Orange Lions rolstoelbasketbalsters sprinten in de laatste minuten naar de overwinning, Belgian Cats realiseren opnieuw een ruime overwinning

Gepubliceerd op 16 juni 2023 om 16:00

Het was duidelijk andere koek voor de Orange Lions tegen USA. Waar tegen Thailand, Japan en Algerije nog ruim werd gewonnen, was het vandaag anders. Na het derde kwart stond USA nog voor, maar de Lions rechtte haar rug in het vierde kwart via het scorende duo Bo Kramer en Mariska Beijer. Zodoende werd ook de vijfde wedstrijd tijdens het WK rolstoelbasketbal in Dubai gewonnen met 57-66.

Na een gigantische overwinning op Israël voor de Belgian Cats tijdens het eerste EK duel werd Tsjechië zelfs gedubbeld. Waar het verschil bij rust nog 13 punten was, wonnen de Cats met 15-45 de tweede helft, wat resulteerde in een mega verschil na 40 minuten. Ook de tweede wedstrijd gaat dus door de Cats gewonnen worden met 41-84. Foto: FIBA Europe

Orange Lions VS USA

Scorend krijgen de Lions het moeilijker, wat niet vreemd is tegen een tegenstander van formaat. Toch beginnen ze het beste aan de wedstrijd door de schoten die Bo Kramer weet te verzilveren. Vroeg in de wedstrijd staan de Lions dan al met 4-9 voor. USA laat de achterstand niet verder oplopen. Door toedoen van Natalie Schneider en Rose Marie Hollermann verandert de voorsprong in 12-11. Dat is het teken voor de Lions om de verdediging in de laatste drie minuten van het eerste kwart aan te scherpen. Dat lukt, en mede door de scores van Beijer en Kramer staan de Lions met 12-17 voor na het eerste kwart, met al negen punten voor Bo Kramer. USA hervat sterk, en heeft Rose Marie Hollermann die ook vanaf de driepuntslijn kan raak schieten. Toch spelen ze tegen meervoudige Europese-, Wereld- en Paralympische kampioenen op het gebied van rolstoelbasketbal. Dat laat Mariska Beijer reboundend, verdedigend en scorend eens te meer zien. Haar zes punten oprij bezorgt haar team een voorsprong van acht punten. De Lions staan er dus opnieuw goed voor, zelfs als Julia van der Sprong ook scoort en het verschil op 10 punten zet: 21-31. Toch krijgen de Lions voor het eerst tijdens dit toernooi te maken met verweer. USA heeft het laatste antwoord voor rust, en sluit de eerste helft via Hollermann af met 25-32; met negen punten voor Hollermann.

USA pakt door, wederom via Rose Marie Hollermann. Het verschil wordt kleiner. Vanuit de hoek komt USA opnieuw tot scoren. Courtney Ryan is daarin trefzeker, en even later zorgt Lindsey Zurbrugg voor een voorsprong voor USA halverwege het derde kwart: 36-35. De Lions krijgen het moeilijk, missen veel schoten en komen ook niet bij hun rebounds. USA profiteert hiervan. Opnieuw wordt gezocht naar Hollermann, en haar inbreng vergroot de Amerikaanse voorsprong tot 41-37. Vlak voor het einde van het derde kwart is het zoeken naar impulsen voor de Lions. In dat soort situaties zoeken ze veelal naar Mariska Beijer. Ook deze keer is ze belangrijk, en met zes punten oprij verkleint ze de achterstand tot twee punten na het derde kwart: 45-43. Het mag een belangrijk duo genoemd worden; Kramer en Beijer. Niet alleen zij weten toe te slaan op een cruciaal moment, ook Julia van der Sprong doet dat met een drive naar de basket die de Lions op een 47-49 voorsprong zet. Het blijft spannend, maar USA mist haar schoten, en de Lions pakken steeds meer rebounds. Beijer en Kramer zijn zo sterk in de afronding dat het verschil weer groeit in het voordeel van de Lions. Mariska Beijer komt daarmee op 31 punten. Het verschil is zes punten met nog vier minuten te gaan: 51-57. Wat kan USA daar nog tegen beginnen? Niet veel, want ze verliezen de bal. De Lions hebben nieuwe kansen om verder uit te lopen. Dat lukt, want Van der Sprong is opnieuw goed voor twee belangrijke punten. Deze inbreng zorgt ervoor dat de Lions niet meer in gevaar komen gedurende de resterende minuten. De vijfde overwinning wordt met 57-66 veiliggesteld, en zo kunnen de Lions zich opmaken voor de volgende ronde tijdens het WK rolstoelbasketbal.

De mannen van het Nederlands rolstoelteam hebben ook hun vijfde en zesde wedstrijd tegen Irak en Canada gewonnen. Hierdoor zijn zowel de mannen als de vrouwen op koers voor het wereldkampioenschap.

Belgian Cats VS Tsjechië

Net als tegen Israël beginnen de Cats goed aan de wedstrijd. Emma Meesseman was in de eerste wedstrijd goed voor 23 punten, en scoort nu ook in de beginfase van de wedstrijd. Verdedigend houden de Cats Tsjechië van scoren af. Meesseman pakt veel steals, heeft oog voor haar medespeelsters, en Julie Vanloo gaat verder met waar ze tegen Israël al mee bezig was: driepunters verzilveren. Ze is daarmee goed voor een 0-7 voorsprong. Tsjechië wil haar goede spel ook tonen, en doet dat met een drive naar de basket van Eliska Hamzova. Ondanks dat verweer is het voorlopig de Belgian Cats die de voorsprong uitbouwen. Onder het bord wordt Kyara Linskens goed gevonden door Bethy Mununga. De assists blijven ook in deze wedstrijd zichtbaar bij de Cats. Tsjechië mist, en de Cats hebben een snelle break te pakken. Linskens wordt wederom gevonden, dit keer door Vanloo. Het blijft de goede kant op gaan voor de ploeg in het donkerrood. Vanloo staat vrij bij de driepuntslijn, en dan weet je ongeveer hoe laat het is. Ook dit schot valt, en zo staan de Cats met 11-20 voor na het eerste kwart. Tsjechië lijkt beter in de wedstrijd te komen, getuige de driepunter van Tereza Vyoralova. De Cats maken dat gelijk ongedaan. Aan de hand van Meesseman groeit het verschil al snel. Ze is niet te stoppen, en haar inbreng maakt een voorsprong van 13 punten mogelijk bij rust: 26-39 en al 16 punten van Emma Meesseman.

We zien echter maar vier scorende speelsters bij de Cats in de eerste helft. Dat is echt te weinig, maar het deert de formatie tot dusver nog niet. Het is iets waar in de tweede helft aan gewerkt moet worden, en dat lukt. Becky Massey is attent in de verdediging, pakt haar rebounds en zorgt samen met een driepunter van Vanloo voor een verschil van 20 punten: 30-50. Meerdere speelsters gaan meedoen met het scorende werk, ook Laure Resimont; de speelster van de driepunters tegen Israël. Ook deze keer treft haar schot doel. Gelijk daarna is het opnieuw zoeken naar Resimont, en wederom is het raak. Als zij eenmaal op stoom is, mist ze ook amper. Tsjechië komt er absoluut niet meer aan te pas, en de Cats des te meer. De driepunter in de buzzer van het derde kwart van Becky Massey zegt al heel veel over hun kracht. Het verschil loopt steeds meer op, ondanks de driepunter van Renata Brezinova namens Tsjechië. De Cats antwoorden terug via Serena-Lynn Geldof. Een sterk vierde kwart is weggelegd voor Elise Ramette die met twee driepunters zorgt voor het grootste verschil en tevens de eindstand. De Belgian Cats verdubbelen het verschil met Tsjechië door met 41-84 te winnen. Zondagmiddag om 14:15 uur wacht het volgende duel van de Belgian Cats tegen Italië.