Orange Lions winnen eerste kwalificatiewedstrijd van Oostenrijk

Gepubliceerd op 9 november 2023 om 22:30

Gelijk in de eerste minuten beslisten de Orange Lions in een uitverkochte Sporthallen Zuid de wedstrijd door gelijk een 20-4 tussensprint te plaatsen. Hoewel Oostenrijk wat terugdeed kwamen de Lions niet meer in gevaar. De nieuwe coach Vincent van Sliedregt kon beschikken over Emese Hof die na een jaar blessureleed weer in actie kwam, en hoe. Ze werd topscorer met 14 punten en pakte daarnaast nog eens 18 rebounds. Als collectief wisten de Lions te winnen van Oostenrijk met 64-45. Foto: FIBA Europe

De Orange Lions is sterk in de verdediging. Na de steal van Noor Driessen is het Emese Hof die voor de eerste score zorgt. Een mooie binnenkomer voor de center die er zo lang uit heeft gelegen. Oostenrijk komt niet tot scoren. Onder het bord hebben ze moeite met de verdediging die Emese Hof en Noor Driessen neerzetten. De Lions kunnen daardoor verder uitlopen, en dat gebeurt als Laura Cornelius en Laura Westerik de drives naar de basket inzetten en met succes afronden. De Lions staan 10-0 voor als Hof op zes punten komt te staan. Na vier minuten spelen komt de eerste score van Oostenrijk via een snelle uitbraak van Sarah Schicher, één van de speelsters met routine en ervaring namens de Oostenrijkse formatie. Het weerhoudt de Lions niet om iets terug te doen. Westerik komt opnieuw door met haar behendigheid, en Karin Kuijt zorgt met een backdoor voor 16-2. Een sterke start dus, en die wordt doorgezet met een driepunter van diezelfde Karin Kuijt waardoor de Lions een grote voorsprong pakken na het eerste kwart: 20-4. De sterke start wordt goed hervat. Opnieuw stoppen de Lions Oostenrijk af, en is het Esther Fokke die eveneens aanlegt vanaf de driepuntslijn. Oostenrijk wil iets terugdoen, maar lijdt balverlies. Iris Vennema kan met snelheid spelen, en dat doet ze ook met een sterke actie naar de basket: 25-4. Op dat moment is het aan Oostenrijk om iets terug te doen. Waar het schot ze in de steek liet in de eerste minuten gebeurt dat nu niet. Anja Fuchs-Robetin is een sterke kracht namens het Spaanse Cortegada met daar gemiddeld 15 punten per wedstrijd. Bij Oostenrijk wil dat nog niet lukken, maar ze komt beter in de wedstrijd als zij Oostenrijk een tussensprint bezorgt. Ook de inbreng van Lisa Zderadicka is gewenst. Oostenrijk plaatst zowaar een 0-10 run als Nina Krisper vanuit de hoek ook trefzeker is. Coach Vincent van Sliedregt besluit om een time-out te nemen. Emese Hof wordt weer in stelling gebracht. Een score van haar onder het bord is wat de Lions nodig hadden. Samen met Richelle van der Keijl zorgt ze voor een 31-17 stand bij rust.

Waar de Lions in het tweede kwart moeite hadden met de controle over de bal, lijken ze nu weer grip op de wedstrijd te hebben. De beide Laura's, Westerik en Cornelius, laten de Lions weglopen. Het verschil loopt op, zeker als de driepunter van Charlotte van Kleef wordt gevonden, op de manier zoals ze dat al een lange tijd bij Topkip Lions doet. Oostenrijk heeft in de eerste helft nog geen afstandsschot weten te verzilveren. Dat lukt nu wel als Sigrid Koizar en Sara Solyom de driepunter weten te vinden. De Lions trekken zich er niets van aan, en het is Janiek van Veen die eveneens een trefzekere afstandsschot erin weet te krijgen. De voorsprong groeit weer naar 20 punten als Kourtney Treffers goed is voor een mooie fade-away jumper die tevens een and-1 oplevert. Ondanks de driepunters van Koizar en Alexia Allesch komen de Lions niet meer in gevaar. Van Kleef en Cornelius schieten hun driepunters raak, en ook Lotte van Kruistum komt in de laatste drie minuten nog tot scoren. De Lions pakken een ruime overwinning als collectief met 64-45 en nemen het aanstaande zondag om 18:00 uur op in en tegen Kroatië.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.