Filou Oostende wint onbedreigd de derde BNXT Supercup oprij

Gepubliceerd op 11 september 2023 om 16:30

ZZ Leiden en Filou Oostende; de afgelopen jaren waren dat zinderende duels te noemen. De afgelopen twee BNXT play-off jaren wist Leiden Oostende steeds uit te schakelen. Alleen zaterdagavond was daar tijdens de BNXT Supercup geen sprake van. Aanvallend kreeg Leiden het heel zwaar, en Oostende maakte gebruik van de mogelijkheden die ze kregen. Een balans en collectief tussen ervaren kracht en Belgisch talent deed Oostende steeds verder uitlopen van Leiden. Met 59-89 winnen zij voor de derde keer oprij de BNXT Supercup. Leiden speelde compleet, terwijl bij Oostende het Belgisch international Haris Bratanovic en de Amerikanen Khalil Ahmad en R.J. Nembhard ontbraken. Foto: Marja van Tilburg

Via draaien en keren vindt de nieuwe center Alex Gross namens Leiden zijn weg naar de basket. De vervanger van Thomas Rutherford slaagt gelijk met zijn linkerhand. Bij Filou Oostende is het eveneens een nieuwe speler die de eerste punten op het bord zet. Damien Jefferson krijgt twee vrije worpen, en met succes zorgt hij ook voor de openingsscore. Vervolgens is het de tweede nieuweling van Leiden, Taijon Jones, die scoort. Beide nieuwelingen realiseren een gewenste start, zeker als Jones ook sterk naar de basket gaat en de and-1 sterk afrondt: 7-4. Na de tussensprint van Leiden is het aan Oostende om terug te komen. Dat lukt via de sky-hook van Matthias Tass, de driepunter van Jefferson en de dunk van de geroutineerde Pierre-Antoine Gillet. De ploeg uit de Belgische westkust komt hierdoor op een 9-11 voorsprong te staan met nog vijf minuten te gaan in het eerste kwart. Vervolgens stuurt Simon Buysse zijn Leidse tegenstander Jones het bos in, en scoort via een fraaie floater. Het gaat de Oostendse formatie goed af als Tass via een score al op zes punten komt. Coach Dario Gjergja realiseert een gewenste start, en zodoende neemt de Leidse coach Doug Spradley een time-out om weer een nieuwe flow te realiseren. Het heeft effect. Een prachtige pass van Marijn Ververs vindt Luuk van Bree die wat terugdoet. Matthias Tass wordt op dat moment vervangen door Servaas Buysschaert. Na de gemiste Leidse kans pakt hij meteen de rebound. Vervolgens is het aan de Belgische jeugdinternational Joppe Mennes om verwoestend uit te halen met een dunk, een and-1 bovendien. Oostende loopt weg van Leiden. Na de drive van Jibbe Sicking is het Jefferson die met 10 punten na het eerste kwart voor een 15-24 voorsprong voor Oostende zorgt na het eerste kwart.

Gelijk bij het ingaan van het tweede kwart opent Oostende sterk het duel onder het bord van Servaas Buysschaert, waarna Jibbe Sicking wat terugdoet namens Leiden. Toch laat het verdedigend bij Leiden veel wensen over. Corentin Efono dribbelt naar de basket, en rondt fraai af. Ook niet slim is de onsportieve fout die Roeland Schaftenaar maakt op Efono, hoewel hij beide vrije worpen laat liggen. Oostende krijgt wel balbezit terug, en een prachtige pass van Buysse bereikt Gillet: 17-30 het verschil loopt al op. Leiden krijgt het moeilijk, zeker als Servaas Buysschaert nog een Oostendse and-1 erin weet te krijgen. Echter laat hij nog drie vrije worpen liggen, maar de scoreproductie van Leiden loopt ook niet vlot, hoewel het Stan van den Elzen is die een belangrijke jumper erin schiet. Het is Oostende die veel vrije worpen mist, maar veel aanvallende rebounds pakt. Daar maakt Gilet gebruik van: 21-36. Het beeld van de wedstrijd verandert vlak voor rust nog niet. Aanvallend gaat het bij Oostende makkelijker. Sam van Rossom is een ervaren kracht, een echte wegkapitein. Hij passt naar Jefferson die vervolgens naar een vrijstaande Simon Buysse passt en met een driepunter voor een 21-41 voorsprong zorgt voor de Belgische formatie. Een pijnlijke achterstand voor Leiden, die via vrije worpen van Van Rossom verder oploopt. Luuk van Bree doet wat terug met een jumper, een belangrijke ook om wat terug te doen. Leiden mist te veel makkelijke inleggers, maar nog altijd is het Van Bree die scoort, en de enige die zich lijkt te onttrekken van de malaise. Ook Marijn Ververs scoort, en zo komt Leiden van een verschil van 22 punten terug tot 16 punten, maar niet voor lang als Tass weer scoort: 10 punten voor hem. In de buzzer zorgt Pierre-Antoine Gillet met een driepunter voor een 27-48 ruststand voor Filou Oostende. Leiden heeft tot dusver nog geen geluk op de driepuntslijn: 0 uit 6. Oostende heeft voor de helft minder turnovers en meer assists.

Er zal veel meer moeten komen van Gross en Jones, gezien hun respectievelijke twee en vijf punten. Een pass van Schaftenaar bereikt Marijn Ververs. Beter kan Leiden, gezien hun enorme achterstand, niet beginnen. Na de gemiste schoten is het Roeland Schaftenaar die ook scoort: 31-48 en Oostende is alweer de bal kwijt vanwege een aanvallende fout. Op dat moment laat het Leidse publiek zich horen met zijn bekende ’10,9,8,7,6,5,4,3,2,1, ga staan als je voor Leiden bent’ kreet. Lang duurt het niet voordat Oostende terug antwoordt. Sam van Rossom is goed voor een driepunter. Het verschil is weer teruggebracht naar 20 punten. Bij Leiden is Roeland Schaftenaar wakker geworden, zo lijkt het. Maar Oostende is aanvallend sterker, en dat bewijst Gillet met wederom een driepunter. Nog altijd is er nog geen Leidse driepunter gevallen, en dat gebeurt wel bij Buysse: 33-60 het verschil is aanzienlijk groot. Damien Jefferson doet er nog een schepje bovenop met een penetratie naar de basket. Na een tijdje scoort Leiden via een and-1 van Taijon Jones, die daarmee zijn zevende punt maakt. Oostende gaat door, weet met een driepunter. Gillet is machtig: 35-66. Het verschil is al meer dan 30 punten. Het gaat maar door aan zijn kant, en Leiden dreigt gedubbeld te worden: 35-69. Op dat moment komt vlak voor het einde van het derde kwart het eerste Leidse drietje via Jones. Oostende pakt explosief uit, en gaat via een and-1 van Jefferson het derde kwart afsluiten met 39-73.

Oostende opent meteen met een dunk van Joppe Mennes. Een mega groot verschil in het nadeel van Leiden in de Vijf Meihal, dat zien we zelden. Eenzelfde dunk zien we ook bij Leiden, en wel via Jibbe Sicking die op zeven punten komt. Ondertussen gaat bij Oostende Pierre-Antoine Gillet gewoon door. Moet het een driepunter zijn? Het hoeft niet, maar een and-1 is ook drie punten. Daarmee komt hij op 21 punten. Leiden schiet vervolgens via Luuk van Bree een driepunter raak. Hij verrichtte eind mei 2023 het wonder van Leiden door in een minuut tijd vier driepunters te verzilveren en bij te dragen aan het wonderbaarlijke kampioenschap tegen Donar Groningen. Tot zo’n scenario komt het niet, want Jefferson scoort onder het bord, en komt daarmee op 20 punten. Het is al lang geen vraag meer wie de Supercup gaat winnen. Oostende staat al met 44-80 voor. Ook Xander Pintelon is goed voor een Oostendse driepunter, dat gewoon door scoort. Onbedreigd gaat Filou Oostende voor de derde keer oprij de BNXT Supercup winnen. Met 59-89 wint Filou Oostende de eerste prijs van het seizoen, namelijk de BNXT Supercup.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.