Twee halve finale duels voor de Orange Lions tegen USA tijdens het WK rolstoelbasketbal; de mannen uitgeschakeld, de vrouwen naar de finale

Gepubliceerd op 18 juni 2023 om 14:00

Lange tijd was het een gering verschil tussen de mannen van de Nederlandse rolstoelbasketballers en USA. Doordat USA in Jacob Williams schot na schot wist te verzilveren liep het verschil op. Vrije worpen en Williams zorgden ervoor dat USA zich plaatst voor de finale met 41-52, en de Nederlandse Orange Lions kunnen spelen voor brons tijdens dit WK.

Bij de dames ging het beter tegen USA. De toon werd na de rust gezet om af te stevenen op een grote overwinning, hoewel USA nog sterk terugkwam. Hierdoor komen de dames wederom in de finale te staan op een groot wereldtoernooi door te winnen met

Orange Lions mannen VS USA

Het zoeken is naar de veelvraat op scorend gebied bij de Orange Lions. Daarvoor vinden ze zoals vaak Mendel op den Orth die trefzeker is. USA mist de eerste schoten, en Matthijs 'Spiderman' Bellers is goed voor de volgende twee punten namens het Oranjelegioen. Niet voor niets staat USA in de halve finale, en dat laat Jorge Sanchez zien met zijn schot. Na balverlies van de Lions is het Jeromie Meyer die het linkshandige schot verzilvert, één van de beste schutters namens USA: 6-4. Sanchez draait zich naar de ring, weet langs veel spelers van de Lions te komen, en na meerdere rebounds zorgt hij voor de gelijkmaker. Lang zal deze gelijkmaker niet duren als Robin Poggenwisch vanaf de driepuntslijn trefzeker is, en Van den Orth de Lions op 11-6 zet. USA mist een hele serie schoten. Pas na een aantal minuten weet Bellers het verschil te vergroten met een treffer vanaf de linkervleugel. USA komt wel tot veel schoten, maar ze treffen geen doel. Een lage score van 13-6 komt daarmee na het eerste kwart op het bord te staan.

Het is niet dat de Lions groots gebruik maken van de vele missers van USA. USA verdedigt sterk waardoor de Lions moeilijk tot hun schoten komen. Ook leidt dat tot veel balverlies. Na een hele lange tijd weet USA te scoren, en wel via een driepunter van Jacob Williams. Toch blijven de scores erg schaars gedurende de eerste helft. Open schoten worden gemist aan de kant van de Lions, en bij USA zorgt Brian Bell voor een verschil van drie punten. Het missen van schoten blijft doorgaan, maar USA scoort ook niet aan de lopende band. Twee minuten voor rust zorgt Steve Serio voor een minimaal verschil. Na ruim acht minuten schiet Gijs Even de eerste veldscore raak namens de Lions, maar een and-1 van Jorge Salazar zorgt voor 16 gelijk. Zoals gezegd, de scores zijn uiterst schaars. Toch zijn het de Lions die via een score van Bellers op voorsprong komen bij rust: 18-16.

Scorend komen de Lions beter uit de kleedkamer. Mendel op den Orth is goed voor twee punten, waarna Robin Poggenwisch wederom een driepunter erin schiet: 25-18. Op dat moment begaat diezelfde Poggenwisch een onsportieve fout. Daaruit weet USA het verschil terug te brengen tot twee punten als Steve Serio het schot vanuit de hoek verzilvert. De Lions scoren niet, en dat doet Serio opnieuw die voor 25-25 zorgt. Wederom wordt Serio gevonden, en dat betekent de eerste voorsprong voor USA. De Lions brengen hun schutter in het veld: Mustafa Korkmaz. Zijn schoten staan vaak garant voor meerdere treffers, zo ook deze waardoor het gelijk staat. Opnieuw blijven, na een kleine opleving, de scores schaars. USA slaat een gaatje als Ryan Neiswender het schot op de vrije worp lijn lost: 27-31. Verder laten de Lions het niet verder oplopen. Wederom is Mendel op den Orth goed voor twee punten. De Lions hebben het laatste schot aan het einde van het derde kwart. Quinten Zantinge gaat voor het schot, maar mist waardoor het 29-31 staat na 30 minuten spelen.

Na een paar persoonlijke fouten aan het begin van het vierde kwart is het Robin Poggenwisch die een steal pakt en de Lions kansen geeft om weer langszij te komen. Het schot valt niet, en USA krijgt daardoor weer nieuwe kansen. Dat krijgen ze verzilverd als Trévon Jenifer scoort. De Lions gaan in de achtervolging. Poggenwisch draait en keer, en scoort, maar in de andere kant doet USA dat ook via een eenhandig schot van Jorge Salazar. Beide teams blijven in de race voor een plek in de finale. De rebounds lijken de doorslag te geven, en Williams zorgt voor 35-39 voor USA na zijn schot en meerdere rebounds die ervoor zijn gepakt. USA lijkt de gewenste positie te krijgen, zeker als Williams wederom scoort. Het kan niet op, zeker niet voor Williams. Zijn driepunter geeft de doorslag in de laatste anderhalve minuut: 38-46. De Lions missen en moeten fouten maken in de hoop dat USA vrije worpen gaat missen. Deze worden niet gemist, en met 41-52 gaat USA door naar de finale van het WK. De Lions hebben nog kans op een bronzen medaille.

Orange Lions dames VS USA

Voor het scorende werk wordt vaak gezocht naar Bo Kramer of Mariska Beijer. Laatste genoemde is goed voor de eerste vier scores namens de Lions. USA doet wat terug via Rose Marie Hollermann, maar Beijer slaat meteen toe met een and-1 die voor 8-6 zorgt. De Lions gaan door, en maken gebruik van de veel gemiste kansen van USA. Bo Kramer is twee keer goed voor een treffer die daarmee de Lions op een voorsprong van zes punten zet. USA neemt een time-out, en weet vervolgens wat terug te doen via Hollermann. Het blijft voorlopig de enige score voor USA na de time-out. Aan de andere kant scoort Bo Kramer de and-1. Veel open schoten worden door USA gemist, en iemand die niet mist is Beijer die met opnieuw een score (haar tiende punt) de stand op 17-8 zet. Ixhelt Gonzalez houdt de schade beperkt door met een drive naar de basket te zorgen voor een 19-11 stand na het eerste kwart.

De Lions zoeken naar het schot, maar verzilveren deze niet. Aan de andere kant gebeurt dat wel waardoor USA weer terug komt in de wedstrijd. Becca Murray verkleint het verschil tot vier punten met een schot net buiten de bucket. Coach Gert-Jan van der Linden besluit een time-out te nemen. Opnieuw lijkt Bo Kramer op tijd wakker te zijn, en wederom met een and-1. Toch valt USA niet stil gezien hun sterke afrondingen. De Lions nemen de tijd om tot een goede afronding te komen. Op dat soort momenten blijft Bo Kramer koel en zuinig, en vergroot het verschil weer naar acht punten: 25-17. De Lions blijven aan de goede kant van de score staan. Beijer pakt de steal, en gaat helemaal naar de aanvalshelft van de Lions om zo eenvoudig af te ronden. Geduld hebben in de aanval loont voor de Lions. Beijer komt met opnieuw een score op 16 punten. USA komt niet tot scoren. Cher Korver houdt de aanval in verdedigend opzicht dicht. Mariska Beijer scoort nog maar weer eens, en Julia van der Sprong vindt met een pass naar de ring Bo Kramer die de Lions op een 33-21 voorsprong zet. Het Oranjelegioen is goed op koers naar de finale, met opnieuw een score van Beijer. Met een voorsprong van 14 punten gaan de Lions comfortabel de rust in: 35-21.

Meteen na rust zet USA de toon door met een driepunter de tweede helft te openen. Becca Murray doet wat USA moet doen om terug te komen. Zowel Beijer als Hollermann blijven scoren, en ook Carina de Rooij scoort waardoor het verschil 13 punten blijft. Op dit moment lijkt het er niet op dat Beijer schoten gaat missen. Het verschil blijft groot. Toch komt USA nog door met een inlegger van Murray. USA geeft niet op, en probeert binnen de tien puntengrens te komen. Wederom maakt De Rooij dat ongedaan met een jumper. Het is na een nieuwe misser van USA Jitske Visser die met een drive naar de basket voor 47-32 zorgt. Het verschil wordt wederom gemaakt na rust. Een mooi moment vindt plaats vlak voor het einde van het derde kwart. De Lions pakken de steal, waarna Carina de Rooij over de middenlijn dribbelt. Ze passt naar Mariska Beijer, die vervolgens doorpasst naar Bo Kramer die succesvol onder het bord afrondt. Het verschil loopt hierdoor op, zo hoog op dat het voor USA niet meer te overbruggen is. Ook Julia van der Sprong bewijst haar waarde namens de Lions. Haar and-1 zet het verschil op 23 punten in het voordeel van de Lions. USA zet alles op alles om in de laatste minuten terug te komen. Het lijkt te gaan lukken. De Lions vallen in aanvallend opzicht stil. Bij USA is het Lindsey Zurburgg die met twee driepunter het verschil terugbrengt naar 12 punten: 67-55. De Lions scoren niet, en Zurburgg wel met twee vrije worpen: 67-57 met nog 2:22 te gaan. USA gaat al fouten maken om de Lions op de vrije worp lijn te zetten. Daarin moeten ze koel en zuinig blijven. Beijer, veelal de veelvraat op scorend gebied, mist beide vrije worpen, en USA kan dichterbij komen. Een spannend slot kan deze wedstrijd nog krijgen. Na de rebound scoort Zurburgg opnieuw die ontwaakt in de wedstrijd. Het verschil is minder dan 10 punten met nog twee minuten te gaan. De Lions stonden met 23 punten voor, en moeten nu hun hoofd erbij houden. Dat doet Julia van der Sprong op een heel belangrijk moment. Het verschil is weer 10 punten. USA moet komen, maar Beijer scoort wederom waardoor USA er niet meer aan kan komen, zo lijkt het. Daar willen zij niets van weten. Alles op alles wordt gezet, met twee belangrijke scores van Hollermann die het verschil steeds meer verkleint: 71-64 met nog 26 seconden te gaan. Verder dan 72-65 komt USA niet en zo plaatsen de Orange Lions zich voor de finale van het WK rolstoelbasketbal in Dubai.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.