Orange Lions onder 18 pakt eerste EK-overwinning tegen Noord-Macedonië

Gepubliceerd op 30 juni 2023 om 14:20

Ondanks een laag schotpercentage en een laag percentage aan vrije worpen is een overwinning voor het onder 18 team van de Orange Lions dames voornamelijk tot stand gekomen dankzij de verdediging tegen Noord-Macedonië. In de rebounds hadden ze Ilse de Vries en Nicky Hendrix, waarvan laatst genoemde een belangrijke effort had na rust. Samen met de 16 punten van De Vries en 11 punten voor Keona Douwstra komen we op een 64-43 overwinning voor de Orange Lions in hun eerste EK duel in de B-divisie in Sofia. Foto: FIBA Europe

Vanuit de double-team verdediging van de Orange Lions wordt bij Noord-Macedonië Klimentina Modeva gevonden die de eerste and-1 van het onder 18 toernooi verzilvert. Aanvallend wil het bij beide teams moeizaam lopen, gedurende de eerste drie minuten. Het is bij de Orange Lions enkel Keona Douwstra die met een jumper wat terug doet. In de verdediging dwingen ze de Noord-Macedoniërs tot geforceerde schoten en turnovers, een methode die coach Laki Lakner graag hanteert namens de Lions. Daarmee wist hij in 2018 brons te behalen met het onder 20 team van de Orange Lions. Op de manier zoals hij dat graag ziet gebeurt dat ook. Op de aanvalshelft van de Lions pakt Douwstra de steal en scoort. Wel maken de Lions veel persoonlijke fouten waardoor er vrije worpen komen. Voorlopig blijven deze onbenut, en binnen vijf minuten staan beide teams al in de penalty. Dat betekent dat bij elke fout (exclusief aanvallende fouten) vrije worpen komen. Eenzelfde scenario bij Noord-Macedonië vindt plaats als in de eerste aanval. Ana Angelovska vindt door de verdediging van de Lions Milica Nikolikj die onder het bord scoort. Aan de kant van de Lions doet Lois Vrolijk hetzelfde. Ze vindt onder het bord Ilse de Vries die scoort en wat terug doet. Ook nu staat de verdediging goed bij de Lions, alleen het scoren wil nog niet lukken. Veel schoten worden gemist, en bovendien wordt er balverlies geleden. Toch blijven de Lions overeind in het eerste kwart, en pakt Ilse de Vries veel rebounds. Na de veel gemiste schoten besluit coach Laki Lakner om een time-out te nemen. Een stand van 7-5 na zeven minuten is vrij laag. Bovendien staan zowel Nikki Kleyhorst als Keona Douwstra al op twee persoonlijke fouten. Toch komen beide speelsters weer terug op het veld, hoewel de fouten bij beide teams zich opstapelen gedurende de eerste 10 minuten. Anja Nachevska zet met vrije worpen allereerst beide teams op gelijke hoogte, en vervolgens Noord-Macedonië op voorsprong. Lang duurt de voorsprong niet. Safa Ramdhani is goed voor de gelijkmaker, waarna Douwstra opnieuw scoort: 12-10 en op zes punten komt. Douwstra is alert, pakt ook gelijk een steal en zorgt voor de overname. Na de rebound van Nicky Hendrix is het Lois Vrolijk die met een driepunter de stand na het eerste kwart op 15-10 zet voor de Orange Lions. Voornamelijk in de verdediging dwingen de Lions veel steals af bij Noord-Macedonië

Het gevaar is gelijk aanwezig als Keona Douwstra haar derde persoonlijke fout begaat. Het is bij Noord-Macedonië gelijk Ana Milovanova die de technische fout krijgt, waarbij de vrije worp er niet in gaat bij de Lions. Dat is ook een struikelpunt: 2 uit 7 vrije worpen voor de Lions op dat moment. Ook de persoonlijke fouten blijven zich opstapelen, of het moet te danken zijn aan de sterke verdediging van de Lions waardoor de tegenstander veel ballen weggooit. De Lions krijgen veel mogelijkheden om uit te lopen, maar vrije worpen blijven opnieuw onbenut, en ook Nikki Kleyhorst komt op drie persoonlijke fouten te staan. Veel aanvallende rebounds worden gepakt, voornamelijk door Nicky Hendrix, maar geen score wil verzilvert worden. De aanval is op dit moment de vijand van de Lions, die overigens een vijf-secondenovertreding begaat bij de inbounce. Dit maken ze meteen goed via een driepunter van Phoenix Stotijn die verzilverd wordt na de steal van de Lions: 19-11. Overigens staat Nicky Hendrix op drie aanvallende rebounds, en haar effort leidt tot een solide voorsprong. De Lions staan ondanks dat alweer vroeg in de penalty, en na 3,5 minuut in het tweede kwart komen er alweer vrije worpen voor Noord-Macedonië. Bozhica Stoevska benut deze, en de Lions missen opnieuw de driepunter. 2 uit 12 driepunters is geen lekker gegeven, en de combinatie Angelovska naar Nikolikj is alweer gevonden: 19-15. Een schotpercentage van 23% is heel laag, en willen de Lions hier goed uitkomen, dan zal dat omhoog moeten. Ook Phoenix Stotijn komt op drie persoonlijke fouten te staan, maar ook Noord-Macedonië laat vrije worpen onbenut. De enige die de driepunters erin lijkt te schieten is Stotijn die een voorsprong van zeven punten laat realiseren. Het zijn die steals die de Lions op voorsprong houden. De schoten treffen in grote getalen geen doel, en Marija Nikolov verkleint met een drive naar de basket de achterstand tot 22-19. In de laatste minuut is de inbreng van Ilse de Vries goed voor de nodige impulsen voor rust. Twee keer een score onder de basket zorgt voor een 26-19 ruststand. In de eerste helft zien we zeven punten voor Stotijn, zes voor zowel Douwstra als voor De Vries en vijf rebounds voor Lois Vrolijk. De Lions pakken veel steals, maar hebben een bijzonder laag field goal percentage van 25%, vooral door de 3 uit 20 driepunters in de eerste helft. Noord-Macedonië heeft eveneens 25% field goals, maar leveren maar liefst 17 keer de bal in gedurende de eerste helft. Er schuilt wel gevaar op het gebied van de persoonlijke fouten bij het team van de coaches Laki Lakner en Nadine Boesaart, want Stotijn, Kleyhorst en Douwstra staan al op drie fouten. Bij vijf fouten is het einde wedstrijd.

Belangrijke schoten voor Phoenix Stotijn vlak voor rust. Foto: FIBA Europe

Van de ene naar de andere kant weet Nikolov als eerste te scoren namens Noord-Macedonië na rust. Het lijkt soms alsof er een deksel op de basket van de Lions zit. Vier schoten treffen in korte tijd geen doel. Coach Laki Lakner heeft alweer een time-out genomen, want zijn ploeg komt niet in het ritme die hij wenst. Phoenix Stotijn bevindt zich in de gevarenzone met vier persoonlijke fouten. Ze wordt gelijk uit voorzorg gewisseld. De schoten willen nog altijd niet vallen, en dat wordt gecompenseerd met het aantal keren balverlies dat Noord-Macedonië lijdt. Na drie minuten komen de Lions weer in de penalty, maar na de steal van Milou van Vliet is het Kyara Bakker die voor de eerste score na rust zorgt voor de Lions. Na nieuwe steals is het opnieuw Bakker die de driepunter erin schiet. Wellicht is dat een teken dat het schot gaat vallen: 31-22. Ondertussen is Marija Nikolov bezig aan een sterke periode. Opnieuw een score van haar betekent 31-25, en acht punten voor haar. Ook de acht komt voor bij Ilse de Vries. Ze pakt rebound nummer acht, score nummer acht en na acht seconden zorgt ze op de vrije worp lijn voor 35-25. De Vries staat op 10 punten in deze fase van de wedstrijd. Ze gaat door, raakt op stoom als haar jumper er ook in gaat. De Lions begonnen uit te lopen, en veroveren opnieuw de bal. Turnover nummer 24 is dat dan al voor Noord-Macedonië, en vrije worpen van Nicky Hendrix zorgt voor 39-26. De verdediging van de Lions staat als een huis, want Noord-Macedonië krijgt niet één makkelijk schot. Ook Nicky Hendrix blijft bij de les wat betreft haar rebounds. Deze rebounds en vrije worpen zorgen voor nieuwe kansen, en een nieuwe score van Ilse de Vries. Het lukt beter bij de Lions in aanvallend opzicht. Van Vliet vindt met een pass Aretha Linger die onder het bord het verschil op bijna 20 punten zet na het derde kwart: 44-26.

Hendrix gaat gelijk verder. Ze pakt een steal en zorgt voor een drive naar de basket die het verschil vergroot. Zij gaat de ploeg voor in de strijd, waarbij haar effort de toon zet in de wedstrijd. Met een pass vindt ze Ilse de Vries die afrondt. Ook in het laatste kwart komen de Lions al vroeg in de penalty. Opnieuw komt Noord-Macedonië door via Nikolov, en leveren de Lions de bal in bij haar. Ze komen dichterbij. Klimentina Modeva en Milica Nikolikj zijn onder het bord sterk en verkleinen het verschil: 48-34. De Lions moeten met een tegenaanval komen, en dat lukt als Sara Ramdhani de driepunter erin schiet. Ook Douwstra scoort, maar Noord-Macedonië geeft niet op. In de hoek wordt Bozhica Stoevska gevonden die het verschil op 13 punten zet: 53-40. Ook nu wil het schot niet vallen, maar wel opnieuw bij Ramdhani die weer de driepunter vindt en de steal pakt. Vanuit de 2 tegen 1 actie scoort Kyara Bakker op haar aangever, en maakt het verschil in de wedstrijd. Dit kwart is het kwart van Safa Ramdhani, die de effort van Hendrix overneemt. Haar derde steal oprij zorgt voor een driepunter op haar aangever. Het is Lois Vrolijk die raak schiet. Een snelle tussensprint zorgt zodoende voor een ruime overwinning voor de onder 18 dames van de Orange Lions, die nog eens een driepunter van Keona Douwstra erin krijgen. Het wordt hierdoor 64-43 voor de Orange Lions tijdens dit eerste duel op dit EK onder 18 in Sofia, met 16 punten van Ilse de Vries. Een percentage van 31% field goals en 32% vrije worpen moeten beter gaan gedurende dit toernooi, maar daar hebben de Orange Lions zaterdagmiddag om 17:00 uur een nieuwe gelegenheid voor tegen IJsland.

Een tussensprint van Keona Douwstra was voldoende voor de overwinning. Foto: FIBA Europe