Belgian Cats kampioen EuroBasket 2023

Gepubliceerd op 25 juni 2023 om 22:00

Hard werken wordt beloond. De Belgian Cats hebben dat bewezen in de finale van EuroBasket tegen Spanje. Driekwart van de wedstrijd stonden ze achter, maar een and-1 van Julie Allemand en de inbreng van Kyara Linskens zorgden voor een mooie ommekeer. De euforie is compleet met een 58-64 overwinning, kampioen van Europa zijn ze, een bijzonder mooie prestatie. Foto: FIBA Europe

Spanje is een ploeg met routine en ervaring. Hun topspeelster is Alba Torrens, die gelijk haar schutterskwaliteit toont met een jumper. Aan de andere kant is het uiteraard Emma Meesseman die hetzelfde doet. Beide topschutters laten zich gelijk zien. Het is een strijd tussen de favoriet van het toernooi tegenover de routine en ervaring. Torrens scoort opnieuw, en Meesseman is het die achtervolgt: 6 gelijk. Meesseman is goed voor alle zes de punten. Balverlies is wat de Cats voorlopig de das om doet, en de Cats kunnen Kyara Linskens moeilijk onder het bord bereiken. Spanje vindt Raquel Carrera via Laura Gil die onder het bord scoort: 12-6. Coach Rachid Meziane neemt na zes minuten in het eerste kwart een time-out. Spanje verdedigt zo sterk dat de Cats moeilijk tot een schot komen. Uiteindelijk wordt Julie Allemand gevonden die met een drive naar de basket het verschil verkleint. Spanje komt moeilijk tot een schot, en de Cats vinden Meesseman die weer wat terug doet. De Cats komen beter in de wedstrijd. Ze hebben meerdere scorende speelsters nodig. Niet alleen Meesseman, niet alleen Vanloo. Linskens gaat naar de basket, en verzilvert de and-1: 15-13. Reboundend heeft Spanje het voordeel. Carrera weet na het pakken van zo'n exemplaar de stand na het eerste kwart op het bord te zetten: 17-13.

Onder het bord begint Spanje sterk aan de volgende tien minuten. Paula Ginzo verzilvert met haar rechterhand de inlegger. De Cats komen ondertussen op acht keer balverlies. Casas weet daarmee uit te pakken. Een backdoor van haar brengt Spanje weer op een marge van zes punten. Ook qua schot hebben de Cats het lastig. Nog geen driepunter is erin gegaan, en bij Spanje des te meer. Casas slaat weer toe, met een driepunter dit keer: 24-15. De Cats moeten nu iets doen om een grotere kloof te voorkomen. Waar het de driepunters waren die er niet in wilden gaan, doet Julie Vanloo het nu wel. Zoals ze dat het hele toernooi doet, doet ze het nu op een belangrijk moment. Het is blijft een lichte kloof, vooral ook omdat het balverlies toe blijft nemen. Het tempo blijft laag in de aanval, maar toch leidt het tot een score voor Meesseman. De Cats blijven bij, en krijgen nieuwe mogelijkheden. Toch blijft dat verschil van zes op het bord. Dat komt voornamelijk door het vele balverlies in de passing van de Cats. Vlak voor rust staan ze op 11 turnovers. Toch wordt het verschil kleiner. Julie Vanloo weet drie vrije worpen raak te schieten, en zorgt voor 28-25. Bij Spanje blijft het schot er op vertrouwde wijze in gaan. Spelverdeler Maite Cazorla is goed voor de driepunter die het verschil weer op zeven punten zet bij rust: 32-25. Het balverlies is een cruciale factor gedurende de eerste helft, 13 in totaal waar Spanje 16 punten uit haalt.

Julie Vanloo; komt ze aan haar driepunters toe na rust? Foto: FIBA Europe

Spanje komt beter de kleedkamer uit. Laura Gil is sterk onder het bord en zorgt voor de score na rust. Op dat moment vinden de Cats het schot wat in de eerste helft niet wil vallen. Vanloo schiet de driepunter raak, wat voor hoopt zorgt: 34-28. Spanje scoort moeizaam, en de Cats vinden Meesseman die het verschil op nog maar vier punten zet, maar Spanje vindt Casas die met een driepunter op 14 punten komt te staan. Toch geven de Cats niet op. Allemand passt op Meesseman en scoort: 37-32. Het verschil blijft klein, en de Cats hebben weer een kans. Linskens neemt plaats op de vrije worp lijn, en faalt opnieuw niet. Het verschil is nog maar drie punten, maar Spanje schiet met scherp. Leonor Rodriguez zorgt voor 40-34. Opnieuw lijden de Cats balverlies, en daaruit scoort Carrera. Het verschil is weer acht punten, Spanje loopt weer uit. Opnieuw gaan de Cats door. Julie Vanloo gaat niet voor de driepunter, maar wel voor twee lekkere punten: 44-38. Rodriguez is een gewenste speelster gedurende dit kwart. Zij vergroot het verschil. Spanje loopt niet uit, en de Cats hebben Julie Allemand die voor een inbreng zorgt wat een momentum kan omkeren. Allereerst is ze goed voor een drive naar de basket: 48-40. Vervolgens mist Spanje vier schoten oprij, en is het Allemand die opnieuw gaat voor een drive naar de basket, beter nog een and-1: 48-43 na het derde kwart. Spanje ziet een voorsprong van tien punten gehalveerd worden.

Een cruciale eindsprint voor Julie Allemand, die weleens voor een kantelpunt kan zorgen. Foto: FIBA Europe

Spanje weet meerdere scorende speelsters te vinden. Na de inbreng van Rodriguez is het Gil die twee keer scoort. Echter is het Linskens die opstaat namens de Cats. Na twee vrije worpen komt ze ook door met een belangrijke driepunter: 52-48. Spanje mist opnieuw, en aan de andere kant vindt Antonia Delaere Emma Meesseman die het verschil haast minimaliseert: 52-50. Alles is nog mogelijk in deze finale. Op cruciale momenten verzaakt Spanje niet. Ginzo is goed voor opnieuw een schot, twee punten. Opnieuw is het Linskens die blijft scoren. Beide teams blijven in evenwicht, met een licht voordeel voor Spanje met twee punten. Ze brengen Alba Torrens het veld in. Spanje levert de bal in, waardoor de Cats op voorsprong kunnen komen. Meesseman realiseert zo'n voorsprong met een driepunter: 54-55. Gaan we nog wat meemaken in Ljubljana. Spanje levert opnieuw de bal in, en de Cats kunnen de voorsprong uitbreiden, met nog 3:40 te gaan. De Cats missen, en Torrens doet dat niet: 56-55. Meesseman mag op de vrije worp lijn plaatsnemen, en schiet er eentje raak: 56 gelijk met nog 2:50 te gaan. Spanje levert opnieuw de bal in, waarin de Cats scoren met Linskens onder het bord: 56-58 en opnieuw een turnover van Spanje.

Zal Kyara Linskens de derde schutter zijn die de Cats nodig hebben? Foto: FIBA Europe

De Cats hebben nieuwe kansen. Meesseman mag na meerdere gemiste driepunters van de Cats plaatsnemen op de vrije worp lijn. Beide vrije worpen gaan raak: 56-60. Spanje mist, maar de Cats leveren in. Komt Spanje met nog  29 seconden tot scoren, bij een stand van 56-60 voor de Cats? Spanje mist opnieuw, en Meesseman mag weer vrije worpen nemen. De eerste is raak, en de tweede ook: 56-62 voor de Cats met nog 20 seconden te gaan. Spanje moet nu heel snel iets terug doen. Ze missen, en komen niet meer dichterbij. Vrije worpen van Meesseman en Vanloo zorgen voor een bevrijdende eindstand van 58-64 voor de Belgian Cats die daarmee Europees kampioen wordt. Een topprestatie met bijzonder mooie speelsters die dit voor elkaar hebben weten te brengen. 

Goud in overvloed; wat hebben de Cats een weg afgelegd om het zo ver te laten komen. Bewonderingswaardig, en eens te meer het bewijs dat dromen werkelijkheid kunnen worden! Foto's: FIBA Europe.

Reactie plaatsen

Reacties

Erica
een jaar geleden

Gefeliciteerd!!!!! Kampioenen!!!