Intense spanning bij de wedstrijden van BC Shooters in Bunschoten-Spakenburg

Gepubliceerd op 19 november 2023 om 09:00

In sporthal De Kuil in Bunschoten Spakenburg vonden een aantal zeer spannende wedstrijden plaats. Waar het minder spannend was, was bij het duel tussen de dames van BC Shooters onder 22 en B.O.B. Oud-Beijerland onder 22. Hoewel de Oud-Beijerlandse bezoekers in het begin nog sterk bij bleven, liep Shooters steeds verder weg. Eerder werd met 57-40 verloren van B.O.B., maar deze keer ging de winst met 71-32 naar de onder 22 dames van Shooters.

Zowel de dames van onder 14 als onder 16 van Shooters moesten het opnemen tegen MBCA uit Amstelveen. Beide duels leverden enorm veel spanning op: twee teams die tot het uiterste hebben gestreden. De winst kon meer dan 39 minuten alle kanten op gaan, maar in beide lichtingen ging MBCA er in de slotfase vandoor. Onder 14 van MBCA won met 72-80, en onder 16 van MBCA met 69-74.

BC Shooters dames onder 22 VS B.O.B. Oud-Beijerland dames onder 22

De scherpte en focus bevinden zich in de eerste minuten het beste bij de thuisploeg. Shooters maakt gebruik van de ruimte die ze creëren, waardoor Megan Woering tot scoren komt. In de verdediging maken ze het B.O.B. lastig, en daar maken Indi Alexander en Ingeborg Koelewijn gebruik van. Als Woering vervolgens nog een keer naar de basket snijdt staat Shooters al met 8-0 voor. B.O.B. neemt een time-out, en bedenkt een methode om beter in de wedstrijd te komen. Na drie minuten komt de eerste score van de bezoekers via een gewenste driepunter van Marry van Kampen. Bij Shooters gaat het wat moeilijker als B.O.B. een double-team verdediging inzet onder de basket. De schoten blijven daardoor onbenut, en is het Sarah Kranendonk die samen met Nine van Schaick en Suzanne Zwijgers de bezoekers op voorsprong zet. Deze voorsprong duurt niet lang, aangezien Shooters aan de andere kant hun open schoten erin schieten via Ingeborg Koelewijn en Daniëlle Kooter. Zij zetten Shooters op een 16-13 voorsprong na het eerste kwart. Waar B.O.B. in de beginfase nog goed bij kon blijven, gaat Shooters er in het tweede kwart vandoor. Steeds is het een andere speelster die sterk naar de basket gaat en een grotere voorsprong weet te realiseren. Eerst is het Woering die net als in het eerste kwart een verschil maakt, en ook als Annabel Post en Daniëlle Kooter sterk naar de basket gaan wordt het verschil groter. B.O.B. kan weinig beginnen in de aanval, en zodoende loopt Shooters uit naar 30-19 bij rust.

Gelijk na rust sprint Shooters gelijk naar een grote voorsprong. Ze pakken veel steals, en via de breaks van Esmé Vedder en Carlijn Korlaar lijkt er geen gevaar meer te zijn. Heel soms scoort B.O.B. nog terug, maar Shooters vindt als collectief de weg naar een veilige marge. Aanvallend en verdedigend weten ze wat ze te doen staan. Ingeborg Koelewijn houdt de marge groot als zij met sterke acties naar de ring gaat. Haar inbreng zorgt uiteindelijk voor 17 punten. Een serie scores van verschillende speelsters komen tot stand. Annabel Post maakt drives en weet sterk te schieten. Datzelfde geldt ook voor Daniëlle Kooter en Esmé Vedder. De kansen zijn gering voor B.O.B. dat niet door de verdediging van Shooters komt. Dat betekent een ruime overwinning voor de onder 22 dames van Shooters met 71-32 waardoor zij nu de tweede plaats overnemen van de bezoekers.

BC Shooters dames onder 14 VS MBCA dames onder 14

De nummers 3 (MBCA) en 4 (Shooters) tegenover elkaar in de onder 14 Eredivisie; dat kan een wedstrijd zijn om van te smullen qua spanning. In het begin lijkt het erop dat MBCA gelijk uitloopt naar een grote voorsprong. Het is Kensia Roseval die de wedstrijd opent met haar bekende behendigheid naar de basket. Roseval bewijst haar waarde dit seizoen voornamelijk in de onder 16 Eredivisie waarin ze laat zien door alles heen te kunnen: gaan voor de bal, duiken voor elke mogelijkheid en in de verdediging de kansen van de tegenstander dichthouden. Dit alles is in de eerste anderhalve minuut te zien in deze wedstrijd. Roseval pakt de steals, en stelt daarmee Sofiya Usanova en Retaj Kherrazi tot score: 0-6 voor MBCA. Voor wie had gedacht dat het gedaan is, heeft het goed mis. Shooters is zeker niet een tegenstander die je zomaar omver krijgt, en dat bewijst Ilse Beukers maar al te goed. Haar krachtige beweging naar de basket is een sterke hulp voor de thuisploeg, die vervolgens een tandje extra verdedigt. Eliza Heinen is namens Shooters ook een doordouwer, net als dat Kensia Roseval dat is aan de kant van MBCA. Ze pakt op een snelle manier de bal, en passt gelijk door naar Esmée de Graaf die op een sterke manier de fastbreak afrondt. Op dezelfde wijze gaat Beukers nog twee keer naar de ring om Shooters weer naast MBCA te zetten: 8 gelijk. Shooters beschikt deze wedstrijd niet over Mila de Feijter, en dat is in de verdediging een aderlating. Tegen BS Leiden stond ze haar tegenstander in verdedigend opzicht. Bij MBCA gaan Usanova en Roseval door met het scorende werk, maar Shooters heeft Ilse Beukers die op mooie wijze gewoon doorgaat namens haar team. Haar inbreng is goud waard voor de thuisploeg, en komt daarmee gelijk op 12 punten in de wedstrijd. Shooters staat met 14-12 voor, en dat kan meer worden als Ise Koelewijn op een snelle manier de bal verovert. Opnieuw een kans voor de thuisploeg om uit te lopen. Uitlopen doen ze zeker als ook Leah Beukers toeslaat in de rebounds en onder het bord. Het rebounden gaat Shooters goed af. Dat zijn de mogelijkheden die ze krijgen, en van deze mogelijkheid maakt Ise Bonneveld gebruik: 20-14. Het gaat goed bij de thuisploeg, maar die zien dat MBCA verdergaat met het tandem Roseval-Usanova. Hierdoor lijkt MBCA weer grip op de wedstrijd te krijgen, en weet meerdere keren de bal in bezit te houden. Scoren doen ze echter niet, en wie dat wel doet is opnieuw Leah Beukers met een and-1 deze keer. In de laatste minuut is het pingpongen met het balbezit, aangezien geen van beide teams óf terugkomt óf uitloopt. Het laatste antwoord is een jumper van Moira Klooker namens MBCA die de stand op 22-20 zet.

De bezoekers pakken ook scherp door gedurende het tweede kwart. Vanuit de steal passt Mila de Haas naar Angelina Te Vrede die daarmee gelijk maakt. Het gaat op en neer op dat moment. MBCA komt op voorsprong via Usanova, Shooters antwoordt terug via een aanvallende rebound en score van Daphne Schaap, en Tess Steegstra en Kensia Roseval tillen het verschil weer op naar 24-28. MBCA lijkt opnieuw uit te lopen, maar opnieuw weet Shooters terug te komen via de aanvallende rebounds die zij pakken. Het is dankzij Elise Kok dat er veel rebounds worden gepakt, net als Esmée de Graaf en Daphne Schaap. Beiden weten via deze elementen te scoren en terug te komen tot 28 gelijk. Shooters voert de druk op in de verdediging, en MBCA heeft het daar lastig mee. Vooral de passes komen op dat moment niet aan, en dat lukt wel bij de thuisploeg die in Daphne Schaap een gewenste kracht onder het bord heeft. Zij zet Shooters weer terug op voorsprong. Het loopt niet bij MBCA, en bij Shooters steeds beter. Eliza Heinen is een speelster met kracht en doorzetting. Deze doorzetting zet ze op een sterke manier in waardoor de voorsprong voor Shooters groeit: 32-28. Het is dankzij de vele aanvallende rebounds dat Shooters weer voor komt te staan, en via een aantal mooie passes van Carlijn van de Geest. MBCA weet dat, en bedenkt een plan om Shooters die rebounds niet meer te laten pakken. Ze vinden zoals altijd hun kansrijke doordouwer: Kensia Roseval. Haar kracht brengt wat goeds in voor de bezoekers, en zodoende gaan beide teams rusten met een minimale stand: 34-33 voor Shooters.

Chantal Heinen ziet dat haar ploeg op een sterke manier op voorsprong staat. MBCA staat derde in de onder 14 Eredivisie, en wil dat eens te meer bewijzen als zij hun sterspeelsters na rust op een goede wijze inzetten: Sofiya Usanova en Kensia Roseval. Dat gebeurt met succes, want zij brengen in totaal zes punten in in de eerste anderhalve minuut na rust. Toch laat Shooters het er ook deze keer niet bij zitten. Je bent niet zomaar klaar met ze. Altijd vinden ze een manier om weer in de wedstrijd te komen, en deze onder 14 ploeg die met onder 12 afgelopen mei kampioen is geworden laat dat gelijk zien. Esmée de Graaf is een prima talent onder de basket die haar inzet optimaal benut. Ze minimaliseert het verschil, en weet het schot van MBCA te blocken. Vanuit dit block komt er een nieuwe kans op een voorsprong. Leah Beukers laat die kans niet zomaar onbenut, en zorgt voor 41-39. Ook nu komt er een moment waarop MBCA haar rug recht. Dat weten ze steeds te vinden middels hun geroutineerde krachten. De voorsprong kantelt naar drie punten voor de bezoekers, maar je bent opnieuw niet klaar met de thuisploeg. Zij bewijzen zich als echte strijders die niet zomaar kapot te krijgen zijn. Elize Heinen pakt opnieuw een steal, zoals ze dat vakee heeft gedaan. Ilse Beukers was in het eerste kwart al goed voor 12 punten, op dezelfde sterke wijze zorgt ze voor een 46-44 nieuwe voorsprong voor Shooters. Het is stuivertje wisselen, al de hele wedstrijd. In beide teams heerst een sfeervolle bedoening, en vlak voor het einde van het derde kwart neemt Shooters afstand via Eliza Heinen en Elise Kok onder het bord: 50-45. Juist Kok ontwaakt in deze fase, en slaat toe als MBCA terug scoort. Ze is sterk in de afronding, en in het zoeken naar de confrontatie onder het bord. Bij MBCA is het zoeken naar de vertrouwde krachten, en dan zit je bij Roseval altijd goed. Haar overtuiging is goud waard voor de bezoekers, die door haar kracht naar een 54-55 voorsprong is gekomen na het derde kwart.

Meteen bij het uitnemen van de bal is Leah Beukers in het vierde kwart goed voor een nieuwe voorsprong voor de thuisploeg. Dat is de gewenste manier om te starten. MBCA gaat een nieuwe kans tegemoet. Ze missen het schot, en Shooters kan zoeken naar een grotere voorsprong. Echter worden er meerdere kansen onder het bord ook gemist aan hun kant. Iemand die koelbloedig blijft is Kensia Roseval die een geweldige wedstrijd neerzet voor MBCA. Met een and-1 realiseert ze een nieuwe voorsprong voor de Amstelveense formatie. Het verschil is minimaal, slechts één punt, maar Elise Kok wordt door Retaj Kherrazi foutief afgestopt en dus mag ze twee vrije worpen nemen. Kok faalt niet vanaf die positie, en zo staat Shooters weer met 58-57 voor. Het is nu echt stuivertje wisselen. MBCA scoort, en Shooters weer met De Graaf en zo gaat het door via Usanova en Leah Beukers. Uitlopen doen beide ploegen niet, en MBCA vindt wederom Roseval op weg naar de basket die goed is voor 62-64 voor MBCA. Op dat moment zoekt Shooters een nieuwe mogelijkheid, maar ziet Ilse Beukers op de grond liggen die de wedstrijd geblesseerd gaat verlaten. Een echte aderlating aangezien ze goed was voor 17 punten in de wedstrijd. MBCA krijgt de mogelijkheid om uit te lopen, en laten dat niet onbenut als Roseval wordt gevonden. Ook een insnijdende actie naar de ring van Tiara Pers is een geslaagde actie waardoor MBCA weg lijkt te lopen van Shooters: 62-68. Eerder zagen we MBCA een grote voorsprong opstrijken en Shooters terugkomen, en ook nu is dat het geval. Ondanks het gemis van Ilse Beukers geeft de thuisploeg niet op. Carlijn van de Geest en Elise Kok zijn erg sterk en zorgen voor een verschil van slechts twee puntjes voor MBCA: 68-70. Hoe ver kan de thuisploeg nog terugkomen, en redt Kensia Roseval MBCA? Carlijn van de Geest laat zich bij Shooters zien als een belangrijke kracht. Ze is snel, en pakt daarmee een nieuwe onderschepping. Shooters kan weer gelijk komen. Ze vinden Daphne Schaap onder het bord, maar haar poging strandt. Daarmee had Shooters op 70-70 kunnen komen met nog 2:30 te gaan. MBCA kan uitlopen, maar Shooters kan ook terugkomen. Opnieuw gaat MBCA zoeken naar Kensia Roseval doe haar talent laat excelleren in deze fase van de wedstrijd. Ze antwoordt met de belangrijke drive naar de basket. Shooters wil er nog niet aan. Carlijn van de Geest is opnieuw sterk onder de basket, en zorgt voor 70-72 met nog 1:45 te gaan. Kan MBCA dit afmaken of gaat Shooters een nieuwe impulse tegemoet? Roseval bezegelt de overwinning met haar inbreng naar de basket. Series scores benut zij, waardoor ze uiteindelijk op 30 punten zal eindigen. Ook Sofiya Usanova heeft een sterke inbreng met 28 punten. Dat is voor MBCA en coach Leon de Haas voldoende om met 72-80 te winnen, en door deze overwinning blijven zij op de derde plaats staan in de onder 14 Eredivisie.

BC Shooters dames onder 16 VS MBCA dames onder 16

Een nieuw duel tussen Shooters en MBCA is aanstaande: dit keer een bekerduel in de onder 16 competitie. De bezoekers beginnen goed aan de wedstrijd via de kracht onder het bord van Ivy Panka. Shooters speelt sterk als team, en dat maakt dat zij na eerste twee treffers van Panka gelijk toe slaan. Onder het bord zijn Jada Koelewijn en Josje Matthijssen goed met de mogelijkheden die zij krijgen. Samen met Jenthe Roos weten ze een 8-5 voorsprong te realiseren. Hoewel MBCA scoort via Jill Pinnock is het Shooters dat opnieuw Matthijssen zoekt, en wederom is zij goed voor een sterke inbreng namens haar ploeg. Op dat moment komt Hannah Mannaerts het veld op. Gelijk laat zij zien dat zij een sterke kracht in te brengen heeft. Een drive naar de basket wordt met succes verzilvert, en via een driepunter maakt zij gelijk: 13-13. Shooters ziet dat MBCA iets heeft gevonden in de aanval, en vindt zelfs ook iets via Marit Kok. Een mooie score, en dat is de driepunter aan de andere kant van Keslin Visser ook. MBCA heeft een flow te pakken, en kan verder uitlopen. Panka is goed voor een grotere voorsprong, al is het Mirre Roos die nog snel wat terugdoet namens Shooters: 18-22 na het eerste kwart.

De bezoekers lijken een goed gevolg te kunnen geven aan het eerste kwart. De aanvallende flow lijkt haar werking te kijgen als het Lila van Stein is die drive na drive benut. Zij en Annabel Vooijs zorgen voor een verschil van zeven punten in het voordeel van MBCA. Toch weet MBCA niet altijd als team te spelen. Er worden veel schoten lukraak genomen waardoor de scores uitblijven. Dat geeft Shooters de gelegenheid om wat terug te kunnen doen. Juist doordat zij wel op een betere manier als team spelen komen ze terug. Zo komt Matthijssen weer aan scoren toe, en geeft Judith Korlaar een mooie pass op Marit Kok die een scorende flow te pakken heeft: 34-35. MBCA scoort opnieuw niet, en via Estelle Laseur komt Shooters op een minimale voorsprong te staan. De voorsprong van zeven punten is verdwenen, en Laseur lijkt de smaak te pakken te hebben voor de thuisploeg. MBCA krijgt het heel moeilijk, en juist door de sterke verdediging en het teamspel van Shooters komt er een 41-37 ruststand op het bord te staan als Jenthe Roos op een sterke manier naar de basket gaat voor een and-1. De sterke passes van Evi Schaap en Emma Poort helpen daar ook bij mee.

Het sterke teamspel blijft van kracht na rust. Shooters heeft onder het bord Josje Matthijssen die op alle mogelijke manieren gebruik maakt van haar kracht onder de basket. Shooters blijft sterk spelen, zeker ook als Judith Korlaar het voor elkaar krijgt om Shooters verder uit te laten lopen: 49-44. MBCA blijft moeite houden in de aanval, maar weet via Kensia Roseval terug te komen in de wedstrijd. In de verdediging houdt ze op een bepaalde manier afstand waardoor de bal steeds bij een pass in haar handen terecht komt. Ze zorgt voor een kleine ommekeer in de wedstrijd, ook als zij vanuit de hoek raakschiet. Het verschil wordt kleiner, want beide teams blijven doorgaan met scoren. Via Estelle Laseur en Jenthe Roos staat het 55-52 na het derde kwart voor Shooters, ziet ook coach Gerda Poort-Heinen.

Weet Shooters de voorsprong te behouden? In elk geval mag MBCA als eerste beginnen aan het laatste kwart. Dat wordt op een goede manier gedaan als Ivy Panka onder het bord wordt gevonden. Het verschil is weer minimaal, en Shooters begint haar kansen onder het bord te missen. Daar wil MBCA gebruik van maken, en daar zal MBCA gebruik van maken. Panka is opnieuw goed onder het bord waardoor de voorsprong voor de bezoekers is. De voorsprong wordt groter als Vooijs de steal pakt en weet te scoren. Toch is MBCA voorlopig niet van Shooters af. Josje Matthijssen mag vrije worpen nemen, en dat gaat haar met succes af. Waar de thuisploeg wel moeite mee heeft is het pakken van de rebounds. Het is MBCA dat de aanvallende rebounds weet te pakken en via Panka en Ranya Hnassay weet uit te lopen naar 57-62 met nog vijf minuten te gaan. Op dat moment begaat diezelfde Hnassay een onsportieve fout namens MBCA, en is Estelle Laseur goed voor twee vrije worpen. Het balbezit is ook nog voor Shooters die kan minimaliseren of met een driepunter gelijk kan komen. Echter wordt er onder het bord opnieuw gemist, en iemand die aan de andere kant niet mist is Keslin Visser die meteen met links weet af te ronden: 59-64. Het gaat er hard aan toe. Beide teams willen naar de volgende ronde van de beker, maar het is MBCA dat lijkt uit te lopen als Lila van Stein een belangrijke and-1 afrondt. Shooters wil daar nog niks van weten, en komt via Jenthe Roos weer dichterbij met nog drie minuten te gaan. Het verschil is maar zeven punten, en voor beide ploegen zijn alle mogelijkheden nog open. Panka gaat omhoog, maar mist deze keer. Het is Amina Neefjes die op een belangrijk moment vier aanvallende rebounds pakt. MBCA kan daardoor verder zoeken naar nieuwe mogelijkheden, en vindt Pieke Kammeraat die koelbloedig een hele belangrijke driepunter erin weet te schieten: 60-70. Shooters moet met nog 2:30 te gaan een achterstand van tien punten zien weg te werken, en een beginnetje wordt daarmee gemaakt als Jenthe Roos weer scoort. Wat MBCA doet is opnieuw zoeken naar dezelfde methode. Pieke Kammeraat staat klaar om opnieuw af te vuren, en met succes: nog een driepunter van haar: 62-73. Het verschil is nu serieus naar een lichte kloof gegroeid. Toch geeft Shooters niet op, en Marit Kok houdt alle mogelijkheden nog open: 65-73. Het wordt spannend. Jenthe Roos is een koelbloedige kracht die met nog 45 seconden te gaan haar vrije worpen benut en zorgt voor een verschil van vijf punten. MBCA speelt de aanvallen niet zorgvuldig uit, en Shooters krijgt opnieuw kansen om verder terug te komen. Op de momenten dat het heel belangrijk wordt missen ze de vrije worpen en de kansen onder het bord. Op deze manier kan Shooters niet meer dichterbij komen en wint MBCA met 69-74 waardoor ze zich voor de volgende ronde van de beker plaatsen tegen Landstede Hammers.