Belgian Cats realiseren monsterzege tegen Servië in de kwartfinale van EuroBasket

Gepubliceerd op 23 juni 2023 om 09:00

Dit overkwamen de Belgian Cats twee jaar geleden in de halve finale tegen Servië, in het bijzonder Kim Mestdagh: met nog 1,6 seconden te gaan stond Servië met 74-73 voor en had balbezit. Ze leverde de bal in aan de schutter van de Cats die meteen het schot loste en raak schoot. Er moest via de video-replay worden beoordeeld of deze treffer binnen de tijd was, maar dat was niet het geval. Op een enorm jammerlijke wijze betekende dat geen finale voor de Cats twee jaar geleden. Gistermiddag moesten de Belgian Cats tegen Servië in de kwartfinale van EuroBasket 2023 spelen. Hoe spannend het twee jaar geleden was, daar was nu geen sprake van. De Cats verpulverden Servië in alle opzichten, met maar liefst 93-53 waardoor zij zaterdag het duel in de halve finale aan gaan tegen Frankrijk. Emma Meesseman zette fantastische cijfers neer: 15 punten, 13 rebounds en 10 assists; een prachtige triple-double voor haar. Het collectief van de Cats presteerden groots tijdens deze wedstrijd. Foto: FIBA Europe

Kyara Linskens is de center van de Belgian Cats, en zet gelijk de toon in deze wedstrijd. Ze blockt meerdere schoten van Servië, en is onder het bord erg sterk in de afronding. Servië komt absoluut niet door de verdediging van de Belgische formatie heen, en des te beter gaat het aan de andere kant. Emma Meesseman pakt de steal, en passt naar de insnijdende Julie Allemand: 8-0. De Cats gaan door. Linskens gaat 1 tegen 1, en rondt sterk af: 14-0. De Cats staan al op een ruime voorsprong, die nog een wordt vergroot middels een driepunter van Antonia Delaere. Een betere start kan je haast niet wensen. Servië bevindt zich in hele grote moeilijkheden. Maxuella Lisowa gaat omhoog namens de Cats, en andermaal is het raak. Het verschil groeit al naar de 20 punten. Servië komt vervolgens eindelijk tot een geslaagde aanval, waarbij Mina Djordjevic de afronder is. De Cats zijn sterk, ook in het afstandsschot. Daarvoor wordt zoals steeds gezocht naar Julie Vanloo. Ze is uiterst trefzeker, en na een paar dribbels verzilvert ze haar schot op een zuivere manier. De Cats staan op een mega grote voorsprong na het eerste kwart: 28-8.

Nog zijn de Cats niet klaar. De bal gaat rond, en uiteindelijk weet Becky Massey Julie Allemand te vinden die niet alleen passend het spel kan leiden, maar ook trefzeker is met de driepunter. Het verschil blijft nog altijd op het bord staan, ondanks 0-8 run die door Djordjevic wordt ingezet. Servië is terug tot 15 punten, maar niet lang. De Cats vinden hun topschutter, en dat is zoals steeds Vanloo. Opnieuw is ze garant voor de driepunter die de run van Servië doorbreekt. Ondanks dat de Cats ruimschoots voor staat komt Servië aanvallend beter in de wedstrijd. Saša Čadjo is een geroutineerde schutter, en laat dat zien met meerdere driepunters. Servië komt beter in de aanval, maar de Cats gaan door. Delaere gaat de ploeg voor in de strijd, en zorgt voor 49-31 bij rust.

Na rust zoeken de Cats opnieuw hun schutter: Julie Vanloo. Ze is explosief met het driepuntsschot, ook na rust. Als collectief gaan de Cats door; middels assists van meerdere speelsters en het schutterswerk van Allemand die ook op scorend gebied enorm trefzeker is. In overvloed gaan driepunters raak: Laure Resimont neemt het schutterswerk van Vanloo over. Twee keer is haar linkshandige schot raak. Ook Allemand gaat omhoog: raak. Vanloo, opnieuw een kans op een driepunter: raak, voor de vierde keer deze wedstrijd. Door soort ballen staan de Cats ineens met 71-45 voor na het derde kwart. De wedstrijd is dan niets meer dan een formaliteit. De Cats gaan door, en laten Servië niet tot scoren komen. Lisowa is ook goed voor een driepunter, en het verschil loopt steeds meer op. Resimont is nog eens goed voor een driepunter, en Meesseman strooit met passes, pakt rebounds en komt op 15 punten tijdens deze wedstrijd. Ze weet een triple-double te pakken tijdens deze wedstrijd, een ongekend mooie prestatie. De Cats zijn sterk, hebben bijzonder veel kracht en gaan weer een ronde verder gedurende dit EuroBasket toernooi. Met een monsterzege van 93-53 hebben de Cats dat voor elkaar gekregen. Zaterdag spelen ze in de halve finale tegen Frankrijk.

Inderdaad, drie vingers omhoog bij de schoten van Julie Vanloo! Zij en de Cats laten geweldige prestaties zien! Foto: FIBA Europe

Reactie plaatsen

Reacties

Armand Trippaers
een jaar geleden

Als oeg zijn de Cats bij niet te verslaan door hun passing game en fastbreaks. Gewoon top om naar te kijken.