Belgian Cats sprint na rust naar ruime overwinning op Italië

Gepubliceerd op 3 juli 2023 om 17:30

Een moeizame eerste helft was in aanvallend opzicht aanwezig bij zowel de onder 18 meiden van de Belgian Cats als Italië. Een lage 27-26 was dan ook het gevolg. In de laatste zes minuten stelden de Cats pas echt orde op zaken toen de aanval vloeiender ging lopen. Een overwinning met 62-44 kwam dan ook niet meer in gevaar, met onder meer een mooie double-double van Pauline Bayart (10 punten en 12 rebounds).

Voor de Belgian Cats kan dit een belangrijk duel zijn. Een sterke hervatting op de wedstrijd tegen Litouwen willen ze tegen Italië voortzetten. Dat gebeurt in de beginfase via meerdere jumper van Louann Battiston en de driepunter van Sam Daelemans. Italië weet het voorlopig nog enkel voor elkaar te krijgen met driepunters van Caterina Piatti en Virginia Tempia. Beide ploegen blijven in de buurt van elkaar. De intensiteit is in verdedigend opzicht hoog. Jitte Baelen, die zich als schutter heeft laten zien in de eerste twee wedstrijden, weet aanvallend toe te slaan en daarmee een licht verschil te maken. Hoewel, we zijn pas acht minuten onderweg, en dus is er nog niets van te zeggen. Ella Declercq zorgt met een jumper voor 12-8 voor de Cats. Italië gaat sterker verdedigen, en via vrije worpen komen ze op gelijke hoogte. Het is bij de Cats zoeken naar de schutter. Zo'n schutter is vaak Kyra Bruyndoncx die kan overtuigen en raak schieten. Haar jumper zorgt voor een 14-12 voorsprong na het eerste kwart.

De Cats starten de eerste minuut van het tweede kwart goed. Deborah Mukeba gebruikt haar kracht en verzilvert daarmee de and-1. Een collectief doet haar werk op een goede manier. Battiston is sterk, en scoort opnieuw via de drive naar de basket. Mukeba is een verdedigende last voor Italië, die daarmee veel kansen ziet missen. De Cats gaan er zuiniger mee om, bijvoorbeeld met het schot van Declercq die het verschil vergroot. Verder laat Italië het niet komen. Lavinia Lucantoni dribbelt naar de basket, en is doeltreffend met haar jumper. Italië komt dichterbij, en dus reden genoeg voor coach Laurent François om een time-out te nemen. Toch zien de Cats Italië langszij komen. Benedetta Aghilarre pakt de steal, en heeft ruimbaan om de fastbreak af te ronden: 22-23. Verder loopt Italië niet uit. Deborah Mukeba zorgt daarvoor met haar verdediging en rebounds. Ze pakt er al acht voor rust, en via vrije worpen van Nora Hucorne is de stand bij rust 27-26 in een licht voordeel voor de Cats.

Mukeba is ook na rust gelijk goed namens de Cats. Ze bedient Daelemans met een mooie pass waardoor ze kan afronden. Italië speelt zich klem in de verdediging van de Cats, die er vervolgens uitkomen met Sara Hostyn: 31-26. De Cats zijn behendig, en maken gebruik van de snelheid. Battiston gaat naar de ring, passt af en gaat naar de driepuntslijn om haar 13e aan te tekenen: 37-29. Aanvallend loopt het stroef bij Italië. Na een score worden veel schoten daarna niet benut. Beter gaat het bij de Cats die steeds meer uit lijken te lopen als Daelemans een driepunter verzilvert: 40-31. Aan de andere kant lukt het eindelijk bij Italië om een aanval te laten slagen. Een driepunter van Ginevra Cedolini verkleint het verschil tot 42-34.

Italië neemt als eerste het initiatief in de laatste 10 minuten. Het is de drive van Alice Capellotto die het verschil verkleint tot zes punten. De mogelijkheden zijn aanwezig bij beide ploegen, die aanvallend er nog steeds niet aan te pas komen. Veel rebounds zijn er over en weer. Toch is het de verdediging die Italië in de tang houdt. Bayart pakt veel rebounds, en na haar schot begint het te lopen bij de Cats. Het verschil wordt groter, opnieuw dankzij Bayart die reboundend een belangrijk aandeel heeft in de wedstrijd. Als ook de driepunters van Baelen en Alicia Courthiau doeltreffen kan de wedstrijd niet meer kapot geen voor de Cats. Ze winnen met 62-44 en zetten daarmee een belangrijke stap richting het onder 18 EK.