Let’s meet Twan & Eva Noordegraaf

Gepubliceerd op 4 september 2021 om 10:30

Twan en Eva Noordegraaf zijn alle twee aangesloten bij basketbalvereniging Binnenland uit Barendrecht. Beiden hebben diverse inspiraties en hebben al snel hun plek gevonden. Wie zijn zij verder? We lichten ze uit middels wat vragen en antwoorden!

1.  Introduceer jullie zelf eens, wie zijn jullie?

“Ik ben Twan Noordegraaf, 16 jaar oud. Ik basketbal sinds mijn zevende bij CBV Binnenland in Barendrecht.”

“Mijn naam is Eva Noordegraaf, ik ben 13 jaar oud. Ik basketbal ook sinds mijn zevende bij CBV Binnenland.”

2.  Hoe is basketbal voor jullie ontstaan?

Twan: “Voorheen zat ik op atletiek, maar ik wilde zoeken naar iets nieuws. Hier in de wijk in Barendrecht zit de sporthal waar toen veel gebasketbald werd. Na het bezoeken van deze hal ben ik er nooit meer van af gegaan.”

Eva: “Toen Twan ging basketballen was ik aan het kijken bij een aantal wedstrijden van hem. Dat vond ik op dat moment erg leuk om te zien, en zodoende ben ik ook begonnen met basketballen bij Binnenland.”

3.  Hebben mensen binnen jullie familie veel aan sport gedaan?

Twan: “Wij komen eigenlijk uit een korfbalfamilie. Mijn moeder, en haar familie, heeft veel gekorfbald. Wij zijn de eerste die zijn gaan basketballen.”

“Het zijn toch allebei balsporten waarbij je de bal ergens moet ingooien,” lacht Eva.

4.  In hoeverre verschillen jullie qua spel van elkaar?

Eva: “Bij mij is dat natuurlijk net wat anders, aangezien ik op dit moment in een heel ander team zit. Ik speel zelf op de guard positie.”

Twan: “Ik speel ook op de guard positie, maar het spel dat je speelt wordt bepaald door je coach en ook in hoe het team gevormd is. Wij helpen elkaar wel door in de tuin een balletje te gooien of assists te geven.”

5.  Wat heeft jullie Binnenland jullie tot dusver gebracht op basketbalgebied?

Twan: “Door veel te kunnen trainen, krijg je meer ervaring binnen deze sport. Ik heb ook veel vriendschappen opgebouwd binnen het team. Het leren spelen van het spelletje en tegelijkertijd plezier hebben is iets wat Binnenland mij gebracht heeft.”

Eva: “Er is wel één coach die mij veel heeft gebracht: Judith van den Adel. Door haar tactiek ben ik steeds meer inzicht gaan krijgen, en ben ik steeds beter het spel gaan begrijpen. Daarnaast heb ik ook meer felheid op het veld gekregen, en een betere ballhandling. Ook hebben wij van dames 1 training gekregen, wat echt super tof is! Hierdoor merk je ook dat je steeds beter wordt. Ik kijk enorm tegen de dames op!”

6.  Eva: is er een basketballer waar je naar opkijkt?

“Nou, opkijkt,” zegt Eva. Ze moet even nadenken welke speelster het zal zijn. “Ik vind Natalie van den Adel een hele goeie speelster. Ze speelt momenteel in Spanje, en heeft daarvoor ook hier bij Binnenland gespeeld. We hebben haar ook bezocht bij 3x3 wedstrijden en het Nederlands team. Soms kwam ze kijken bij een training, of soms geeft ze training. Dat maakt dat zij een voorbeeld voor mij is.”

7.  Twan: je speelt op regionaal niveau. Heb je nooit de ambitie gehad om op landelijk niveau te spelen?

“Toevallig gaat dat waarschijnlijk komend seizoen gebeuren. Ik heb aan selectietrainingen meegedaan met onder 18 1, en heb ook een oefenwedstrijd gespeeld tegen Rowic uit Dordrecht. Het niveau zal een stuk zwaarder worden met veel en hard trainen, maar dat moet zeker te doen zijn. Eva en ik hebben ook getraind bij Basketball Academy Rotterdam, maar die is op 1 juli opgehouden te bestaan. Het was echt bijzonder om daar aan mee te doen.”

8.  Twan: heb jij een speler die jou inspireert?

“Van onze eigen club is dat Sjoerd van Vilsteren geweest. Hij heeft een tijdje bij Binnenland gespeeld, en daar ook gegroeid. Het was ook vooral mooi om hem zo aan de slag te zien binnen 3x3 basketbal, als The Flying Dutchman. Nu speelt hij weer bij Binnenland.”

9.  Eva: heb je de afgelopen tijd iets bijzonders meegemaakt binnen basketbal?

“Met onder 12 van Binnenland zijn we kampioen geworden. Verder hebben wij laatst de halve finale bereikt in Den Helder, en daar zijn wij uiteindelijk derde geworden. Ook een tijd om niet meer te vergeten. We hebben er hard voor getraind, met uiteindelijk dit als eindresultaat. Daarnaast heb ik ook vier keer meegedaan aan het Marlous Nieuwveen kamp. Hierdoor ben ik ook andere basketballers gaan kennen van andere verenigingen en ook andere coaches.”

10.  Waar zouden jullie over vijf jaar willen staan?

Twan: “Dan zou ik 21 jaar zijn, en dan zou ik bij het hoogste onder 22 team in actie komen, en wellicht ook bij heren 1.”

Eva: “Voor mij zou het dan onder 18 1 zijn. Dat lijkt mij echt een leuke uitdaging, ook om op dat moment op landelijk niveau te spelen.”

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.