BS Leiden onder 14 wint in Bunschoten-Spakenburg, net als H.S.V. Haren onder 16

Gepubliceerd op 5 november 2023 om 09:00

De onder 16 dames van BC Shooters uit Bunschoten-Spakenburg wachtten een lastige taak: spelen tegen de koploper van de onder 16 Eredivisie: H.S.V. Haren. Zij waren het afgelopen seizoen nog de kampioen van de onder 16 Eredivisie, en de bezoekers lieten dat in Bunschoten-Spakenburg gelijk zien. Door de winnen met 39-90 staat H.S.V. met zes uit zes overwinningen nog altijd op de eerste plaats.

BC Shooters onder 14 nam het in de onder 14 Eredivisie op tegen BS Leiden. In de tweede helft nam Leiden een ruime voorsprong, maar zag deze gaandeweg de eindfase minder worden. BC Shooters verdedigde sterk en vocht zich terug in de wedstrijd, maar verder dan 53-59 is de thuisploeg ondanks het sterke verweer niet gekomen. Foto: Natasha Adamic van Adamic Photography

BC Shooters onder 14 VS BS Leiden onder 14

Beide teams kennen elkaar nog goed van afgelopen seizoen. BC Shooters onder 14 speelde vorig jaar nog in de onder 12 Tweede Divisie in de landelijke finale in Zwolle tegen BS Leiden onder 12. Shooters werd toen kampioen van Nederland, en de thuisploeg van onder 14 opent de wedstrijd goed met twee keer een and-1 van Esmée de Graaf: een drive naar de basket, en zo gescoord. Zij maakt de eerste zes punten namens Shooters, maar Leiden heeft ook sterke speelsters tot haar beschikking. Wat te denken van Maaike Hoogeveen. Ze is sterk, behendig en onder het bord goed voor een 6 gelijke stand. De bezoekers gaan slimmer spelen. Ze gaan naar de basket om in de aanval de fout mee te krijgen. Dat levert veel vrije worpen op voor Nadia Hilla die haar vrije worpen en jumpshot met succes verzilvert. Leiden neemt daardoor een 7-12 voorsprong, maar ziet dat Shooters afgelopen seizoen niet voor niets in de onder 12 kampioen is geworden. Eliza Heinen is een doordouwer, een speelster met kracht en effort. Zij verkleint de achterstand van Shooters dankzij een sterk schot langs haar tegenstander. Het team van coach Chantal Heinen zet op dat moment Mila de Feijter het veld in, en dat heeft in de verdediging effect. Zij stopt meerdere aanvallen van Leiden af, en zodoende kan Shooters dichterbij komen. Dat lukt, en het is tevens De Feijter die het verschil minimaliseert onder het bord. Ook in de volgende aanval van Leiden heeft haar verdediging succes, en doordat Ise Koelewijn via een persoonlijke fout één vrije worp erin schiet staat het gelijk na het eerste kwart: 12-12. Aan het begin van het tweede kwart maakt Shooters het Leiden heel moeilijk in de verdediging. De bezoekers komen hierdoor niet tot scoren, en dat lukt bij de thuisploeg net wat beter. In de rebounds zijn het De Feijter en Leah Beukers die de rebounds pakken, en is het diezelfde Leah Beukers die haar ploeg weer op voorsprong zet. Beide teams komen op dat moment niet tot scoren, ook omdat er aan beide kanten veel balverlies wordt geleden. Het is Eliza Heinen die de vrije worpen erin schiet, en dat lukt bij Leiden na vijf minuten spelen via Hoogeveen. Het gaat Leiden op dat moment veel beter af. Dankzij hun verdediging komt Shooters niet meer tot scoren. Leiden komt met Maya Hilla vaak op de vrije worp lijn te staan. Zij bewijst haar kracht vanaf die positie door steeds raak te schieten. Leiden komt beter in de wedstrijd door de druk die zij in de verdediging opvoeren, en wel zo dat Shooters de bal niet kan passen bij het innemen van de bal. Leiden maakt gebruik van deze kansen. Faye Brouwer gaat omhoog om de achterstand te verkleinen. Na een nieuwe verdedigende druk is het Selina Boky die de steal pakt en gelijk weer terug scoort. Zo wil coach Sebastian Hilla het zien, en ziet dat Maya Hilla op knappe wijze weer vier vrije worpen raak schiet. Een sterke periode is voor haar weggelegd, en na een nieuwe steal is het Celia van der Bent die de steal pakt en via haar snelheid de punten verzilvert. Dit soort acties laat Leiden uitlopen naar een 24-30 voorsprong bij rust.

De bezoekers pakken door. Diverse speelsters weten hun krachten te bundelen om verder uit te lopen. Romy Verkooijen is in de verdediging alert getuige haar steals, en rondt meteen de eerste drie aanvallen oprij af voor de bezoekers: zes punten oprij van haar middels fastbreaks en floaters. Het verschil loopt op, ondanks de vrije worpen die Elise Kok weet te benutten. Leiden bewijst ook van afstand te kunnen schieten. Faye Brouwer krijgt meerdere kansen op een open schot, en haar schoten waaronder een driepunter zorgen voor een verschil van 18 punten: 26-44 dankzij het trefzekere spel van Brouwer. Shooters wil het verschil niet verder laten oplopen. Dat gebeurt niet wanneer zij beter gaan verdedigen en meer steals pakken. Het probleem is alleen dat zij door de passes ook veel balverlies lijden. De thuisploeg gaat opzoek naar sterke kansen, en vindt deze opnieuw via Elise Kok die zeven punten oprij weet te maken. Leiden scoort niet meer makkelijk, en Shooters wil verder gaan. Het begint steeds meer te lukken bij de thuisploeg, zeker als Ilse Beukers de verdediging van Leiden weet te omzeilen. Dankzij de inleggers van De Graaf en Heinen lijkt Shooters weer dichterbij te komen. Ze stoppen Leiden opnieuw af, en De Graaf zorgt voor de halvering van de voorsprong die Leiden had: 37-46. Leiden had even een voorsprong van 18 punten, maar is deze voor de helft kwijt. Verder dan dat willen de bezoekers het niet laten komen. Dat gebeurt ook niet als opnieuw de steals worden gepakt en de oversteek naar de basket met succes verloopt. Celia van der Bent en Nadia Hilla zorgen voor een verschil van 13 punten na het derde kwart. Leiden staat er goed voor, dat zeker. Ondanks de scores van Ilse en Leah Beukers gaat Leiden opnieuw opzoek naar Faye Brouwer. Dat lukt opnieuw goed, en het verschil is door haar floater naar de ring 15 punten. Toch wil Shooters er nog niet aan, en zet zo'n verdedigende druk neer dat Leiden niet meer tot scoren komt. In de aanval wil het steeds beter lukken. De steals die Carlijn van der Geest en Daphne Schaap pakken helpen daar bij. Opnieuw is het Elise Kok die haar kracht omzet in een belangrijke factor namens de thuisploeg. Ze knokt ervoor, opdat Shooters nog terug kan komen in de wedstrijd. Er zijn nog vier minuten te spelen, en daarmee komt Shooters op 47-58 te staan dankzij de inbrengt van Kok. Leiden scoort opnieuw niet, maar behoudt via meerdere steals van Hoogeveen de wens overeind om de wedstrijd in Bunschoten-Spakenburg op een sterke manier af te ronden. Echter pakt Shooters op haar beurt ook veel steals. Zo blijft de bal heen en weer gaan, zonder dat er nog frequent wordt gescoord. Esmée de Graaf scoort met nog twee minuten te gaan. Het verschil is weer minder dan tien punten, en Elise Kok pakt wederom een steal en scoort de drive naar de basket. Een mooie fastbreak moment die voor Shooters erg welkom is: 51-58 via Kok die zo'n belangrijke kracht is in de tweede helft. Er is nog anderhalve minuut te gaan, wellicht kan Shooters nog dichterbij komen. Leiden verliest weer de bal. Shooters kan nog dichterbij komen, kan nog winnen. Gaat Leiden dit soort fouten maken die ze fataal wordt? Echter zal dan alles moeten vallen bij Shooters, en dat doet het niet. Leiden scoort op haar beurt ook niet, en Esmée de Graaf doet dat wel: 53-59 met nog 40 seconden te gaan. Kan Shooters nog dichterbij komen? Leiden stond 15 punten voor met nog zeven minuten te gaan, en zijn deze kwijt. Shooters pakt opnieuw de steal. Ze kunnen het. Aan strijdlust ontbreekt het niet, net als bij Leiden, maar ze missen het afstandsschot dat ze dichterbij had kunnen brengen. Hierdoor blijft Leiden overeind ondanks het verweer van Shooters. De bezoekers winnen hierdoor met 53-59 en verstevigen de koppositie in de onder 14 Eredivisie.

Gevochten tot het einde, maar Leiden gaat de overwinning pakken dankzij hun betere trefzekerheid. Foto's: Natasha Adamic van Adamic Photography

BC Shooters onder 16 VS H.S.V. Haren onder 16

H.S.V. Haren is de koploper in de onder 16 Eredivisie. De bezoekers starten ook gelijk goed met Loïs Hamel die de drive naar de basket met succes afrondt. H.S.V. heeft meerdere wapens in huis, zoals de snelheid en behendigheid van Jente Bult zoals ze dat afgelopen seizoen ook al liet zien. Beide speelsters drukken hun stempel op de wedstrijd in de beginfase, waarbij Hamel gelijk goed is voor drie driepunters en Bult zich opnieuw laat zien met een drive naar de basket: 4-14. Shooters doet nog wat terug via de behendigheid van Mirre Roos en de jumpers van Estelle Laseur en Jada Koelewijn, en de rebounds van Josje Matthijssen. Dit zorgt voor wat verweer, maar H.S.V. loopt even later gelijk uit, wederom dankzij Hamel en Bult. Daar blijft het niet bij. Laura Nanninga en Karlijn Wesselink komen ook sterk tot scoren, en de snelheid en vaardigheid van Jip Goren blijft ook deze wedstrijd niet onopgemerkt. H.S.V. gaat met 10-24 het eerste kwart afsluiten, en gaan verder in het tweede kwart. Verdedigend houden ze Shooters van scoren af, en via de zussen Jip en Pien Goren loopt het verschil op. Shooters weet enkel via Marit Kok en Mirre Roos tot scoren te komen in het tweede kwart. H.S.V. heeft meerdere wapens in de aanval. Wat te denken van een mooie pass van Nanninga op een insnijdende Biene Blom, of de linkshandige drive van Icey Koster. H.S.V. weet elkaar goed te vinden, en weet ook het schot te vinden. Loïs Hamel is opnieuw goed voor een driepunter, en dat is Jente Bult ook waardoor het 13-51 staat bij rust voor de bezoekers.

Gelijk na rust zien we een andere Shooters uit de kleedkamer komen. Zij maken het H.S.V. moeilijk om de bal te passen naar een openstaande speelster. Zij maken daar in de aanval ook gebruik van, zeker ook als Jenthe Roos prachtige bewegingen naar de basket laat zien. Zij staat op in dit derde kwart waarin H.S.V. het moeilijker krijgt. Geleid door Emma Poort gaat Shooters verder in de wedstrijd, waarin het Jenthe Roos en Marit Kok zijn die de kansen in de aanval beter benutten. Ook Jada Koelewijn komt sterk door namens de ploeg van coach Gerda Poort-Heinen. H.S.V. ziet dat het niet meer zo makkelijk gaat als in de eerste helft, en coach Meghan Bass neemt dan ook een time-out. Jente Bult en Laura Nanninga komen daar het beste uit via diverse drives naar de basket, maar Shooters wint het derde kwart middels een sterke verdediging na de steals van Judith Korlaar en Evi Schaap. Aan het begin van het laatste kwart behoudt Shooters de beschikking over een sterke verdediging. Toch gaat H.S.V. opnieuw verder met het scorende werk, wederom dankzij de sterk spelende Jente Bult en Loïs Hamel. H.S.V. gaat daardoor ook haar zesde wedstrijd oprij winnen met 39-90 en staat daarmee nog altijd bovenaan in de onder 16 Eredivisie.