Orange Lions rolstoelbasketbalsters wereldkampioen

Gepubliceerd op 20 juni 2023 om 13:21

Opnieuw staan de rolstoelbasketbalsters in de finale. Een geweldige prestatie die opnieuw door de dames worden gerealiseerd. Tegen China wisten de Orange Lions steeds verder uit te lopen, en dat betekende met een eindstand van 57-34 opnieuw goud voor de oranje-leeuwinnen. Vanaf 2017 staan zij garant voor het pakken van gouden medialles in overvloed.

Orange Lions VS China

Bo Kramer gaat opzoek naar de score, of op zoek naar de andere scorende speelster: Mariska Beijer. Gelijk is haar eerste schot goed voor een score in de finalewedstrijd. De Orange Lions hebben eerder gespeeld tegen China, en wel in de finale van de Paralympics in 2021, waarin ze de gouden medaille wisten te halen. China mist de eerste schoten, maar ook de schoten van de Lions willen nog niet doeltreffen. Zenuwen alom bij beide teams, maar toch een score van Bo Kramer. China besluit binnen twee minuten al een time-out te nemen. In de verdediging domineren de Lions, zeker na een mooie stop van Beijer op het schot van Xiaolian Huang. Iemand die niet mist is zij, Mariska Beijer. Ze is goed voor een and-1 na haar schot. Na drie minuten pakt Huang de aanvalsrebound en scoort het eerste punt namens China. Het wil nog niet lukken met de schoten van Bo Kramer. China blijft hierdoor bij met een verschil van vier punten. China zoekt nieuwe mogelijkheden, maar begaat de aanvallende fout waardoor de Lions verder kunnen uitpakken. Dat lukt als na meerdere schoten Kramer goed is voor haar inlegger. Doordat de Lions zo dicht op het balbezit van China zit, komen zij moeilijk tot hun schoten. Beter gaat dat bij de Lions, zoals bij het schot van Carina de Rooij: 10-2. Het kan soms moeilijker zijn om een titel te prolongeren dan deze te pakken. Toch zou het voor de Lions geen probleem moeten zijn. Zij hebben al sinds jaar en dag de ervaring om dat soort wedstrijden te winnen. China is niet voor niets de andere finalist, net als bij de Paralympics, maar voorlopig blijven de scores aan hun kant uit. Bij de Lions loopt het ook niet vlekkeloos, maar houden wel een marge van acht punten. Het begint te lopen bij Kramer. Ze wurmt zich door de verdediging van China heen, en zorgt voor 16-5 na het eerste kwart.

Gelijk na de hervatting start China goed met het schot van Xiaolian Huang. De Lions lijden balverlies, en China kan dichterbij komen. Jitske Visser laat het schot niet toe waardoor China het moeilijk blijft krijgen met het schot. Toch lukt het als Xuemei Zhang nog een jumper raak schiet. China komt terug, en de Lions krijgen het moeilijker aan het begin van het tweede kwart. Wederom scoort Xuemei Zhang. Het verschil is daardoor nog maar vijf punten. De Lions zoeken naar een score, en vinden deze in opnieuw Beijer die voor wat ruimte zorgt. China is op schot, Xiaolian Huang is op schot, en verkleint het verschil opnieuw. China is weer terug in de wedstrijd bij 18-15, en coach Gert-Jan van der Linden neemt een time-out. Voorlopig wil het nog niet lukken bij de Lions. China kan het verschil minimaliseren, maar mist het schot. De Lions scoren in vijf minuten tijd drie punten. Toch blijven ze overeind. Julia van der Sprong vindt na haar rebound Beijer, en die vergroot het verschil weer tot zes punten en pakt bovendien de rebound na het schot van China. De Lions kunnen het verschil weer vergroten. Ze zoeken naar de mogelijkheden, en vinden 'General' Bo Kramer die de Lions nog meer ruimte geeft: 23-15. De Lions geven veel helpside bij de passes van China. Van daaruit staat er altijd een speelster vrij, in dit geval Suiling Lin. China blijft bij, China blijft beheerst, maar Julia van der Sprong wurmt zich door China heen. Ze krijgt de fout mee, en verzilvert de and-1. Doordat haar vrije worp er niet in gaat pakt Beijer de rebound en scoort: 27-17 voor de Orange Lions en 12 punten voor Mariska Beijer. De Lions staat 10 punten voor, en kunnen dat uitbouwen. Dat gebeurt als China opnieuw niet de rebound pakt en Kramer de tweede kans wel benut. China moet iets doen aan de achterstand van 12 punten, maar het schot laat ze in de steek. Dat gebeurt niet bij de Lions. Het zoeken is wederom naar Mariska Beijer, en hiermee laat ze zien dat ze de beste speelster van de wereld is. Even leek het erop dat China langszij zou komen, maar voor rust herstellen de Lions zich snel met een grote run. Deze run leidt tot een 31-17 ruststand voor de Nederlandse Orange Lions.

Na rust is het gelijk raak voor Jitske Visser. Haar schot treft succesvol doel. China weet niet wat te doen in de verdediging. Kramer scoort de and-1, en na de rebound is het Mariska Beijer die het verschil op 20 punten zet: 39-19. China komt niet tot een gewenste aanval, en de Lions des te meer, zo lijkt het. Andere speelsters dan Kramer en Beijer worden gevonden. Jitske Visser schiet met scherp, evenals Carina de Rooij die voor 45-21 zorgt. De tijd tikt door gedurende het derde kwart, waarbij China nog een keer een driepunter vindt in Suiling Lin. Gezien het feit dat het verschil al zo groot is, moet China nu al haastig op zoek gaan naar verzilverde aanvallen, ook al is er nog een kwart te gaan. China scoort toch opnieuw met nog drie minuten te gaan in het derde kwart: 45-26 via Tonglei Zhang. De Lions krijgen het moeilijker in de aanval. Meerdere schoten willen niet vallen, en daarom besluit Gert-Jan van der Linden opnieuw een time-out te nemen. De Lions blijven vervolgens overeind, en gaan met een voorsprong van 21 punten het laatste kwart in: 47-26 als Kramer nog een keer scoort.

Goud lonkt opnieuw voor de dames. De minuten tikken door, en het verschil is nog steeds 21 punten. China komt niet tot scoren, en zo houden de Lions een marge. Beijer weet van dichterbij en verderaf raak te schieten, en de marge te vergroten. Zo is het toch de routine en ervaring die de Lions naar wederom een wereldprestatie loodsen, met nog een score van Xena Wimmenhoeve. De Orange Lions rolstoelbasketbalsters zijn opnieuw wereldkampioen. In 2018 werd deze prijs al gepakt, en nu in 2023 is het wederom raak. Met 57-34 wordt gewonnen van China en zo komt er een reeks van zes jaar tot stand, waarin prijzen in overvloed worden gepakt door het Oranjelegioen.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.