Belgian Cats onder 18 weten niet te winnen van Portugal, Orange Lions VU18 ruim onderuit tegen IJsland

Gepubliceerd op 1 juli 2023 om 19:00

Voor rust stonden de Belgian Cats nog met twee punten voor tijdens hun eerste EK duel tegen Portugal. Veel balverlies en een moeilijke verdediging tegen Portugal werden ze fataal waardoor ze met 66-51 hun eerste wedstrijd niet wisten te winnen.

Gisteren tegen Noord-Macedonië ging het al moeizaam voor de Lions. Dat veranderde niet tegen IJsland. Door schutterswerk in de tweede helft was een 75-44 nederlaag niet te voorkomen.

Belgian Cats VS Portugal

De Belgian Cats, spelend in het donkerrood, zetten hun aanval op via Sam Daelemans, één van de schutters in het team. Na het schot van Pauline Bayart is het Daelemans die wordt gevonden en goed is voor de eerste driepunter van de Cats. Ze gaan door, voornamelijk via Alicia Courthiau die een sterke periode afwerkt. De Belgische kracht is eerst goed voor de drive naar de basket, om vervolgens met een driepunter de voorsprong te vergroten tot 9-15 na het eerste kwart. Een goed begin voor de Cats, die gelijk vervolg geven via Daelemans die wordt gevonden via een mooie pass van Deborah Mukeba. Verder laat Portugal het niet komen. Ze slaan toe met een driepunter van Ana Pinheiro waardoor het verschil weer kleiner wordt. Dat is het teken om terug te komen in de wedstrijd, in het bijzonder bij Clara Silva. Ze is inside heel sterk, en verkleint de achterstand van Portugal. Onder het bord scoort ze de ene na de andere mogelijkheid, waardoor het verschil bij rust nog maar twee punten is: 27-29 voor de Cats.

Het vele balverlies van de Cats en daaropvolgend de vrije worpen van Portugal zorgen voor een tussensprint van 13-0. Het is veelal Inês Neto die het voortouw neemt namens Portugal. Gelijk na rust rechten de Cats nog één keer haar rug, komen zelfs op voorsprong, maar Portugal loopt gaandeweg de wedstrijd uit doordat zij scherper schieten en de Cat van scoren afhouden. Silva en Neto zijn de sterkhouders en laten Portugal verder uitlopen. Zij winnen met 66-51 van de Belgian Cats tijdens het eerste duel.

Orange Lions VS IJsland

Waar de Orange Lions tegen Noord-Macedonië moeite hadden met het driepuntsschot, is het Phoenix Stotijn die als eerste opent met een succesvolle driepunter. Opnieuw gaat het dan moeizaam in de aanval, en IJsland weet toe te slaan met eveneens een schot van afstand. Hulder Gunnsteinsdóttir is goed voor een 7-4 voorsprong voor de IJslandse formatie. De Lions laten het daar niet bij zitten. Scorend komen ze door met Nikki Kleyhorst en vrije worpen via Keona Douwstra. Een 12-13 voorsprong wordt daarmee gerealiseerd, mede door de vele vrije worpen die de Lions meekrijgen. Doordat van de 13 vrije worpen in het eerste kwart maar zeven keer wordt raak geschoten, en IJsland 5 uit 6 vrije worpen verzilvert en scoort via de drive van Anna Magnusdottir, staat IJsland met 15-14 voor na het eerste kwart.

De Lions forceren, en schieten veel zwaar verdedigde mogelijkheden. Op de vrije worp lijn blijven net als tegen Noord-Macedonië veel punten onbenut. Toch is het Keona Douwstra die met haar bekende step back schot de Lions de eerste punten bezorgt. Lang zou deze voorsprong niet duren. Fjola Gunnarsdottir dribbelt naar de ring, houdt in, en verzilvert de and-1. Het probleem bij de Lions is dat het schot niet in grote getalen wil vallen. Na een verzilverde schot blijven de volgende schoten lang onbenut. bij IJsland lukt dat wel, getuige het schot van Sara Boama: 21-16. Bij de Lions loopt het aanvallend stroef, en bij IJsland is Agnes Jónudóttir wel goed voor het schot. Een moeilijke periode is aanstaande voor de Lions, maar op een belangrijk moment scoort Ilse de Vries de and-1. Zij had 16 punten in de vorige wedstrijd. Opnieuw krijgen de oranje-leeuwinnen veel vrije worpen, maar missen ze ook veel. 8 uit 18 staan ze al op de vrije worp lijn, drie minuten voor rust. IJsland scoort ook niet makkelijk, en aan de andere kant is het Lois Vrolijk die een belangrijke driepunter erin schiet: 28-24 wat ook de ruststand is. Opnieuw zijn lage percentages bij de Lions het geval: 21% field goals en 44% vrije worpen.

Het missen van een open lay-up gaat het percentage niet verder omhoog helpen. IJsland heeft een betere opening, namelijk de driepunter van Jónudóttir. De aanval blijft een probleem, en bij IJsland is opnieuw een driepunter gevonden; meerdere driepunters zelfs. Emma Hakonardottir en Hulder Gunnsteinsdóttir zorgen met hun treffers voor 39-28. De Lions scoren niet terug, enkel een paar keer via Lois Vrolijk. IJsland scoort wel, en weer via Jónudóttir die op schot is. De Lions verstijven, en bij IJsland is Anna Hermannsdottir die met een and-1 IJsland op een voorsprong van 16 punten zet, waarna Heidur Karlsdottir het verschil vergroot naar 18 punten. IJsland is losgekomen in de tweede helft. Ze hebben een veel beter schot, en dat zorgt voor het contrast in deze wedstrijd tegenover het lage percentage van de Lions. Dat resulteert uiteindelijk in een ruimschootse overwinning voor IJsland: 75-44 .