Orange Lions dames plaatsen zich voor de halve finale op het WK rolstoelbasketbal

Gepubliceerd op 17 juni 2023 om 17:00

Gedurende de eerste helft leek het erop dat het een spannende wedstrijd kon worden voor de Orange Lions tegen Canada. Na rust veranderde dat beeld volledig, en voornamelijk dankzij een fantastische Mariska Beijer en een sterke verdediging kwam een plek in de halve finale niet meer in gevaar. De Orange Lions wisten te winnen tegen Canada met 66-47.

Ook in deze wedstrijd zijn de Orange Lions vanaf het begin al bij de les, zeker in aanvallend opzicht. Via Carina de Rooij, waar veel passes vandaan komen, wordt Jitske Visser gevonden die voor een 7-4 voorsprong tekent namens de Lions. Na een kleine tussensprint van de Lions, mogelijk gemaakt door Mariska Beijer, zet Canada aan. Via de schoten van Kady Dandeneau is het verschil minimaal, en via een kleine doorzetting zorgt Elodie Tessier voor de voorsprong voor Canada met nog drie minuten te gaan in het eerste kwart: 11-12. Daar laten de Lions het niet bij. Visser wordt opnieuw gevonden, en andermaal is het raak. De Lions willen de voorsprong uitbreiden, iets dat lukt als ook Bo Kramer scoort. Kramer werkt op scorende gebied een fantastisch WK af. Toch komt Canada terug dankzij een driepunter van Dandeneau waardoor het 19-17 sta na het eerste kwart.

Ondanks het verweer van Canada gaan de Lions verder. Het scorende drietal Kramer-Visser-Beijer zorgt voor een voorsprong van acht punten. Dat geeft wat ruimte, en ondanks dat Canada mee blijft scoren, doen de Lions dat ook. Kramer en Beijer laten de Lions uitlopen tot een ruststand van 35-28.

Na rust openen de Lions met wederom een score van Beijer. Het gaat op dat moment wat minder bij beide ploegen, waar simpele inleggers en open schoten worden gemist. Wie gaat dat als eerste afstraffen? Bo Kramer voorlopig nog niet. Waar haar schoten vaak garant staan voor twee punten, gebeurt dat tot twee keer toe niet. Aan de andere kant doet Dandeneau ook niets terug. Haar schot treft geen doel. Wie wel scoort, na een lange tijd, is Ilse Arts die het verschil op negen punten zet: 39-30. Op dat moment valt Canada ook niet stil. Arrin Young neemt het schot, en scoort, maar dat doet Beijer ook waardoor negen het aantal is waarbij de Lions het voordeel heeft. Mariska Beijer, draait en keert, vindt Kramer, maar andermaal scoort ze niet. Voorlopig gaan de Lions niet over de barrière van tien punten verschil heen. Op het moment dat veel toeschouwers dat denken scoort Beijer vanaf de kop van de bucket: 43-32, en gebeurt het dus wel. Canada is een andere tegenstander, en dat weten de Lions. Het is niet spelen tegen Algerije, Thailand of Japan. Na een serie gemiste schoten lukt het Kramer nu wel om te scoren en het verschil te vergroten naar 13 punten. Canada blijft missen, en iemand die niet mist is Mariska Beijer die voor 47-32 zorgt. Coach Gert-Jan van der Linden wil dat wel weten. De Lions zorgen ervoor dat Canada niet bij haar schoten komt, en pakt zelf meerdere rebounds. Andermaal wordt er gezocht naar Beijer, the hot hand op dat moment. Opnieuw neemt ze het schot, en dat betekent dat ze haar 20e punt maakt. Belangrijker is de voorsprong van 17 punten die de Lions pakken. De wens om de halve finale te realiseren komt steeds dichterbij. Canada weet na vijf minuten weer te scoren. Het is Dandeneau die het schot vanuit de hoek neemt en scoort, maar het blijft een grote kloof tussen de twee teams. De Lions pakken door, Beijer pakt door. Ze scoort aan de lopende band waardoor een groot verschil intact blijft na het derde kwart: 51-34.

De Lions gaan verder in het laatste kwart. Meerdere rebounds worden gepakt, en van daaruit is het natuurlijk Beijer die weet te scoren. Met 24 punten wordt ze gewisseld, en na de scorende impuls van Beijer wordt haar positie overgenomen door Xena Wimmenhoeve die zes punten oprij weet te maken. Het verschil is heel groot, en het is al geen vraagteken meer wie er naar de halve finale gaat. De Lions blijven op dominante wijze overheersten tegen Canada en gaan met 66-47 winnen waardoor de halve finale nu ook voor de vrouwen officieel een feit is.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.