Cadi La Seu boekt derde overwinning in de EuroCup

Gepubliceerd op 2 november 2023 om 09:00

Vrijwel de hele wedstrijd stond Žabiny Brno, de nummer drie in de Tsjechische vrouwen basketbalcompetitie, op voorsprong tegen Sedis Bàsquet, ook wel Cadí La Seu genoemd. Het verschil werd zelfs zo groot dat Cadí La Seu aan een inhaalrace moest beginnen. Met een serie driepunters van de Finse international Lotta-Maj Lahtinen en Júlia Soler en een cruciale drive naar de basket van Elise Ramette wist de Spaanse formatie te winnen met 69-66 en boeken daarmee hun derde overwinning in de EuroCup.

De Tsjechische nummer drie van de competitie beschikt over een aantal ervaren speelsters, zoals Petra Záplatová: 31 jaar en een ervaren spelverdeler en schutter. Cadí La Seu heeft ook de beschikking over routine en ervaring, zoals Elise Ramette: de Belgische point guard van de Spaanse formatie die ook afgelopen juni Europees kampioen is geworden met de Belgian Cats. Zij laat gelijk zien waarom, en gebruikt haar snelheid om naar de basket te dribbelen en via links af te ronden. In het eerste kwart laten beide teams elkaar weinig toe in de aanval. De verdediging staat als een huis, en er worden veel schoten gemist. Met een driepunter zorgt Veronika Remenárová voor een 7-6 voorsprong voor Cadí La Seu, maar Žabiny antwoordt gelijk terug via Eliška Hamzová, een international namens Tsjechië. Hierdoor wordt het 7-8 voor Žabiny na het eerste kwart. Een lage stand na tien minuten spelen, maar Natálie Stoupalová wil daar met een driepunter verandering inbrengen namens. Ook Cadí La Seu valt niet stil. Carmen Grande geeft een mooie pass op Remenárová die de and-1 benut, en het is Sierra Campisano die met een driepunter Cadí La Seu op een 13-11 voorsprong zet, wederom via een assist van Grande. Dat is het teken voor Žabiny, zoals gezegd de nummer drie van de Tsjechische competitie, om met scherp te schieten. Allereerst gebeurt dat met een driepunter van Lou Lopez Senechal, waarna Petra Záplatová het heft in handen neemt. Met acht punten oprij, waaronder twee steals en twee driepunters, bezorgt zij Žabiny de voorsprong bij rust: 21-25.

Žabiny gaat door na rust, wederom dankzij de driepunters. Petra Záplatová is wederom goed voor de driepunter, en dat is Eliška Hamzová ook. Žabiny lijkt afstand te nemen. Ze schieten beter, verdedigen sterk en vinden in Záplatová een gewenste kracht om een verschil te kunnen maken. De voorsprong voor de bezoekers is acht punten, maar Cadí La Seu wil er uiteraard nog niet aan. Ze vinden Ana Palma die op een belangrijk moment ontwaakt. Eerst is ze goed voor een driepunter: 42-47, en vervolgens pakt ze gelijk een steal erachteraan. Daar wordt niet van geprofiteerd, en Žabiny doet dat wel via wederom Záplatová die haar routine en ervaring laat zien namens haar team. De kracht die Elise Ramette in haar heeft, namelijk een team als team kunnen laten functioneren met het verdelen van het spel, lijkt aan het einde van het derde kwart haar werking te krijgen. Ze bedient het spel, en haar medespeelsters zoals Lotta-Maj Lahtinen die ze vlak bij de ring weet te vinden. Het is vervolgens Ramette zelf die met een drive naar de basket toeslaat, maar Žabiny staat na het derde kwart nog altijd met 46-53 voor. Zij openen het laatste kwart ook via hun Amerikaanse center Elissa Cunane. Žabiny staat negen punten voor, en lijkt een goede tussensprint te nemen. Echter begaat Lou Lopez Senechal een onsportieve fout, en benut Ramette daar twee vrije worpen uit. Het balbezit is tevens ook voor Cadí La Seu, en die scoren opnieuw via Júlia Soler op assist van Ramette: 50-55. Na zo'n fout wordt de achterstand gelijk gehalveerd, en Žabiny verliest de bal. Lahtinen gaat er als een speer vandoor en verkleint de achterstand tot drie punten. Binnen een paar minuten is het weer een wedstrijd, maar Žabiny vindt de driepunter weer via Petra Záplatová en Natálie Stoupalová: 55-61 met nog vier minuten te gaan. Deze scores lijken voor Žabiny de wens te vervullen om te gaan winnen. Zo ver is het nog niet. Lotta-Maj Lahtinen antwoordt meteen terug met een driepunter. Cadí La Seu komt terug, en krijgt gelijk de bal terug na het balverlies van Žabiny. Daar maakt de thuisploeg gebruik van met wederom een driepunter. Júlia Soler is aan het kanon en zorgt voor een 61 gelijke stand. De thuisploeg ontwaakt op tijd. De bezoekers missen het schot, en Ramette gaat op zoek naar opnieuw de open speelster. Dat is wederom Júlia Soler die op schot is, nog een driepunter en belangrijker de voorsprong voor Cadí La Seu: 64-61 met nog twee minuten te gaan. Het wordt cruciaal nu. Žabiny mist opnieuw, maar mag wel vrije worpen nemen na een persoonlijke fout. Elissa Cunane benut ze allebei en minimaliseert het verschil. Cadí La Seu zoekt opnieuw naar het schot, maar mist deze keer. Iemand die niet mist is Petra Záplatová zoals steeds in deze wedstrijd. Zij zorgt voor 64-65 voor de bezoekers. Ze is goed voor 21 punten in deze wedstrijd waarvan 5 uit 8 driepunters. Na haar score zoekt Cadí La Seu opnieuw naar Júlia Soler die wederom aan het kanon is. Een miraculeuze driepunter zorgt voor een 67-65 voorsprong op assist van Margaret Bair, en eveneens 21 punten voor Soler. Met nog één minuut te gaan moet Žabiny met een antwoord komen, maar ze verliezen de bal. Cadí La Seu slaat opnieuw toe, met een insnijdende Elise Ramette die een cruciale treffer verzilvert: 69-65, 69-66 na een vrije worp van Žabiny. De thuisploeg verliest de bal en Žabiny kan met vijf seconden te gaan gelijk maken met een driepunter, maar die wordt niet gevonden. Cadí La Seu slaagt in haar inhaalrace en pakt de derde overwinning in de EuroCup door met 69-66 te winnen van Žabiny Brno.