Belgian Cats onder 18 wint ruim van Litouwen

Gepubliceerd op 2 juli 2023 om 16:30

Beter ging het vandaag voor de onder 18 dames van de Belgian Cats tegen Litouwen. In hun tweede EK wedstrijd wisten de Cats na rust veel driepunters raak te schieten wat voldoende was voor een 83-45 overwinning, op overtuigende wijze. Foto: FIBA Europe

In de hoek wordt Alicia Courthiau gelijk gevonden, en dat betekent meteen drie punten voor de Belgian Cats in de beginfase van de wedstrijd. De Cats zetten een verdediging neer waardoor ze Litouwen dwingen tot schoten. In de rebound is Pauline Bayart veelal aanwezig, en na haar aanvallende rebound zorgt ze gelijk voor een 6-0 voorsprong. Litouwen wil met Austeja Babraitis de 1 tegen 1 confrontatie aangaan, maar de center mist. Ook de Cats komen moeilijker tot scoren, maar behouden nieuwe kansen via de rebounds van Bayart en Sara Hostyn. Na vier minuten komt Litouwen tot scoren via vrije worpen van Sintija Aukštikalnytė. In het veld namens de Cats komt dan met nummer 14 Kyra Bruyndoncx, de schutter van Kangoeroes Mechelen. Zij bewijst meteen haar schutterskwaliteit met een driepunter: 9-2. De Cats zijn sterk in de verdediging, en beginnen op schot te komen. Ook Jitte Baelen heeft een driepunter in huis, en vergroot daarmee de voorsprong naar 10 punten. Coach Gytis Krugelevičius besluit een time-out te nemen voor Litouwen. Voorlopig blijven de veldscores uit aan Litouwse zijde. Iemand die niet mist is Bruyndoncx die wederom een driepunter erin gooit. In de verdediging is Deborah Mukeba goed voor de steal, en is het Bruyndoncx die de insnijdende Courthiau vindt: 17-4. Litouwen in de bal alweer kwijt, en Louann Battiston en Courthiau zorgen voor een voorsprong van 17 punten. Courthiau komt daarmee al op zeven punten. Na acht minuten wordt de eerste veldscore bij Litouwen gevonden. Het is Victoria Matulevicius die onder het bord wordt gevonden, maar wordt Sam Daelemans aan de andere kant ook. Litouwen zit aanvallend op slot, en via een driepunter van Battiston wordt het eerste kwart met 26-6 afgesloten.

Het is opnieuw Battiston die toeslaat in de volgende aanval van de Cats. Zij en Alicia Courthiau gaan de ploeg voor in de strijd. De verdediging van Nora Hucorne is goed voor nieuwe kansen, waarbij Hucorne Courthiau met een mooie pass bedient. Op dat moment krijgt Litouwen de smaak eventjes te pakken via meerdere driepunters. Miglė Kisarauskaitė is goed voor een exemplaar, en even later doet Patricija Tamasauskas hetzelfde waardoor het verschil van 23 punten is verkleind tot 13 punten: 32-19. In de laatste minuut zijn het de Cats die nog één keertje wat doen. De pass van Battiston is goed op Mukeba waardoor het 37-21 wordt bij rust.

Bij beide ploegen loopt het aanvallend wat minder zo aan het begin van het derde kwart. Na een lange tijd is het Jitte Baelen die met een driepunter de aanval vloeiender laat lopen. Iemand die ook driepunters kan schieten is Victoria Cuyvers. Op haar linkshandige manier laat ze het zien namens haar ploeg Athenas Lummen, en namens de Cats doet ze het eveneens met succes. Na de driepunter van Cuyvers breekt er ook een sterke periode aan voor Ella Declercq. Ze is reboundend sterk, gaat naar het bord, verzilvert de jumper en schiet ook de driepunter raak. Haar inbreng laat de Cats uitlopen in de wedstrijd, met opnieuw een driepunter van Baelen. Zij bewijst haar schutterskwaliteiten op een mooie manier. Het driepuntsschot blijft met succes vallen bij de Cats. Ook Noor Devos is trefzeker, waarna een driepuntsregen van haar en Cuyvers het vervolg is. Cuyvers laat zien dat ze erg trefzeker is. Door deze verzilverde schoten lopen de Cats uit naar een solide 83-45 overwinning op Litouwen en kunnen zich opmaken voor de wedstrijd van maandagmiddag 15:30 uur tegen Italië.