Een oefenzege voor zowel BV Hoofddorp als BC Shooters tijdens de seizoensopening van BV Hoofddorp

Gepubliceerd op 11 september 2023 om 09:00

Het seizoen werd feestelijk geopend in het Sportcomplex Koning Willem-Alexander. Er vonden clinics plaats van Henk Pieterse en ook wedstrijden van zowel de jeugd als de seniorenteams. De onder 14 en onder 16 meidenteams moesten het opnemen tegen BC Shooters uit Bunschoten-Spakenburg. Dat leverde voor beide teams een overwinning op. BC Shooters onder 14 won hun duel van Hoofddorp, en het onder 16 team van BV Hoofddorp won van Shooters. Een geslaagde dag, en een geslaagde opening van het seizoen, waarin de oefenduels nuttig waren ter voorbereiding van seizoen 2023-2024.

BV Hoofddorp onder 14 VS BC Shooters onder 14

Afgelopen seizoen was de onder 12 lichting van BC Shooters kampioen van Nederland. Deze meidenlichting bevindt zich nu in het onder 14 team, en dus mag er veel verwacht worden van dit team, waar Daphne Schaap deze wedstrijd niet in actie komt. Na veel rebounds en verdedigende stops is het uiteindelijk Ise Bonneveld die de oversteek naar de basket inzet en voor de eerste score voor de bezoekers uit Bunschoten-Spakenburg zorgt. Shooters pakt veel steals en creëert meerdere kansen. Eliza Heinen maakt zo'n tweede kans af, en zo loopt Shooters al vroegtijdig uit. BV Hoofddorp verdedigt op haar beurt zo dat Shooters moeilijk bij de basket komt. Coach Chantal Heinen neemt dan ook al vroegtijdig een time-out. Een mooie pass van Ilse Beukers bereikt Esmée de Graaf die voor 0-6 zorgt. Hoofddorp probeert het, maar ziet hoe Ilse Beukers de steal pakt en twee keer scoort. De laatste score is zelfs een and-1 waardoor haar inbreng Shooters laat uitlopen naar 2-10 na het eerste kwart. Juist doordat Hoofddorp veel aanvallende rebounds pakt, weten ze via Lexy Kettmann voor het eerst te scoren in het tweede kwart. Elise Kok slaat aan de andere kant gelijk weer toe, en zo loopt Shooters weer uit, zeker als ook Carlijn van der Geest en Elise Kok voor 4-16 zorgen. Het gaat de bezoekers goed af. Kok is naast het schieten ook goed in het passen. Met een mooie pass vindt ze Eliza Heinen. Als collectief weet Shooters uit te lopen. Een schot van Bo van Ooijen zorgt voor wat verweer aan de kant bij Hoofddorp, maar een groot verschil is al gemaakt bij rust in het voordeel van Shooters: 8-22.

Een mooie drietrapsactie van Shooters wordt afgerond door Leah Beukers. Hoofddorp lijkt beter tot score te komen, aangezien ze dichterbij de ring komen. Net als het lijkt dat Hoofddorp dichterbij komt, is het Elise Kok die met een drive naar de basket voor 18-28 zorgt. Shooters houdt Hoofddorp vervolgens op 18 punten, en dat verandert niet. Via de verdediging van Mila de Feijter en Ise Koelewijn loopt het verschil op. Aanvallend gaan ze door via de schoten van Kok en Ilse Beukers. Ook het laatste kwart opent Shooters sterk, via opnieuw een drive van Kok. Het verschil wordt gemaakt als Ilse Beukers sterk naar de basket gaat en de and-1 verzilvert. Het verschil is dan al 15 punten, waardoor Shooters niet meer in gevaar komt. De schoten van Shooters blijven vallen. Met 18-47 weten ze hun oefenduel in Hoofddorp winnend af te sluiten, met 13 mooie punten van Ilse Beukers.

BV Hoofddorp onder 16 VS BC Shooters onder 16

Gelijk bij de tip-off wordt Marit Kok onder het bord gevonden, waarna het bij Hoofddorp Rosalie Joustra is die gelijk de tegenaanval verzilvert. Shooters verliest de bal, en daar profiteert Bébèl Rodrigues van. De bezoekers gaan voor de kansen naar het bord, maar lijdt veel balverlies. Ondanks dat is het Jada Koelewijn die wat terug doet namens de bezoekers. Vorig jaar waren die soort wedstrijd altijd spannend, en in de eerste minuten lijkt dat niet te veranderen. Voor elk balbezit wordt gevochten. Onder de basket zoekt Josje Matthijssen naar de ruimte onder het bord, en verkleint het verschil tot 7-6. Verder laat Hoofddorp het niet komen. Rozy Bangu is eerst goed voor een drive naar de basket, met al haar snelheid, en bedient daarna Joustra onder de basket. Hoofddorp loopt dan weer uit. Ook met de inbreng van Maud van Susteren gaat het de thuisploeg goed af. Shooters komt al gauw op vijf teamfouten te staan, en dat betekent vrije worpen voor Hoofddorp. Juist de inbreng van Van Susteren is heel nuttig. Toch komt Shooters dichterbij als Evi Schaap haar jumper erin schiet. Shooters komt daardoor terug tot 23-17 na het eerste kwart. Gelijk aan het begin van het tweede kwart pakt Diora Sas de rebound. Van daaruit scoort Liv Kors haar jumper, en zorgt Rodrigues voor opnieuw een verschil van 10 punten. Shooters heeft moeite om een goed schot te vinden. Juist daardoor loopt Hoofddorp vlak voor rust verder uit. Op de vrije worp lijn verkleint Emma Poort aan de andere kant het verschil. Juist dat is een teken dat Shooters terugkomt. Jenthe Roos gebruikt haar snelheid en zorgt voor een verschil van acht punten: 31-23. Hoofddorp zoekt op dat moment naar Diora Sas. Ze gebruikt haar kracht naar de basket, en met succes. Haar inbreng is zeer nuttig. Shooters valt ondanks dat niet stil. Een mooie behendige afronding van Jenthe Roos is belangrijk, en zorgt voor een verschil van nog maar zes punten. Isabella Knol bij Hoofddorp is terug van een blessure. Ze pakt meerdere aanvallende rebounds die voor nieuwe kansen zorgen voor de thuisploeg. Bij 33-27 bij rust is het nog altijd een wedstrijd.

Na rust pakt Joustra een belangrijke steal, en Hoofddorp komt beter tot scoren via Rodrigues. Aan de andere kant doet Matthijssen hetzelfde. Haar kracht onder het bord zorgt voor zes punten oprij. Daar blijft het niet bij. Josje Matthijssen is in haar element na rust, en zorgt ervoor dat Shooters in de buurt blijft. Alleen dan moeten ze wel de spelers van Hoofddorp beter onder het bord verdedigen, en dat gebeurt niet altijd. Liv Kors weet onder het bord wat terug te doen, maar gelijk daarna is het Jada Koelewijn die de steal pakt en het verschil verkleint tot vier punten. Het is weer spannend, en Hoofddorp laat kansen onder het bord liggen. Net wanneer het lijkt dat Hoofddorp klem zit, scoort Jinte Vermaat twee vrije worpen raak. Lang zal het niet duren voordat Esmé Vedder op haar beurt ook scoort. Shooters komt aanvallend beter in de wedstrijd. De schoten beginnen doel te treffen, en de Koelewijn minimaliseert het verschil: 48-47. Hoofddorp mist een nieuwe kans, en Shooters kan op voorsprong komen. Het gebeurt niet, en aan de kant scoort Rodrigues wel. Hoofddorp had dit treffer nodig, maar ze verliezen de bal. Uit deze mogelijkheid weet Vedder gelijk te maken: 50-50. Het balverlies is een cruciaal gegeven voor Hoofddorp in het derde kwart. Shooters kan met vrije worpen een voorsprong pakken. Alleen beide vrije worpen gaan mis waardoor Hoofddorp met een minimale voorsprong het laatste kwart in gaat: 51-50. Gelijk bij het ingaan van de laatste tien minuten is het Liv Kors die een belangrijke jumper erin schiet. Rozy Bangu is wederom goed voor een sterke inbreng. Twee keer sprinten naar de basket zorgt voor 57-51, en Shooters verliest twee keer de bal. Diora Sas weet van deze mogelijkheid te profiteren met twee drives naar de basket en een and-1 die voor 63-57 zorgt. Opnieuw lijdt Shooters balverlies, en Bangu laat opnieuw haar snelheid zien. Een voorsprong van acht punten staat met nog zeven minuten te gaan op het bord. Het tandem Sas Bangu doet haar optimale werk in dit laatste kwart. In vier minuten zijn er ineens 16 punten gemaakt voor Hoofddorp. Nog is Hoofddorp niet van Shooters af. Vedder schiet er een belangrijke driepunter in: 67-61. Het duurt niet lang voordat Hoofddorp wat terugdoet. Rodrigues gaat naar haar linkerhand en scoort. Shooters geeft niet op, en opnieuw is het Esmé Vedder die het verschil terugbrengt tot vijf punten met nog vier minuten te gaan: 70-65. Er ontstaan turnovers over en weer, maar geen van beide teams maken gebruik van deze situatie. Drie kansen onder het bord worden niet benut aan de kant van Hoofddorp. Dat geeft Shooters de gelegenheid om toe te slaan. Ook aan hun kant gebeurt het niet. Opnieuw zorgt Bangu voor een grotere voorsprong voor Hoofddorp: 73-65. De definitieve nekslag is de driepunter van Bangu die voor 76-65 zorgt in de laatste 90 seconden. Zij gaat de ploeg voor in de strijd in dit laatste kwart, met daarin 15 punten en maar liefst 27 punten in totaal. Met 80-71 wint Hoofddorp zodoende het oefenduel tegen Shooters.