Ruime winst voor Lokomotief meiden onder 18, thriller in het duel tussen Lokomotief jongens onder 14 en Apollo onder 14

Gepubliceerd op 28 januari 2024 om 12:00

Al vroeg in de wedstrijd wisten de onder 18 meiden van Lokomotief Rijswijk afstand te nemen van de bezoekers uit Voorburg CobraNova. Na rust werd het verschil steeds groter en had de thuisploeg het overwicht onder het bord. Een ruime winst van 91-32 zou dan ook het geval zijn. Spannender was het aan de andere kant, tussen Lokomotief onder 14 tegen BC Apollo Amsterdam. Vrijwel de hele wedstrijd stond Lokomotief voor, maar Apollo kwam steeds dichterbij. In het laatste kwart kwam Apollo door met een aantal belangrijke and-1's en afstandsschoten, had Lokomotief de kans om in de laatste seconde op voorsprong te komen, maar een sterk blok van Samuel van der Walle bezegelde de 63-64 overwinning voor Apollo.

Lokomotief meiden onder 18 VS CobraNova meiden onder 18

De bezoekers uit Voorburg beginnen sterk als Sophia Assil twee keer sterk naar de ring gaat. Al gauw komt Lokomotief met het sterke spel onder het bord via Milua Klamer. Zij zet de Rijswijkse thuisploeg op voorsprong, maar gaandeweg het eerste kwart ontstaat er een situatie waarin er veel ballen worden gemist. Lokomotief mist overigens een sterke schutter als Frederique Visser, maar ook Daphne Vestjens en Rosalie de Groot. De beweeglijkheid van Yuna van Vliet en Genesis van den Dungen zorgt aan het einde van het eerste kwart voor 16-6. Een moeizaam eerste kwart waarin veel scores onder het bord worden gemist. Vlak voor rust verandert dat als Danicia Pires sterk naar de basket gaan, en in de verdediging ook de aanval van CobraNova op slot zet. Als collectief gaat de thuisploeg verder. Eva Noordegraaf duikt achter elke mogelijkheid om de bal in bezit te houden. Ook is een sterk kwart weggelegd voor Chloe Boissier, en zodoende loopt Lokomotief uit naar 34-11 bij rust.

Lokomotief gaat er helemaal overheen als zij meerdere malen Milua Klamer weten te vinden. Als een sterke kracht onder de basket weet ze enorm toe te slaan. Haar kracht vergroot het verschil in alle opzichten. Sophie Debets en Eva van Ruiven doen mee met het uitbreiden van de voorsprong, en CobraNova komt totaal niet meer tot haar spel. Dit alles leidt tot een mega overwinning voor Lokomotief met 91-32.

Lokomotief jongens onder 14 VS BC Apollo jongens onder 14

In de onder 14 mannen Eredivisie zijn thuisploeg Lokomotief Rijswijk en BC Apollo Amsterdam ingedeeld in de A-categorie: de bovenste zes teams. Vorig weekend versloeg Lokomotief koploper MBCA Amstelveen met 69-63, en won Apollo na verlenging met 88-87 van ZZ Leiden. Dat bracht de bezoekers uit Amsterdam dichterbij de nummer één positie. De bezoekers beginnen ook goed in Rijswijk. Myles van der San is snel en behendig, en opent de wedstrijd met een snelle drive naar de basket. Bij Lokomotief doen Finn Hoppzak en Feije de Bruin wat terug, maar Samuel van der Walle houdt Apollo overeind. Lang zal het niet duren voordat de thuisploeg toeslaat in de wedstrijd, en laat zien waarom zij vorige week MBCA konden verslaan. Nathanyell Smith wordt gevonden van afstand. Met een driepunter bezorgt hij Lokomotief de voorsprong, en gaat vervolgens verder. De aanval van Apollo wordt afgestopt, en Smith is met zijn beweeglijkheid goed voor een groter verschil: 16-8. De thuisploeg heeft de smaak te pakken, zien ook de coaches boris Hoppzak en Nikki Rademaker. Roshaugn Smits is eveneens goed een voor drive naar de basket, en met een driepunter vergroot Maximilian Hoek de Rijswijkse voorsprong. Het staat 23-14 met nog een minuut te gaan in het eerste kwart. Lokomotief lijkt een gat te slaan na tien minuten, maar Apollo doet iets terug. Daarvoor zoeken zij naar Myles van der San. Niet alleen is hij snel, ook vanaf de driepuntslijn weet hij trefzeker te zijn. Hij verkleint daarmee het verschil, en even later als hij zijn tegenstander om de tuin heeft geleid zorgt hij voor 23-19 na het eerste kwart. De bezoekers weten het eerste kwart nog sterk af te sluiten, en gaan vervolgens door via Alexander Cavaggion. Het verschil is weer minimaal, maar opnieuw komt Lokomotief eruit via Roshaugn Smith die via een mooie pass wordt gevonden. Steeds als Apollo wat terug doet (via Myles Boone dit keer), dan gaat Lokomotief er weer vandoor. Dat is het beeld van de eerste helft, en dat gebeurt als Dimitar Rangelov het verschil weer op zeven punten zet. Opnieuw een klein gaatje voor de thuisploeg, maar die wordt weer wat gedicht via een jumper van Joao Santiago en de drive van Myles van der San: 39-34 bij rust.

Het is een wedstrijd van runs aan beide kanten: Lokomotief loopt uit, maar Apollo komt steeds terug. Aan het begin van het derde kwart komt Apollo opnieuw terug als Branco Wolff opent met een driepunter. Ze kunnen nog dichterbij komen, maar de volgende aanvallen worden niet omgezet in scores. Dat gebeurt wel bij Lokomotief. Zij vinden Sem Ying die zijn snelheid inzet om met een floater te kunnen afronden. Hierdoor komt Lokomotief opnieuw op een veilige marge terecht, maar Apollo gaat weer in de achtervolging. Zij blijven de beweeglijkheid inzetten, opnieuw via Van der San die de driepunter wederom vindt: 45-43, en 46-45 als Maximos Nikolopoulos er twee vrije worpen in schiet. Nog is het niet voldoende, en Lokomotief gaat weer uitlopen. Rangelov wordt onder de basket gevonden, en verzilvert een and-1 die het verschil weer laat groeien naar zeven punten. Apollo speelt zichzelf klem in de Rijswijkse verdediging, want die staat garant voor het pakken van meerdere steals. Uit deze steals weet Lokomotief haar voordeel te doen via de score van Finn Hoppzak: 55-48 na het derde kwart. Lokomotief opent het laatste kwart ook goed. Het is Maximilian Hoek die opent met een jumper. Het verschil is negen punten, maar dan breekt het moment aan van Philipp Gorshkov. Onder het bord dribbelt hij naar de ring, en weet langs zijn tegenstander een and-1 te verzilveren die Apollo op een kleinere achterstand zet: 57-52. Nog is het niet gedaan. Gorshkov komt opnieuw langs zijn tegenstander, en scoort wederom een and-1 waardoor het verschil ineens nog maar één punt is. Met 57-56 ziet Lokomotief haar voorsprong verdwijnen, maar ze slaan opnieuw toe als ze Feije de Bruin vinden die Lokomotief voorlopig op een veilige marge houdt. Echter nog voor je met je ogen kunt knipperen is daar Myles van der San die weer minimaliseert. Opnieuw is het verschil één punt, en Nathanyell Smith en Wolff herhalen hetzelfde scenario: 61-60. Met nog twee minuten te gaan is Lokomotief in balbezit, en kan de wedstrijd uitspelen met nog een score. De driepunter wordt genomen, maar deze gaat er niet in. Apollo staat op een achterstand van één punt verschil, maar kan dat ombuigen. Myles van der San is een aanjager, een driver op belangrijke momenten. Ook nu gaat hij voor de sprint naar de ring, en met succes. De voorsprong is met nog één minuut te gaan voor Apollo: 61-62. Coach Nick Swaen is op jacht naar opnieuw een overwinning in een uiterst spannend duel. Lokomotief zoekt naar een nieuwe aanval, en vindt onder het bord Feije de Bruin. Het is een puntje-puntje situatie: 63-62 voor Lokomotief. Apollo moet in één minuut een geslaagde aanval zien te vinden. Zij vinden Alexander Cavaggion die een cruciale and-1 benut en Apollo op 63-64 zet. Hij kan met een extra vrije worp het verschil op twee punten zetten, maar dat gebeurt niet. Lokomotief heeft haast, en lijdt balverlies waardoor Apollo de wedstrijd op slot kan zetten. Echter verliezen zij ook de bal waardoor de thuisploeg met nog vier seconden voor tijd de voorsprong weer kan terug pakken. Een goede pass bereikt Smith die de bal erin kan leggen. Hij gaat omhoog, kan voor een nieuwe overwinning zorgen na het duel tegen MBCA, maar zijn schot wordt geblockt door Samuel van der Walle waardoor Apollo wederom een minimale zege pakt door in Rijswijk te winnen met 63-64. Hierdoor staan zij gedeeld eerste met MBCA in de onder 14 Eredivisie.