Belgian Cats op tijd wakker tegen Italië

Gepubliceerd op 19 juni 2023 om 08:00

Tegen Israël en Tsjechië ging het heel gemakkelijk. De Belgian Cats schoten met scherp, en vonden elkaar zonder problemen. Italië maakte het de Cats, maar in het vierde kwart ontwaakte de Belgische formatie volledig en wist dankzij driepunters van Julie Vanloo te winnen met 72-64. Foto: FIBA Europe

Driepuntsschoten vallen aan beide kanten. Julie Vanloo opent opnieuw met een driepunter zoals steeds dit toernooi. Italië geeft gelijk antwoord op dat schot met eveneens een driepunter. Het is Jasmine Keys die het schot verzilvert, de 25-jarige schutter. De Italianen gaan verder. Onder het bord zorgt Olbis Andre voor een 3-7 voorsprong. Verder laten de Belgian Cats het niet komen. Antonia Delaere is sterk in de afronding van de fastbreak na de steal, en Kyara Linskens is sterk bezig onder het bord. De Cats herpakken de voorsprong: 9-7. Op dat moment wordt het spel even stilgelegd, want de elektriciteit in de accommodatie is uitgevallen. Alle lichten en apparatuur zijn uit, maar na een paar minuutjes is alles weer aan en kan er weer gespeeld worden. Bij de Cats is Emma Meesseman uiterst belangrijk. Na haar score valt het licht weer compleet uit. Dat betekent opnieuw vertraging voor beide ploegen. Erg vervelend, en voornamelijk vervelend voor de speelsters. Na opnieuw de hervatting gaan beide ploegen sterk verder in de aanval. Meesseman scoort meerdere keren, net als Vanloo die op zes punten komt. Andre is bij de Italianen goed voor meerdere inside scores, veelal op assists van Cecilia Zandalasini. Een mooie pass van Julie Allemand bereikt Bethy Mununga die de Cats op 26-22 zet. De Cats werken een hoog schotpercentage af: 82% tweepunters.

Italië gaat geforceerde schoten missen. Beter gaat het bij de Cats die via Meesseman opnieuw Bethy Mununga vinden: 30-24. Italië is weer aan bal, maar verliezen de bal aan Serena-Lynn Geldof. Na de gemiste schoten van de Cats pakt Geldof drie aanvallende rebounds en schiet haar vrije worpen raak. Na een tijdje weet Italië wat terug te doen. Cecilia Zandalasini wordt bij de driepuntslijn gevonden en schiet raak. De Cats blijven rond de driepuntslijn spelen. Desondanks vinden ze Julie Vanloo die opnieuw doorkomt met de driepunter. De voorsprong blijft de voorsprong intact, zeker als Vanloo wederom sterk is. Met een and-1 komt ze al op 11 punten, en zorgt voor 38-28 voor de Cats. In tegenstelling tot de wedstrijden tegen Israël en Tsjechië valt de tegenstander niet stil. Zandalasini verzilvert de fastbreak situatie, en na meerdere gemiste schoten van de Cats is het Francesca Pan die de driepunter erin schiet en het verschil verkleint naar vier punten. Meerdere schoten treffen geen doel bij de Italianen. Daar maakt Vanloo gebruik van. Een drive naar de basket brengt haar totaal op 14 punten. Net als je denkt dat de Cats gaan doorpakken, komt Italië terug. Becky Massey maakt de persoonlijke fout op een driepunter van Italië, tevens haar derde persoonlijke fout. Met drie vrije worpen van Pan, en met een drive afgerond door Costanza Verona komt Italië 22 seconden voor rust terug tot 41-39. De Cats maken gebruik van de laatste seconden voor rust. Allemand dribbelt langzaam de klok uit, dreigt zelf te gaan schieten, maar vindt in de laatste seconden Meesseman die voor de ruststand tekent: 43-39 voor de Belgian Cats.

Door veel balverlies is Italië teruggekomen in de wedstrijd. De Cats komen ook niet sterk de kleedkamer uit. De schoten vallen niet, en bij Italië gebeurt dat beter. Jasmine Keys en Olbis Andre zorgen voor een gelijke stand. Bij beide teams gaat het moeizamer in de aanval. Pas na 3,5 minuut komt de eerste score van de Cats via twee vrije worpen van Kyara Linskens. Italië mist series schoten, en de Cats lijden veel balverlies. Julie Vanloo staat vrij bij de driepuntslijn, en verzilvert haar poging: 48-45. Italië weigert te capituleren. Het schot van Cecilia Zandalasini is raak, en zorgt voor een voorsprong voor de Italianen. Ook de Cats laten het er niet bij zitten. Emma Meesseman schiet op haar beurt de driepunter raak, en Julie Allemand vervolgt met een and-1. De Cats staan vijf punten voor, maar niet lang. Italië blijft vanaf de driepuntslijn raak schieten. Het is Laura Spreafico die op aangever van Verona het verschil op twee punten zet, en na balverlies van de Cats zorgt Lorela Cubaj voor een gelijke stand na het derde kwart: 54-54.

De Cats krijgen het moeilijk. Er wordt opnieuw balverlies geleden, en Costanza Verona zorgt met een drive naar de basket voor een voorsprong van vier punten voor Italië. De Cats brengen hun startende vijf snel in het veld, want met nog zeven minuten te gaan staan ze vier punten achter. Het heeft succes. Julie Allemand vindt Emma Meesseman die onder het bord scoort. Bovendien pakt Meesseman de steal, en de Cats hebben een kans om langszij te komen. Ze vinden Julie Vanloo, die garant staat voor driepunters. Ook deze keer is het raak, haar vierde driepunter die de Cats op voorsprong zet: 61-60. Verdedigend houden de Cats Italië van scoren af. Opnieuw wordt Vanloo gevonden, en ook haar vijfde driepunter is raak. Een bevrijdende driepunter die de Cats laten weglopen van Italië. Ze winnen na een moeizaam duel van Italië met 72-64 en zijn daardoor met drie overwinningen de groepswinnaar van dit EK.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.