV in Apeldoorn begonnen, waarna er zich een nog grotere uitdaging voor haar zou voordoen! “Bij WSV weet ik nog dat ik erg graag naar de trainingen kwam, ten koste van alles. Ik zei veel gelegenheden af om te kunnen trainen. Twee jaar heb ik bij WSV gespeeld, maar spelen op landelijk niveau leek me enorm cool om mee te maken. De vader van Janna heeft mij gevraagd bij Hanze Stars. Deze uitdaging heb ik aanvaard, aangezien ik meer wilde doen binnen basketbal. De wedstrijden werden steeds uitdagender en daardoor leuker. We speelden op Tweede Divisie niveau. Je wordt dan ook geïnspireerd om net zo goed te worden als deze spelers.”

Een bijzondere combinatie: spelen voor Hanze Stars Zutphen en MBCA Amstelveen

Spelen in het oosten en het westen van het land; het zou veel reizen zijn geweest. Toch ging Yente deze uitdaging aan, iets wat haar ook sterker heeft weten te maken. “Het was wel te doen, want ik weet nog dat we veel zijn gaan carpoolen. Het was vooral een leuk jaar omdat je met jongens in Zutphen speelde en in Amstelveen met de meisjes gedurende het seizoen. Van de jongens leerde ik meer de fysieke strijd aangaan, terwijl bij de meiden leerde ik voornamelijk het samenspel. Met beiden tegelijk heb ik steeds meer weten te bereiken!”

Een aanwinst voor welk team dan ook

Afgelopen seizoen kwam Yente niet meer in actie vanwege een vervelende blessure. Basketballen lijkt nu ook niet meer mogelijk om te combineren met haar maatschappelijke carrière. Toch is Yente altijd een speelster geweest die namens elk team enorm veel kan betekenen. Naast dat ze goed tot scoren kan komen en trefzeker is, is ze iemand die in het belang van het team speelt en veel binnen de teamchemie veel betekent. Mocht ze weer spelen, dan is ze voor elk team een aanwinst!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.