Belgian Cats naar de finale van EuroBasket 2023

Gepubliceerd op 25 juni 2023 om 09:00

Een halve finale wedstrijd geeft nooit zomaar garanties, al kan een voorsprong nog zo groot zijn. Tegen Frankrijk stonden de Cats bij rust met 44-30 voor, maar pas op het allerlaatste moment kreeg Frankrijk nog kansen om de overwinning te pakken. De Cats bleven uiteindelijk overeind, en met een 67-63 overwinning plaatsen zij zich voor de finale van EuroBasket 2023, welke op zondag 20:00 uur zal worden gespeeld tegen Spanje. Foto: FIBA Europe

Als Cats zijnde wil je een strakke verdediging van Frankrijk doorbreken. Dat doe je door scorend vermogen te zoeken, en dus op zoek te gaan naar Emma Meesseman. Met een sterke and-1 zorgt ze voor 5 tegen 4 voor de Cats. De score blijft aan de lage kant; enerzijds omdat de Cats veel balverlies lijden en Frankrijk tegen een laag percentage schiet. Meesseman wordt opnieuw gevonden, en schiet vanaf de driepuntslijn raak: 10-8. Verdedigend spelen de Cats het sterk uit. Hierdoor komt Frankrijk niet tot haar gewenste aanval, en is het Julie Vanloo die met een driepunter het eerste kwart beslist op 18-8 voor de Cats. Een sterke periode is ook weggelegd voor Bethy Mununga. Zij pakt veel steals en aanvallende rebounds, waarbij de Cats na meerdere pogingen tot score komen.

Frankrijk komt beter in de wedstrijd. Het schot van Marieme Badiane is een teken voor een comeback. Haar inbreng en een nieuw schot van Sandrine Gruda zorgen voor 19-14. Lang zal de comeback niet duren, want de Cats hebben een nieuwe driepunter gevonden. Sterker nog, en wordt met scherp geschoten door Julie Vanloo, die haar explosiviteit in deze wedstrijd wederom vindt. Drie keer weet ze raak te schieten vanaf de driepuntslijn. De Cats lopen hierdoor uit naar een grotere voorsprong. Ook Frankrijk wil weten dat ze kunnen schieten. Valériane Vukosavljević is sterk onder de ring, en verkleint het verschil opnieuw na de schoten van Vanloo. Het hoeft ook niet Vanloo te zijn die het driepuntsschot met bosjes erin kan schieten. Meesseman is net zo goed, en samen met de bommen van Julie Allemand en Antonia Delaere wordt het verschil zelfs 17 punten voor de Cats: 41-24. Daar zijn bij de rust nog meer 14 punten van over als na het Franse verweer Vanloo haar vijfde driepunter heeft verzilverd: 44-30.

In scorend opzicht laten beide teams elkaar niets toe na rust. Frankrijk weet hiervan beter te profiteren, maar ook niet op een effectieve manier. Af en toe komt Gruda met een inside score door, maar verder brengt het de Franse formatie niet. Steeds weten de Cats het verschil intact te houden. Mununga zet 51-38 op het bord. Op dat moment gaat het schot bij Frankrijk vallen bij één van de speelsters: Alexia Chartereau. Twee afstandsbommen zorgen voor een verschil binnen de tien puntengrens: 53-46. De Cats komen in het nauw. Ze scoren niet meer zo makkelijk, en Frankrijk begint dat beter te doen. Vukosavljević is ook goed voor een driepunter. Het verschil wordt daarmee nog maar vijf punten, en dan zijn er nog ruim negen minuten te gaan in de wedstrijd. Julie Allemand wordt gevonden door de Cats. Opnieuw weet de wegkapitein koel en zuinig te blijven. Een voorsprong van acht punten lijkt veilig, en dat worden er zelfs tien als Kyara Linskens sterk naar de basket gaat en afrondt. Frankrijk zet op dat moment een nieuwe kracht is: Marine Fauthoux. Ze is goed voor meerdere assists, en and-1's die het verschil verkleinen tot vijf punten: 63-58 met nog twee minuten te gaan. Wie blijft er overeind bij de Cats? Ze beginnen moeite te hebben met de Franse verdediging, een methode die dit toernooi vaak heeft geloond. Emma Meesseman wordt vanuit de hoek gevonden, en neemt het schot. Het lijkt een bevrijdende te gaan, een belangrijke treffer: 65-58. Toch geeft Frankrijk het niet op, en zoekt opnieuw het schot. Deze wordt gevonden in Janelle Salaun met een driepunter. Het begint cruciaal te worden, zeker na de score van Badiane met nog één minuut te gaan: 65-63. Ze Cats hebben het balbezit, maar Julie Alleman gooit deze mogelijkheid weg. Met nog één minuut te gaan kunnen de Fransen op voorsprong komen. Marine Fauthoux was meerdere keren goed voor een and-1, maar nu levert zij eveneens de bal in. De Cats hebben een nieuwe poging om de zege veilig te stellen. Daarvoor moeten zij een hele aanval uitspelen, en neemt Vanloo het schot die er niet in wil. Frankrijk heeft een nieuwe kans; op een verlenging of een voorsprong via een driepunter. Opnieuw zoekt Fauthoux de mogelijkheid, maar andermaal levert ze in. Dit is voldoende voor de Cats om te winnen. Via vrije worpen van Allemand wordt het 67-63 voor de Cats die daarmee naar de finale gaan tegen Spanje, zondagavond om 20:00 uur.