Fantastisch begin voor de Belgian Cats tijdens EuroBasket 2023

Gepubliceerd op 15 juni 2023 om 20:00

Driepunters, assists, samenspel en een bijzonder mooie wedstrijd; deze elementen kwamen aan bod voor de Belgian Cats tijdens het eerste EK duel tegen Israël. Iedere speelster had aandeel in het verloop van deze wedstrijd, waardoor een 108-59 overwinning officieel op het bord kwam te staan. Foto: FIBA Europe.

De Belgian Cats is een uitgebalanceerd team, met spelverdelers die al passend en trefzekerheid goed zijn voor het verloop van de aanval. Daarnaast hebben ze Emma Meesseman, een geweldenaar van een speelster. Ook belangrijk: Julie Vanloo die op prachtige wijze en spelinzicht overwint. Ook is zij goed voor de eerste twee driepunters namens de Belgian Cats, die daarmee op een 10-3 voorsprong komen. Ook onder het bord zijn de Cats sterk. Kyara Linskens is al sinds jaar en dag een dominante center, die zowel van binnen als van buiten erg trefzeker is. Israël laat zien dat ze ook wat in hun mars hebben. Yarden Garzon gaat voor het schot, en treft doel: 12-6. De 19-jarige schutter komt uit namens Maccabi Ironi Ramat. De Belgian Cats gaan door, en opnieuw met Julie Vanloo die een geweldig eerste kwart afwerkt met haar derde driepunter. Dat betekent dus al 9 punten van de 30-jarige routinier die afgelopen seizoen uitkwam voor Montpellier. Israël blijft ook raak schieten. De driepunters gaan er makkelijk in. Wederom is Yarden Garzon sterk voor drie punten, waarmee ze al op acht punten komt. Israël gaat door. Jennie Simms, een Amerikaanse met een Israëlische nationaliteit, gaat naar het bord en rondt sterk af. Zo ontstaat er een dynamisch eerste kwart, zeker ook in de laatste minuut van het eerste kwart. Julie Allemand neemt de backdoor naar links, en zorgt voor een verschil van zeven punten. Daar blijft het niet bij. Israël komt niet tot een goed schot, en de Cats doen dat wel met een driepunter van Laure Resimont die daarmee het eerste kwart op 28-18 zet voor de Cats.

De Belgian Cats spelen als collectief. Waar Vanloo vanaf de driepuntslijn erg trefzeker was in het eerste kwart, zo heeft Resimont dat overgenomen. Ze schiet gelijk haar volgende driepunter raak, en zet daarmee de Cats op een verschil van 13 punten. Het gaat maar door. Julie Vanloo vindt Resimont die driepunter nummer drie oprij raak schiet. Net als Vanloo komt Resimont op negen punten in de wedstrijd. Een lekkere binnenkomer voor deze scherpschutter. Dat wordt alleen maar beter. De overname is na het gemiste schot voor Resimont die, wederom na de pass van Vanloo, de and-1 verzilvert. 11 punten oprij dus voor Resimont, en dubbelt de voorsprong van de Cats: 36-18. Israël wil wat doen tegen de verdediging van de Cats, maar het lukt niet. Het wordt een groot verschil in het voordeel van de Belgische formatie. Aan de lopende band wordt gescoord. Becky Massey is samen met Meesseman (acht punten in de wedstrijd) en Vanloo goed voor een 44-18 voorsprong, ook mogelijk gemaakt door de and-1 van Maxuella Lisowa. Op dat moment legt Israël weer aan. Eden Zipel en Eden Rotberg verkleinen de achterstand tot 21 punten. Reden voor coach Rachid MéZiane van de Cats om een time-out te nemen. Ondanks het tiende punt van Meesseman blijft Israël schieten. Zipel is vanuit de linker hoek wederom goed voor de driepunter. Wie ook trefzeker is, is Vanloo. Opnieuw is het raak voor deze point guard, die ook samen met Allemand enorm veel assists op haar naam heeft staan. Iedereen staat op scherp bij de Cats. Wederom is de driepunter raak, deze keer van Julie Allemand die daarmee de stand op 61-34 zet bij rust. Explosiviteit in de aanval staat centraal bij de Belgian Cats.

Een werkelijk schitterende prestatie voor Laure Resimont, die aan de lopende band raak schiet! Foto: FIBA Europe

Kyara Linskens raakte in de eerste helft geblesseerd, maar het komt uiteindelijk goed voor de center van de Belgian Cats. Twee keer is haar pass op Emma Meesseman goed, waardoor het verschil op 30 punten uitkomt. Het schutterswerk blijft doorgaan. Israël schiet opnieuw vanaf de driepuntslijn raak. Eden Rotberg is deze keer de schutter. Ondanks dat is het bij Vanloo wederom raak. Met opnieuw een driepunter is het verschil weer 30 punten. Werkelijk alles bij de Cats leidt tot een dikke voldoende. Is het niet Vanloo die het spel weet te leiden, dan zeker ook Elise Ramette die met een mooi pass Antonia Delaere vindt. Weer is de driepunter raak, een treffer die voor 76-41 zorgt. Israël scoort niet, komt niet tot de gewenste schoten. Ramette weet het spel te verdelen, en vindt opnieuw een schutter. Dit keer is dat Laure Resimont die nog een driepunter erin schiet namens de Cats. Het kan niet op. De linkshandige schutter zit lekker in de wedstrijd, en schiet driepunter na driepunter raak. Ze is goed voor zes driepunters in de wedstrijd en 22 punten in slechts 15 minuten. Ook Emma Meesseman is goed voor een sterke productie in korte tijd. Ze is goed voor 23 punten in 17 minuten. Voor Julie Vanloo geldt 16 punten en vijf assists. De verdediging van Serena-Lynn Geldof en Bethy Mununga hebben effect, net als de rebounds van Becky en Billie Massey. Een blow-out is in alle opzichten uitgekomen, met een excellerende Belgian Cats dat op alle onderdelen Israël overklast. Dat leidt tot een 108-59 overwinning tegen Israël, dat enkel vanaf de driepuntslijn nog tegen 46% schoot. Een geweldige prestatie van het Belgisch team tijdens de eerste wedstrijd van deze EuroBasket editie.